Recension

Zombieaction & moralfrågor i originella The Girl with All the Gifts

Betyg 4 av 5

Vi befinner oss under jord, i en brutal och steril forskningsanstalt med fängslade barn i en lång rad av nakna celler. Varje morgon väcks de av bryska vakter i uniform, sätts omsorgsfullt fast med spännband i varsin ranglig rullstol och tragglas ut till en sal där de får lektioner i vad som påminner om en vanlig skola i en värld som inte blivit galen. När dagen är slut rullas de tillbaka i sina fängelsehålor, får en skål med larver att kalasa på till kvällsvard, tills det är dags att släcka. Barnen ser ut som vanliga tioåringar men vakterna har stränga order om att inte röra vid dem, för då kommer något fasansfullt att hända.

Så börjar The Girl with All the Gifts, med en av de mest gäckande och obehagliga inledningar jag sett på länge. Det börjar som ett klaustrofobiskt kammarspel med nervösa militärer som vaktar »speciella« barn med gåvor. Snart hamnar militärbasen under attack, berättelsen blir mer storskalig, och vi förstår vad som försiggår – en virusinfektion har slagit ut större delen av mänskligheten, kvar finns bara isolerade öar av militärer samt barnen, som befinner sig någonstans mittemellan människa och monster, och måste hållas vid liv. Till varje pris.

Mer än så behöver man inte veta, ju mindre desto bättre helst, för att avnjuta Colm McCarthys snygga och suggestiva brittiska dystopi efter young adult-boken av M.R. Carey. Det går såklart att jämföra den med andra zombiefilmer, i synnerhet Danny Boyles 28 Days Later, med samma typ av infekterade – men här är de ännu mer passiva, står i princip i pausläge tills de känner vittring av blod eller får en sniff av människodoft och blir hungrigt målmedvetna monster med spring i benen.

Men mest av allt kommer jag att tänka på The Last of Us, Naughty Dogs mästerliga tv-spel som också utspelar sig i en värld där sporerna tagit över. Samma premiss, med ett barn som måste hållas vid liv i en  ultrabrutal värld, och samma existentialistiska diskussion: är det värt att offra ett människoliv för att kanske kunna rädda tusentals? Vem har rätt att leva? Och vems rätt är det att ta beslutet?

Filmen bjuder på samma existentiella diskussion som The Last of Us, Naughty Dogs mästerliga tv-spel som också utspelar sig i en värld där sporerna tagit över. Är det värt att offra ett människoliv för att kanske kunna rädda tusentals? Vem har rätt att leva? Och vems rätt är det att ta beslutet?

Filmens stora styrka är att den berättas utifrån huvudpersonen Melanies perspektiv, en tioåring med skyhög IQ och speciella »gåvor«. Hon spelas övertygande av debutanten Sennia Nanua som får hjälp av Paddy Considine, Gemma Arterton (två skådisar som alltid levererar) samt Glenn Close i en saftig, om än expositionstyngd, roll som forskare med en egen agenda.

The Girl with All the Gifts halkar in i skräckfilmsklyschor här och var, och ibland vill man skrika åt filmduken eftersom en del birollsfigurer beter sig så urbota korkat. Men framförallt är det en snyggt plåtad, otäck och bitvis andlöst spännande zombiefilm som ställer intressanta frågor om humanism, mänsklighet och moral – och bjuder på ett slut som känns både oväntat och helt logiskt.

The Girl with All the Gifts har biopremiär i dag.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel