Första svenska appen i Apples tv-tjänst

TV4 Play nu i Apple TV

TV4 blir först ut i Sverige i Apple TV. På tisdagseftermiddagen dök oväntat TV4 Play upp som en app i Apples lilla tv-puck. Enligt ett pressmeddelande ger appen tillgång till hela avsnitt av TV4-Gruppens program i upp till sju dagar efter sändning, och med ett premiumabonnemang (99 kronor i månaden) får man ett bredare utbud och möjlighet att se program under en längre tidsperiod. Upplägget följer alltså i stort det som redan tidigare finns på tv4.se och i de appar TV4 har för mobiler, och enligt uppgift ska utbudet i TV4 Play-appen på Apple TV vara identiskt med det som TV4 Play erbjuder på webben. HD-uppspelning kommer till en början att finnas endast hos »utvalda program« och utökas under våren.

Samtidigt utökar TV4 i och med Apple TV-lanseringen funktionaliteten i sin playtjänst överlag. Program ska nu kunna favoritmarkeras, läggas i spelköer och startas där uppspelningen senast slutade. De här funktionerna rullas ut successivt på de olika applattformarna.

Från att tidigare ha varit väldigt restriktiva med appar från externa utvecklare har Apple det senaste året börjat släppa in fler och fler tjänster och kanaler i Apple TV. Hittills har det främst rört sig om appar riktade mot USA och Storbritannien, och mig veterligen är det här första gången som en app från en sådan liten marknad som den svenska släppts in. Apple TV har sedan den först lanserades 2006 betecknats som en »hobby« av företaget, och många tolkar det nu stadigt växande apputbudet som att Apples »riktiga« tv-tjänst, som det ryktats om i åtminstone fyra års tid, är nära förestående.

Förhoppningsvis innebär det här att vi inom en snar framtid får se appar även för SVT Play, Viaplay och HBO Nordic i Apple TV.

UPPDATERING 27/2: Joacim Melin på Macpro har skrivit en bra krönika om TV4:s intåg i Apple TV och vad det kan tänkas betyda på sikt, fylld med kunnig bakgrundsinfo kring Apples tidigare agerande gällande sin tv-tjänst och de tekniska samt ekonomiska aspekter som leverantörer måste ta ställning till. Intressant kan också vara att läsa den kommentarstråd gällande Apple TV-funktionalitet hos SVT Play Beta som fick nytt liv när TV4-nyheten kom, flera på SVT som jobbar med playtjänsten har kommenterat om hur deras filosofi och agerande ser ut. Tyvärr är tongångarna från SVT i den tråden inte lika positiva som de som programdirektör Lena Glaser ger uttryck för hos Dagens Media i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel