Fotboll

Viktigt OS-kval mot Schweiz för Sundhages lag i kväll

Allt som kunde gå fel under fotbolls-VM förra året gick fel. Vi kom helt fel in i mästerskapet. Det var redan från första matchen energilöst och oharmoniskt, spelet såg stressat ut och saknade både strategi och struktur, och spelarna var trötta, uppgivna och sega. Det var inte alls kul att kolla på.

Min besvikelse var stor när vi inte lyckades kvalificera oss till OS. Skulle Sverige missa ett mästerskap? En sådan flopp. Sverige missar aldrig ett mästerskap.

Min besvikelse var stor när vi sedan inte lyckades kvalificera oss till OS. Skulle Sverige missa ett mästerskap? En sådan flopp. Sverige missar aldrig ett mästerskap. Vi har varit med i alla OS sedan vi fick vara med första gången 1996. Det är en fin svit jag inte vill se spricka samt så tycker jag det är väldigt kul att följa de lagsporter i OS som har svenskt deltagande. Damernas OS-turnering har vid de två senaste spelen också varit riktigt underhållande med flera högdramatiska matcher och med ett Brasilien på hemmaplan kan det bli ett toppenmästerskap i sommar. En dörr öppnade sig för Sverige när även Norge, Schweiz och Holland åkte ur i åttondelen i VM. Fyra lag ska nu göra upp om en sista OS-plats.

Jag har saknat en positiv framåtanda i Pia Sundhages lag. Något som får en att känna framtidstro. Under Sundhages ledning har laget gått till semifinal i EM och åttondel vid VM. EM var väl enligt ranking men VM en flopp. Sammanlagt knappt godkänt. Sundhage har inte imponerat på mig och bevisar kanske att det är laget som gör tränaren och inte tvärtom. Hon är ingen någon demontränare som sitter på någon mirakelmetod. Skulle vi missa OS är kurvan brant utför. Det går att se OS-kvalet lite som ett symboliskt vägskäl. Skulle Sverige missa är det kanske ett tecken på att vi kommer att bli tvungna att vänja oss vid en ny lägre internationell nivå. Sundhage får lämna och vi måste börja om från början. Avancemang och det är fortfarande ett lag att räkna med. Det gör en lite nervös.

Med VM färskt i minne så har jag varit väldigt pessimistisk inför kvalet, men matchen mot Norge i onsdags var ju något helt annat än vad jag räknat med. Jag såg en vilja och en framåtanda jag inte såg förra året. Det fanns energi. Spelarna såg ut att vara i bra fysisk form, trots tidpunkten på säsongen. Även om att det bara stod 1–0 tyckte jag det kändes rätt tryggt hela vägen, samtidigt som Norge var rätt risiga.

I kvällens match möter vi Schweiz. De förlorade med 3–4 mot Holland i onsdags, men siffrorna är nog snarare lite hedersamma. Holland ska ha varit ett par storlekar större. I kväll är Sverige storfavoriter och bör vinna. Det oroar lite att Pia Sundhage har talat om att rotera i truppen på grund av de täta macherna. Tre matcher på en vecka klarar en professionell fotbollsspelare med rätt förberedelser och behandling. Låt de bästa spela. Allt talar dock för en direkt avgörande match mellan Sverige och Holland på onsdag nästa vecka. Vid lika många poäng är det inbördes möten som gäller. Det kan bli ett riktigt bra kvaldrama. Nu tror jag Sverige blir svårstoppade och tar OS-platsen. Mot Rio!

Sverige–Schweiz visas på Kanal 5 i kväll kl 19:30

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel