Sista avsnittet av Mad Men närmar sig med stormsteg

TVdags spekulerar vilt: Don Draper slutar sina dagar som flygplanskapare?

Det här inlägget spekulerar vilt kring hur Don Draper nästa vecka kommer att sluta sina dagar.

Efter att den sjätte säsongen av Mad Men sänts våren 2013 publicerade Lindsey M Green en text på Medium som har fascinerat mig och många andra när vi följt Don Drapers vidare färd mot självutplåning. I artikeln argumenterar hon för att Don i seriens sista avsnitt återigen kommer att ömsa skinn, och iträda rollen som den man eftervärlden känner som den mytomspunna och än till denna dag ej funna flygplanskaparen DB Cooper.

I november 1971 steg en proper och stilig man i yngre medelåldern in på flygplatsen i Portland i nordöstra USA och köpte en enkelbiljett till Seattle. Väl ombord och uppe i luften beställde mannen en whisky och soda, tände en cigarett och lämnade diskret över en lapp till flygvärdinnan som serverat honom. Van som hon var att få telefonnummer tillstucken sig av manliga passagerare tittade hon inte på lappen, och när mannen noterade att hon bara stoppade ner den i sin väska lutade han sig fram och viskade diskret i hennes öra: »Fröken, du bör nog titta på lappen, jag har en bomb«.

På lappen stod att hans portfölj innehöll en bomb som han inte skulle tveka att använda. Han krävde 200 000 dollar i omärkta sedlar, fyra fallskärmar och en tankbil redo att fylla planet med nytt bränsle när de landade i Seattle.

Fröken, du bör nog titta på lappen, jag har en bomb.

Mannen bad sedan flygvärdinnan sätta sig bredvid honom, samtalade med henne samt de andra flygvärdinnorna under resten av flygturen, framstod inte som nervös, beställde en andra whisky, betalade och insisterade på att de skulle behålla växeln.

Passagerarna fick kliva av i Seattle när hans krav blivit uppfyllda, men besättningen och piloten beordrades att stanna kvar och planet lyfte igen. Mannen bad piloten att följa en särskild rutt på en bestämd höjd och att därefter landa planet igen i Seattle, och beordrade därefter hela besättningen att sätta sig i cockpit och stänga cockpitdörren. När piloten följt den utstakade rutten och därefter landat igen upptäcktes att mannen försvunnit tillsammans med en av fallskärmarna, han hade hoppat från planets bakre dörr någonstans längs flygturen. Han hittades aldrig, och vem han var eller varför han gjorde det fick aldrig något svar, trots en massiv FBI-utredning och mängder av privatspanare som vissa fortfarande jobbar med fallet och publicerar nya böcker i ämnet.

Lindsey M Green har inga konkreta bevis att gå på för att driva sin tes, men hon nämner Mad Mens serielånga fascination för flygplan, de yttre attributen som länkar Draper och Cooper samman, hur väl pusselbitarna passar i tiden och hur de båda männen verkar dela personlighetsdrag och drivkrafter – eller kanske i det senare fallet snarare sakna dem.

Trots det lockande med teorin, så har jag under de här två åren förhållit mig avvaktande till den, även om den ständigt funnits där, långt bak i medvetandet. Jag har avfärdat den som för utstuderad, för olik en serie som aldrig lagt sig i historiens mitt, utan enbart låtit den verkliga världens stora händelser noteras i handlingens periferi. Men nu, med blott ett avsnitt kvar? Det vete fasiken om hon inte haft rätt hela vägen.

I artikeln nämner Lindsey M Green en rad indicier som pekar i riktning Draper/Cooper, och nämner bland annat en detalj från säsongsstarten år sex, i vilken Don Draper pitchar en kampanj för en turistanläggning på Hawaii om hur en man tar av sig kostymen, kliver ut i havet och aldrig igen återses, för att peka på i vilken riktning serien är på väg, en scen som nu med (nästan) facit i hand är en mild västanfläkt jämfört med vad vi sett hända.

Don Draper har aldrig varit en tydlig figur, men nu är de kanter han ändock haft nästan helt bortskavda. Hans kontur är i upplösning, firman finns inte längre, och någon plats i konformitetens McCann-Erickson hittar han inte, sitter bara där på första mötet med den kreativa ledningen, uttråkad, ser åt sidan, ut genom ett fönster, ser ett flygplan stiga mot skyn med New Yorks skyline som fond lämnandes endast jetstrålar bakom sig, kliver upp från sin plats och lämnar allt bakom.

airplane3

När finalen närmar sig är han i rörelse västerut, en början i ett desperat försök att gripa det sista halmstrået, återfinna kvinnan han nyligen mött på ett café på Manhattan som även hon var på drift undan det förflutna, en kvinna han så klart inte lyckas hitta. För ingen kan rädda det skal som är Don Draper, skapat nästan tjugo år tidigare när ögonblicket presenterade sig i krigskaosets Korea.

Don må ha försökt hitta nya roller som trogen make, otrogen make, mentor åt Betty och att vara en del av laget, men inget har fungerat.

Green argumenterar för att efter att Anna Draper dog i säsong fyra – änkan till mannen vars identitet Don stal – så finns ingen som känner mannen under den kostym han så tydligt bär för att slippa synas. Han må ha försökt hitta nya roller som trogen make, otrogen make, mentor åt Betty och att vara en del av laget, men inget har fungerat och till sist har han gått bakåt i utvecklingen till att i säsong sju åter vara där vi först mötte honom – en man med en ung, vacker hustru som han är olycklig med och otrogen mot, oundvikligen på väg att utradera sig själv, en ny skilsmässa som separerar honom från bostad, rikedom och plats i tillvaron, på väg mot en ny anonymitet.

Den gäckande flygplanskaparen köpte sin flygbiljett under namnet Dan Cooper, ett namn som genom en tidig miss i kommunikationen kom att etsas fast som DB Cooper i media. Don blir Dan och så har vi Bertram Cooper, Dons mentor på Sterling-Cooper som dog efter första halvan av säsong sju men som bokstavligt talat dyker upp som ett spöke på passagerarsätet när Don tar bilen västerut.

Reklamaren från Madison Avenue bleknar, den till synes planlösa resan västerut fortsätter och hans gamla liv på östkusten fortsätter att lösas upp.

Och i veckans avsnitt fortsatte destruerandet. På motellet presenterar han sig som Donald, och värdparet ser honom som en praktisk man som kan jobba med sina händer, bra på att laga krånglande prylar. Reklamaren från Madison Avenue bleknar, den till synes planlösa resan västerut fortsätter samtidigt som hans gamla liv på östkusten fortsätter att lösas upp när exhustrun Betty diagnosticeras med obotlig cancer. Dottern Sally, det enda barnet han på allvar verkat älska och försökt nå fram till, är redan på väg att bli vuxen, inte längre i samma behov av sin far.

Är det som Lindsey M Green radar upp i sin text och det vi på sistone fått se blott olika grader av slump, och ett utslag av att vi väljer att se endast det vi vill se? Fullt möjligt. Eller så leker Matthew Weiner med oss som börjat tro, han är så klart medveten om teorins existens, har fått frågan efter textens publicering men lyckats undkomma att ge ett rakt svar.

Var slutar Don Drapers resa? Jag skulle inte bli förvånad om han bordar ett flygplan.

Näst sista avsnittet av Mad Men sänds på Kanal 9 nu på söndag kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel