Kommentar

TVdags om problemen med pojkgrabbiga The Night Manager

Att kvinnorna är skökor kan jag väl kanske eventuellt stå ut med. De som kommer i den till en början så försynte nattvakten Pines (Tom Hiddleston) väg. En exotisk älskarinna som förför Pine som inte kan säga nej trots att det innebär fara för hans liv. Vi ska också tro att det är äkta känslor inblandade i detta. Baserat på vad? Att han hämtar mineralvatten till henne mitt i natten när hon ringer efter room service? Att hon låter honom ligga med henne trots att hon tillhör (!) en annan, mäktigare och rikare man? Ja ja, det får vara som det är med den saken. Det är ett klassiskt noir-upplägg, den förföriska kvinnan som vet någonting men försvinner innan hela pusslet lagts och bilden framträtt riktigt klart. Okej då.

Sanna mina ord, det kommer att komma en scen framöver när just graviditeten blir en grej. Visa på sårbarhet eller liknande, i den annars så manhaftiga och framfusiga Burr, för att påminna om att hon är kvinna ändå.

Nästa kvinna Tom ligger med än en white trash-brud som är mer än villig, även hon kastar sig svältfött över Tom. Inte för att jag förebrår henne. Jag skulle kunna ge min högerhand för att bli fru Hiddleston. Eller i alla fall mitt livs besparingar. Kanske skulle jag till och med kunna ge ett lillfinger för att uppleva en stund av det skökorna i tv-serien upplever med honom. Men det blir löjligt när också en tredje sköka – denna gång skurken Ropers (Hugh Lauries) olyckliga, pillerknaprande trasiga, undergivna våp ser fysisk och själslig förlösning i sex med Tom.

Burr.
Sjaviga och osexiga Burr.

Till en början kan jag överse detta med hänvisning till det noiriga upplägget och att John Le Carrés bok skrevs »förr i tiden«. Men man har ju faktiskt moderniserat boken i denna tv-version, regisserad av Susanne Bier. Man har till exempel valt att göra polisinspektören Burr till kvinna (i boken är hon en bister man). Det är såklart härligt men måste hon vara så så sjavig och osexig för det? Finns det bara vackra skökor, white trash-kvinnor och sjaviga karriärskvinnor med illasittande kavajer i världen? Om man nu ska modernisera, varför stanna där? Och nog har man gjort henne gravid med flit. Sanna mina ord, det kommer att komma en scen – är jag övertygad om – framöver när just graviditeten blir en grej. Visa på sårbarhet eller liknande, i den annars så manhaftiga och framfusiga Burr, för att påminna om att hon är kvinna ändå.

Pine själv är först en nattvakt på ett fancy hotell men efter incidenten med den exotiska älskarinnan blir han traumatiserad och flyttar till Schweiz. Därefter blir han James Bond. Det är väl också okej även om jag har svårt att se att man går från försynt till riktigt bra på att slåss och döda på mycket kort tid men hämnd kanske inte bara är en bra drivkraft utan också en talang?

En av de manliga kollegorna på TVdags säger att han gillar det hela, att han är medveten om att det är pojkgrabbigt men samtidigt aldrig kommer att »växa ifrån pojken i mig«. Vilket påminner mig om när jag påpekade för en kulturredaktion på en större, svensk dagstidning att den för tillfället bestod av enbart män i viss ålderskategori och de svarade »vi är medvetna om det« utan att lyfta ett finger för att ändra på den saken. Sånt håller inte. Att göra Burr till kvinna för att visa att man »är medvetna om problemet« är inte detsamma som att lösa problemet. Det är att säga att man just »är medveten om problemet«. Ungefär som att säga att man »känner en homosexuell« eller »varit ihop med en från Turkiet en gång« och därmed skriva sig fri från ansvar eller ens engagemang i frågor om homosexualitet eller rasism.

Det här är ytterligare en tv-serie där två män får köttiga, härliga roller att gotta ned sig i.

Det här är ytterligare en tv-serie där två män får köttiga, härliga roller att gotta ned sig i. Hugh Laurie njuter i varenda ruta han är med i och får vara pampig, utöva makt, studera Pine plirigt och ingående som en hund som försöker utröna vem som är högst upp i hierarkin. Och Hiddleston har ju själv sagt att detta varit ett hjärteprojekt för honom, att han älskar sin karaktärs utveckling och att den dessutom varit fysisk för honom som inte slösar många sekunder på att inte exponera sin perfekt runda och putiga stjärt.

För okej, om det är där vi är – och det är tydligen där vi är – där kvinnorna är schabloner och antingen snygga eller supersjaviga, så ska vi väl också säga något om männens utseende och fysik. Fast nej, jag orkar inte. För nog för att jag, som sagt, gärna skulle låta ögonen vila på Hiddlestons fantastiska bringa (lagom avvägd, inte för deffad, mer »jag blev så här naturligt eftersom jag gillar att jogga på den engelska landsbygden«) så stör det mig att han inte bara är det manliga lockbetet och ögongodiset här (och som han är det – Bier klär av honom så ofta det går och har även sagt i en intervju att hon valde honom för hans skönhet) utan också har den största rollen med stort spelrum för lager, komplexitet och utveckling.

Det handlar alltså inte om att vi ska bejaka »pojkaktigeheten i oss« här, utan motarbeta slentriansexism och sluta låtsas att vi tar ett steg framåt när vi inte rör oss alls.

The Night Manager finns på C More.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel