Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

I veckans avsnitt av HBO Nordic-serien The Outsider (vår recension här) kliver rollfiguren Holly Gibney in i handlingen, då hon hyrs in som privatdeckare för att reda ut vad som egentligen hände när familjen Maitland besökte Dayton i Ohio en tid före de hemska dödsfall som serien tar avstamp i.

För Stephen King-fans är Holly Gibney ett välbekant namn, då hon först dök upp som en bifigur i boken Mr Mercedes, och därefter växte fram som en av huvudkaraktärerna i de efterföljande böckerna Den som finner och Sista vakten, i det som kommit att kallas Bill Hodges-trilogin. I tv-serien baserad på denna trilogi, där samtliga tre säsonger heter Mr Mercedes (finns på C More), porträtteras Holly Gibney av Justine Lupe, som kanske fler numera känner igen som Willa i Succession.

Justine Lupe som Holly Gibney i tv-serien Mr Mercedes.
Justine Lupe som Holly Gibney i Mr Mercedes.

Men i The Outsider har den komplicerade rollfiguren gjorts om rejält, och gestaltas i stället av Cynthia Erivo, och av det lågmälda och hunsade som utgör en viktig del av Gibneys bakgrund när hon kommer in i handlingen i Mr Mercedes syns här inte mycket. Att de som utvecklat The Outsider känt att de velat gå en annan väg är inte svårt att förstå – det finns ingen direkt poäng för dem att antyda rollfigurens koppling till en helt annan, därtill avslutad seriefranchise – men för oss som slukar allt som King skriver och sett serien Mr Mercedes blir det ändå udda att se Erivo i Lupes roll. Skulle showrunnern för The Outsider Richard Price ha kunnat använda sig av Lupe om han velat? Oklart, men han verkar ärligt talat inte ens ha funderat över det, han berättade nyligen vid en pressträff att han varken läst eller sett Mr Mercedes, och egentligen helst hade velat byta namn på rollfiguren för att bli av med eventuellt bagage, något Stephen King dock ska ha vägrat låta honom göra.

Cynthia Erivo som Holly Gibney i The Outsider.
Cynthia Erivo som Holly Gibney i The Outsider.

Och vi får se om det blir ännu mer komplicerat med fler Holly Gibneys framöver. I maj ger Stephen King ut kortromansamlingen If it Bleeds, och i titelberättelsen återkommer såväl Holly Gibney som Ralph Anderson (rollfiguren som spelas av Ben Mendelsohn i The Outsider). Att även den så småningom adapteras för film eller tv är mer eller mindre självklart, i princip ingenting som King skriver förblir ofilmat.

Å andra sidan kanske det i tv-form kan bli en andra säsong av The Outsider, med Mendelsohn och Erivo återigen i rollerna. Den som lever får se.

Fotnot: I tv-serien Mr Mercedes har berättelserna i Bill Hodges-trilogin kastats om, för att enklare skapa ett rakt narrativ. Att Holly Gibney kan kopplas in som fristående utredare i The Outsider bottnar i en episod i den tredje och avslutande Hodges-boken Sista vakten, men i tv-serien dyker den episoden upp redan tidigt i andra säsongen.

The Outsider finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel