Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Younger är sommarens bästa rom-com binge

Betyg 4 av 5

Torsdagen den 5 juli: Jag tittar på första avsnittet av Younger och skrattar åt Lizas desperata förklaring till sin »nederdel« – »For your information I call it a Wisconsin.«

Fredagen den 20 juli: Jag är i fatt, precis avslutat avsnitt 6, säsong 5 och är som besatt. Helt jäkla beroendeframkallande.

Sen innehåller den naturligtvis också en alldeles vansinnigt intagande kärlekshistoria som tvingade mig att ta fram dubbla fläktar här i sommarvärmen.

I vintras när jag skrev en artikel om hur medelålders kvinnor nu får ta plats i tv-seriernas centrum så ställdes frågan om Younger, som TV4 Play gjorde massa reklam för då, passade in i narrativet. Jag hade inte sett den, men fräschade upp mitt minne kring vad den handlade om, men tänkte att nej, det gjorde den inte. Men när säsong 5 hade premiär i somras blev det ett världens liv i mitt twitter-flöde och eftersom C More hade tagit in alla säsonger och dessutom visade senaste i takt med USA, tänkte jag att det var dags att ta reda på vad allt ståhej handlar om.

Younger pilot episode Wisconsin
Liza (Sutton Foster) informerar de chockade nya vännerna i omklädesrummet efter yoga-passet: »And for your information I call it a Wisconsin«.

Younger berättar historien om nyskilda Liza Miller (Sutton Foster), vars tonåriga dotter har åkt på en utbytestermin till Indien. Nu söker hon jobb på bokförlag eftersom hon jobbade i branschen några år direkt efter college innan hon bestämde sig för att på heltid ta hand om dottern i stället. Hon har svårt att få anställning som 40-åring med 15 år gamla meriter. Efter att ha blivit tagen för en 26-åring på en bar föreslår hennes väninna och rumskamrat Maggie (Debi Mazar) att hon låtsas vara 26 när hon söker jobb och tänka sig, ja, det fungerar. Hon får jobb som assistent åt marknadsföringschefen Diana (Miriam Shor) på ett gammalt familjeägt bokförlag.

En bit in i historien visar det sig att ja, Younger skulle kunna ha nämnts i artikeln, men det är inte med andra serier om medelålders frånskilda kvinnor – Casual, Divorce eller Better Things – som jag först skulle jämföra den med utan i stället Freeforms The Bold Type som jag skrivit om tidigare. Båda utspelar sig i New York, en på ett modemagasin och en på ett bokförlag. Den ena handlar om tre unga kvinnor den andra om en ung och en inte lika ung kvinna (samt deras vänner) och båda tar upp kvinnorelaterade ämnen — Youngers premiss är ju åldersdiskriminering och svårigheter på arbetsmarknaden för kvinnor som valt att vara hemma med barnen — som de vrider och vänder lite på. Men även om jag var riktigt förtjust i The Bold Type först, så vinner Younger ändå med milslängder ganska snabbt.

YOunger S1 diana
Miriam Shor som den något odrägliga chefen Diana.

Båda serierna har en kvinnlig chef i persongalleriet och på just denna punkt överglänser The Bold Type fullständigt genom att porträttera den bästa chefen någonsin. I Younger däremot blir detta ett lågvattenmärke. Förutom att Diana är otrevlig, dominerande och rädd för konkurrens så förlöjligas hon när hon till exempel trånar efter förlagets ägare Charles Brooks (Peter Hermann), som introduceras efter några avsnitt, eller gör något annat tydligen ensamma medelålders kvinnor gör. Lizas gamla gifta väninnor från New Jersey (hon bor nu i hippa Brooklyn med konstnärsvännen) framställs även de som medelålders töntar. Tydligen är man det om man är över 40 och detta förtar lite av charmen i början tyvärr, men som tur är visar Diana snart upp försonande gester och hon får betydligt mer djup och finess med säsongerna och material som faktiskt matchar Shors utmärkta komiska hantverk.

Bortsett från detta mestadels säsong 1-fenomen så suger Younger in en ganska obarmhärtigt. Kanske för att det är korta 20-minutersavsnitt och att det faktiskt är en komedi, en rolig sådan. Jag hade tänkt att se i kapp The Affair i sommar, men den kändes alldeles för tung i jämförelse och The Bold Type måste jag erkänna, kom jag inte längre än till avsnitt fem. Med sina allvarsamma 40-minutersavsnitt kändes det plötsligt som den tog sig själv på för stort allvar och det var som om karaktärerna var skapade för att passa in i seriens feministiska narrativ i stället för att ha dem och deras resor i centrum. I Younger känns rollfigurerna mer genuina helt enkelt och relevanta frågesartällning kommer i deras väg på ett mer naturligt sätt.

YOunger Kelsey and ZAne
Hilary Duff gör ett riktigt bra porträtt av redaktören Kelsey Peters, här med konkurrenten/kollegan Zane (Charles Michael Davis).

Lizas nya vän och kollega Kelsey (Hilary Duff) är en sådan karaktär. Hon är en ung kvinna med ambitioner som är såväl framgångsrik som en person som gör misstag, på jobbet och i privatlivet. Hon är orädd och smart, sur och avig ibland, kärleksfull och stöttande ibland. En story som jag gillar i säsong fem är när hon dejtar två killar samtidigt, en kollega och en klient. Fullständigt oprofessionellt det vet hon, men hon kan inte hjälpa det. Hon är attraherad av båda. Vad som gör det bra är ett att hon gör det, två att ingen dömer henne för det (utom han som kommer på det) och tre att serien inte gör komedi av det utan snarare drama. Hon vet själv att det inte är lämpligt att dejta varken klienter eller konkurrenter för den delen, det har hon gjort tidigare. Historien blir både romantisk, dramatisk samt något som får henne att utvecklas som person, allt medan det är ordentligt underhållande. Duff som skådespelare är en riktig tillgång i serien.

De ger publiken vad de vill ha utan att det blir ostigt eller överdrivet. Det är en perfekt blandning av komedi, drama, intriger, passion, spontana bekännelser och stulna kyssar

Det är också befriande att Liza inte göra allt för att försöka vara en 26-åring. Jo, hon klär sig, i alla fall i början som en sådan, men hon försöker sällan bete sig på en 26-årings vis utan framstår just som en mogen kvinna med livserfarenhet, även om hon ibland försöker få till det rätta tugget för att visa att hon hänger med, vilket naturligtvis är en del av komedin. De unga ställs mot de äldre är ett tema, där Kelsey står för det unga och nydanande på företaget, medan Diana och Charles representerar det gamla och ibland förlegade och Liza ofta blir någon som medlar. Även privat då Liza nu mest umgås med 20-plussare (millennials) uppstår roligheter när hon trots bara en 14-årig åldersskillnad tydligt är av en annan generation (generation X) som jag lätt känner igen mig i.

Serien är rolig, man skämtar för fullt åt höger och vänster. Jag höll på att vika mig av skatt över den manlige feministen som bad om ursäkt om och om igen för att han objektifierade kvinnan han var på dejt med och den unge tech-miljardären hade ganska många poänger tyckte jag, även om man på Empirical (bokförlaget) tyckte att free seating på kontoret och platt organisation var jättekonstigt. Younger ger oss helt enkelt lättsam, rolig och ibland även tänkvärd underhållning allt medan Liza försöker undvika att bli avslöjad. Sen innehåller den naturligtvis också en alldeles vansinnigt intagande kärlekshistoria som tvingade mig att ta fram dubbla fläktar här i sommarvärmen.

Younger S1 Josh
Josh (Nico Tortorella) blir pojkvännen när Liza återupplever sin 20-årsåldern med. Förra gången var hon redan gift och hade barn.

Det är när Liza träffar unge Josh (Nico Tortorella) i baren som hon blir tagen för en 20-plussare vilket ger upphov till idén. Josh blir pojkvännen hon återupplever 20-årsåldern med. Förra gången var hon redan gift och hade barn. Nu får hon en nya chans och även om han är omogen och naiv så visar han sig vara snäll och omtänksam. Han ger henne precis det hon behöver efter skilsmässan (läs: mycket uppmärksamhet och sex). Men det går inte att undgå att varje gång Liza och den stilige Charles befinner sig i varandras närhet så dras deras blickar till varandra. Snabbt ser Charles också vilken tillgång hon är för företaget och hur mycket de har gemensamt. Jag är glad nu att jag fick klämma fyra och en halv säsong på två veckor, det hade ju varit olidligt att vänta månader och år för att se vad som skulle hända med denna oerhörda attraktion när det inte längre gick att hålla delarna i sär. #TeamCharles var det här ganska omedelbart.

Younger utspelar sig som sagt på ett förlag, Liza älskar böcker och en litterär referens är naturligtvis helt på sin plats. Vad kan då vara lämpligare än att referera till en av de allra ljuvligaste av kärlekshistorier, Pride and Prejudice? Lizas första uppgift på nya jobbet är att sätta upp ett twitter-konto i Jane Austens namn då man precis håller på att ge ut nämnda roman som e-bok. Och visst finns det vissa likheter i historien. Charles är från en välbärgad släkt som grundat förlaget för många år sedan medan Liza kämpar för att få pengarna att räcka. Största hindret för Darcy och Elizabeth är just hans stolthet och hennes fördomar samt i början den unge Wickham som hon väl är lite förtjust i ett tag. För Charles och Liza är det framför allt hennes lögn som står i vägen samt att han är hennes arbetsgivare och att hon absolut inte vill bli av med sitt jobb. Plus att hon är förtjust i Josh faktiskt.

Younger Mr Darcy
Darcy, nej, jag menar Charles (Peter Hermann) uttrycker sina känslor för Liza i avsnittet The Incident at Pound Ridge.

En annan anspelning är hennes namn förstås, Liza, vilket också syftar på vad hon gör, ljuger om sin ålder. Charles har en hel del av Darcy över sig. Han är alltid proper i sin tredelade kostym, reserverad och lite stel i sitt sätt. Han uppträder (nästan) alltid så korrekt och vill alltid vara ärlig med vad han tycker och tänker. Fast när Liza suttit barnvakt åt honom när han ska träffa sin ex-fru som dyker upp i säsong 4, är han så kort mot henne och vill uppenbarligen inte prata, full av känslor, men inget kommer ut. Han vill bara få iväg henne snabbt men står ändå sedan och prydligt viker ihop en filt efter henne. Han gillar inte att låtsas utan uttrycker uppriktigt sina känslor, ibland väldigt spontant med oanade konsekvenser, ibland mera avsiktligt.

En av mina favoritscener med Liza och Charles utspelas i säsong fyras nionde avsnitt. Bara titeln är som tagen ur en Austen-roman, The Incident at Pound Ridge, och man kan nästan höra Austens beskrivning av vad som äger rum. Charles, precis som Darcy, har ett mycket tjusigt sommar-»hus« där förlaget anordnar sin årliga picknick. Incidenten som var resultatet av två konkurrerande (säckhoppande) män leder i sin tur till att Charles än en gång får tillfälle att med trånade blick säga vad han känner, »my feelings for you haven’t changed«, en direkt referens till Darcys »my affections and wishes are unchanged", innan han kysser henne passionerat.

Younger 5x08 best start
»I'm a little nervous«. Jag tror inte Darren Star och hans team kunnat gjort ett bättre avsnitt när det nu äntligen var dags för Liza och Charles att få till det.

De blir ständigt avbrutna och det uppstår fler hinder på vägen, men ja, de får äntligen, äntligen till det till slut i denna veckas avsnitt, The Bubble, och det är omöjligt att inte sväva på små rosa moln efter det. Det finns tusen saker att säga om allt som hände, men jag nöjer mig med hur trovärdigt, rätt och romantiskt det kändes med dejten, drinken, nervositeten – deras samtidiga erkännanden »I'm a little nervous« var det sötaste jag hört – hettan, det ibland något bökiga, lättnaden att ha det gjort utan att ha gjort bort sig samt till sist glädjen.

Det är ett skickligt team som ligger bakom serien. Karaktärer är allt och de lyckas väl med sina inte minst Charles, Liza och som sagt Kelsey. Darren Star (Beverly Hills, Melrose Place, Sex and the City) har skapat serien som är baserad på Pamela Redmond Satran bok. Star har skrivit tillsammans med bland andra Ashley Skidmore och Peter Lauer har regisserat många av avsnitten. De ger publiken vad de vill ha utan att det blir ostigt eller överdrivet. Det är en perfekt blandning av komedi, drama, intriger, besvikelser, passion, spontana bekännelser och stulna kyssar. Younger är helt ärligt den bästa sommar-bingen jag kan tänka mig. Och ja, en säsong 6 är utlovad.

Alla avsnitt av Younger finns på C More. De resterande för säsongen dyker upp på torsdagar. Säsong 1 till 4 finns också på TV4 Play.

Toras topp-5

 1. Younger (TV Land/C More)
 2. Sharp Objects (HBO Nordic)
 3. Casual (Hulu/HBO Nordic)
 4. American Woman (Paramount/Viaplay)
 5. The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story (FX/SVT Play)

Kjells topp-10

 1. Succession (HBO Nordic)
 2. UnREAL (Lifetime/Hulu)
 3. Sharp Objects (HBO Nordic)
 4. Detroiters (Comedy Central)
 5. The Affair (Showtime/HBO Nordic)
 6. Moving Sweden: Martyren (SVT)
 7. Condor (Audience)
 8. Nashville (CMT)
 9. Casual (Hulu/HBO Nordic)
 10. Ackley Bridge (Channel 4)

Patriks topp-10

 1. Succession (HBO Nordic)
 2. Detroiters (Comedy Central)
 3. Your House Helper (KBS)
 4. ID: Gangnam Beauty (JTBC)
 5. Strange Angel (CBS All Access)
 6. Condor (Audience)
 7. Attack on Titan (NHK/Crunchyroll)
 8. Mr. Sunshine (tvN/Netflix)
 9. Time (MBC)
 10. Wellington Paranormal (TVNZ)

Jimmys topp-5

 1. Sharp Objects (HBO Nordic)
 2. Castle Rock (Hulu/HBO Nordic)
 3. Good Girls (Netflix)
 4. Unforgotten (ITV)
 5. Dark Tourist (Netflix)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel