Lista

Välkomna till filmåret 2017! Här är de 10 filmer vi längtar mest efter

Fimåret 2017 har precis börjat och framöver kommer mycket mumma. Här är 10 filmer vi ser extra mycket fram emot!

Split

Magnus: Efter att ha blivit misshandlad av kritiker världen över sedan The Village, tog M. Night Shyamalan äntligen tag i sin karriär och levererade med 2015 års The Visit ett styck habil found footage-pensionärsskräck – kanske tidernas första och sista? En fin film som kändes lite som en debut: udda, vågad och gränslös. Nu är han tillbaka igen och jag känner på mig att det här kan bli bra. I Split blir tre kvinnor kidnappade av en man med 24 olika personligheter. För att överleva tvingas de lära känna dem och spela ut dom mot varandra. Trailern är helt galen, hoppas filmen blir likaså. (Premiär 20 januari.)

Moonlight

Linus: Moonlight skildrar en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett ruffigt område utanför Miami. Filmen har tokhyllats och prisats – nu senast som bästa dramafilm på Golden Globes-galan – för sitt intima och vackra porträtt av en svart man som försöker omfamna sig själv och sin sexualitet. (Premiär 10 februari.)

The Belko Experiment

Magnus: Krossad företagsanda, betong, ett manus av James Gunn och Greg McLean i regissörsstolen, det lovar gott! Skräckig överlevnads-thriller där kostymnissar och kostymtanter tvingas jobba över för att delta i ett grymt spel: döda tre av dina medarbetare eller dö själv. Det låter kanske lite B, men ser otroligt iögonfallande ut. Som en mix av High Rise, Cabin in the Woods och The Hunger Games. Något för alla alltså, men kanske mest för de som njuter av att se vanliga människor slåss tafatt för sina liv. För alla alltså. (Premiär i USA 17 mars.)

Ghost in the Shell

Joel: Ghost in the Shell är svaret på frågan varför film är ett relevant medium 2017. Det spelar ingen roll om den skiljer sig från det tecknade originalet eller ej. Det gör ingenting om replikerna är dåliga och handlingen pinsam. Det här är knark för ögonen. Inget annat. En skön dröm fångad i ljus och skuggor, precis som inuti de ljudlösa filmremsor som snurrade i någon vilda-western-biograf för mer än hundra år sedan. Nästa år kanske VR-tekniken tar över med någon form av möjlighet till lucid dreaming. Men i år är visuella drömmar fortfarande bäst på bio. Så här ska en dröm se ut. (Premiär 31 mars.)

Snatched

Linus: Snatched är levande legenden Goldie Hawns comeback efter 15 års frånvaro från filmdukarna. Hon spelar dessutom mamma till en av de roligaste personerna ever, Amy Schumer, i filmen så det känns som en komedimatch in heaven. Att filmen dessutom är skriven av bland andra Katie Dippold, som tidigare gjort komedifullträffar som The Heat, Spy och Ghostbusters, lovar gott. (Premiär i USA 12 maj.)

Dunkirk

Per: Christopher Nolans nya film, om slaget vid Dunkirk i Frankrike under maj-juni 1940, då tusentals allierade soldater evakuerades för att inte bli massakrerade av tyska trupper. Fotad av Hoyte van Hoytema och med Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Tom Hardy och Mark Rylance på rollistan. För oss som är förtjusta i både Nolan och krigsfilmer kan det här bli riktigt… kul kanske inte är ordet om ett ohyggligt krigsdrama, men spännande! (Premiär 21 juli.)

The Dark Tower

Per: Stephen Kings episka fantasy-science fiction-western-skräcksaga, åtta romaner som släpptes mellan 1982 och 2004, har snurrat runt i Hollywood i tio år med storfräsare som JJ Abrams och Ron Howard i registolen. Till slut landade jobbet hos dansken Nikolaj Arcel (A Royal Affair) med Idris Elba i huvudrollen, i ett slags uppföljare till romansviten. Okej, det här kan bli skit men som gammalt King-fan är jag ändå pepp på alla nya filmatiseringar. (Premiär 28 juli.)

78/52

Per: Dokumentär om den legendariska duschscenen från Psycho – titeln syftar på att scenen innehöll 78 kamerainställningar och 52 klipp. Filmfolk som Guillermo Del Toro, Jamie Lee Curtis, Danny Elfman, Karyn Kusama och Neil Marshall intervjuas. Torde bli mumma för Hitchcock-nörden! (Premiärdatum okänt.)

Annihilation

Per: Alex Garland följer upp regidebuten Ex Machina med en ny sci fi-rulle efter romanen av Jeff VanderMeer. Natalie Portman spelar en biolog som tillsammans med Jennifer Jason Leigh och Oscar Isaac ger sig in i en miljökatastrof-zon kallad Area X för att leta efter sin försvunna man. Allt Garland gjort, från skrälldebuten med romanen The Beach till manusarbetet på skräck/sci fi-godingar som Sunshine och 28 Days Later har varit svinbra, så det här kan bli godis. Och det är underbart att jennifer Jason Leigh är tillbaka igen, efter comebacken med The Hateful Eight.(Premiärdatum okänt.)

Borg

borgfilmenHenrik: Rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe håller på att bli film. Huvudfokus är så klart på den klassiska Wimbledonfinalen 1980 och premiär är satt till i höst någon gång. Jag är inte helt säker på att jag tror på att den här kommer att bli bra. Jag är bara så otroligt nyfiken och spänd för om det här lyckas så hoppas jag att det öppnar dörren för fler svenska sportfilmer. Historier och personer att gestalta finns det gott om. Det finns också saker som talar för att den här filmen kommer att bli bra. Historien är som gjord för att bli film. Jag tror på Ronnie Sandahls manus, den danske regissören är lovande och skådisensemblen är topp. Det som stör är vad som saknas på bilden nedanför. På originalbilden har vi också Fila- och Sergio Tacchini-loggorna. De saknas på den här bilden. Det finns säkert en ekonomisk förklaring. När jag tog upp saken på Twitter härom veckan nämnde någon att det är klädmärket Björn Borg som står för kläderna. För den här filmen ska funka måste också detaljerna sitta, annars finns risken för att det här faller pladask och det hela känns plastigt. Det är det som oroar mig. (Premiärdatum okänt.)

Vilka filmer ser ni mest fram emot?

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel