Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

The Fiery Cross eller Det flammande korset är namnet på boken säsong 5 är delvis baserad på och också titeln på första avsnittet. Aldrig har jag varit lika nervös och pirrig när jag har haft avsnitt att titta på i förväg som när tre Outlander-avsnitt kommit min väg. Som ni kanske vet bingade jag alla de tidigare säsongerna i somras så jag har inte längtat lika länge om många andra, men tillräckligt länge för att ha trånat efter mer av Jamie och Claire, våndats över vart berättelsen ska ta vägen och hur Outlander ska kunna fortsätta fascinera lika mycket nu när många storylines ändå knutits ihop. Jamie fick återse sin gudfar och träffa sin dotter efter 20 år, Claire kunde äntligen förlika sig med den skuld och sorg hon känt efter att först ha lämnat Jamie, sen lämnat Brianna, och tillsammans har de äntligen det hem de längtat efter så länge.

Jag har en känsla av att glasögonen återigen ska ge oss en påminnelse om att Jamie faktiskt är en medelålders morfar, men att de sedan i stort sett aldrig kommer användas igen.

Sången i introt är ny, men ger fortfarande rysningar, precis som vanligt. Bear McCrearys omarbetning av The Skye Boat Song är nu fylld av höga, nästan kyrkliga a capella-stämmor och en ändring är väl av rätta? Den här säsongen måste bli annorlunda. Det går inte att göra om de första säsongerna. Det fantastiska är att vi har fått följa Jamie och Claire i snart 30 år och fått vara med om deras historia. Med den i våra hjärtan och sinnen blir upplevelsen av deras nya äventyr ännu rikare.

Outlander 5x01 Jamie with his glassesDe första tre avsnitten verkade faktiskt mer lugnande på mig än att de hetsade upp mig. Som vanligt låter man scenerna ta tid och bygger långsamt upp historien. Det är detaljerna mer än helheten som fängslar mig såhär långt.

Precis som A. Malcolm i säsong 4, när vi för första gången träffade den medelålders Jamie och han genast tog på sig ett par läsglasögon i tryckeriet för att vi ska inse hur gammal han blivit, så får vi genast se honom i glasögon i början av säsong 5. Jag har en känsla av att dessa återigen ska ge oss en påminnelse om att Jamie faktiskt är en medelålders morfar, men att de sedan i stort sett aldrig kommer användas igen. Men den manövern är helt onödigt, för jag lovar, han är precis lika attraktiv med glasögon.Outlander 5x01 Claire and BreeJag blir varm i hjärtat av att se den kärleksfulla stämningen mellan Claire och Bree innan hennes bröllop. Det var något de kanske aldrig riktigt fick uppleva förut, i Boston. Bree var ju pappas flicka. Sött är det ändå hur viktiga ögonblick under denna höjdpunkt i dotterns liv ändå  missas av Claire  och Jamie, så upptagna av varandra som de är.

Men Outlander accentuerar den fina stämningen istället genom att låta Roger ta fram gitarren och sjunga Sinatras L.O.V.E – det är nästan så jag börjar tycka om honom igen

Stämningen i första avsnittet är så trevlig, uppsluppen och glad att jag bara väntar på att något hemskt ska hända. Jag tänker på avslutningen av första avsnittet i fjärde säsongen, då Stephen Bonnet visar sitt rätta jag i en kollage-liknande scen som brutalt tog andan ur en under ackompanjemang av Ray Charles vackra version av America The Beautiful. Men Outlander accentuerar den fina stämningen istället genom att låta Roger ta fram gitarren och sjunga Sinatras L.O.V.E. – det är nästan så jag börjar tycka om honom igen – och mycket kärlek blir det i detta premiär-kollage istället.

Outlander 5x01 LOVEFör ja, jag tillhör som tappade bort kärleken för Roger i säsong 4, men jag ser om och hoppas kunna hitta den igen, och om inte i fyran så i femman. Antagligen är det därför jag ler i mjugg när Jamie hånar honom lite lätt, både ansikte mot ansikte och bakom hans rygg. 

Marsali påminner lite om den yngre Claire, den vi träffade i säsong 1, lite livfullare och lättsammare.

Någon jag tycker mer om är Marsali som gör lite av en ny entré. Hon är rolig och lite fräck. Hon påminner lite om den yngre Claire, den vi träffade i säsong 1, lite livfullare och lättsammare. Claire har med ålder och de trauman och erfarenheter hon gått igenom blivit mer allvarlig. Hon är lycklig nu, men ändå mer dämpad, mer återhållsam och oftast med en bekymrad rynka mellan ögonbrynen.

Inte för att familjen Fraser inte har något att vara bekymrade för. Deras dilemmen utvecklas under de första avsnitten. Bonnet lyckas göra sig påmind ändå tyvärr och Outlander visar igen hur man förstår att en historia om en våldtäkt inte tar slut för att själva övergreppet är över. Bree hemsöks fortfarande av sin förövare. Roger i sin tur kämpar med att känna sig hemma i 1700-talets mer brutala värld. Claire vill kunna hjälpa nybyggarna i Frasers Ridge med all den moderna läkekonstkunskap hon har även om den inte är uppfunnen eller känd än. Till sist så har ju Jamie svurit ed till England och dess kung och som följd fått i uppdrag att ta fast ledaren för upprorsmännen, The Regulators, vilket är hans egen gudfar, Murtagh.

Outlander 5x01 The Fiery CrossDe engelska kolonialherrarna med guvernör Tryon i spetsen hör till de mindre trevliga, men den som får ersätta den ohygglige Black Jack Randall som ärkeskurk är nämnde Stephen Bonnet. Den charm som han kunde ta till i säsong 4 är nu som bortblåst. Han är bara en brutal psykopat och till skillnad från Jack där våldet och tortyren hade något personligt över sig, så verkar Bonnet vara helt utan känslor. Jag tror inte jag vill veta vad han kommer att ställa till med.

Nu när han för en gång skull är på rätt sida lagen, så är han obekväm där, och utan tvekan på fel sida av historien

Andra saker som kommer igen är paret Frasers fäbless för att ta sig an unga, utsatta pojkar, så även denna säsong verkar det som, och på tal om detta, när kommer vi få se young Ian igen? Denna äventyrslystna unge man blev en av mina favoriter i säsong 4.

Det är intressant hur Jamie alltid verkat trivas bäst på fel sida om lagen. Han var en outlaw när han träffade Claire och även om han inget hellre ville än att rentvå sig själv för hennes skulle, så var det ändå där han trivdes. Han erkände att han kunde tänka sig att följa med MacQuarrie i The Watch om det inte vore för Claire och senare blev han självklar ledare för delar av den upproriska skotska armén. Även i Edinburgh kunde han inte låta bli att smuggla vid sidan om sina legala affärer. Nu när han för en gång skull är på rätt sida lagen, så är han obekväm där, och utan tvekan på fel sida av historien. Men som Murtagh konstaterar för dem som tvivlar. Det är mot sina egna män, de som svurit ed framför det flammande korset, som Jamie är lojal och inga andra.

Säsong 5 av Outlander har premiär på Viaplay i dag. Nya avsnitt varje måndag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel