TVdags listar film- och tv-året 2017

Tora Liliedahl rankar årets bästa äkta män

Flera är de äkta män på tv som gör nästan vad som helst för sina högt älskade hustrur, må det vara att experimentera med nya sex-partners, utföra några mord här och där, framhärda fastän man inte är hustruns »the one« eller helt enkelt oupphörligen stötta, älska och respektera. Här är några män jag älskade lite extra i år.

9. Sylvere (Griffin Dunne), I Love Dick

Sylvere smal
Dick är förvisso den karismatiske och Sylvere ter sig onekligen från början som en ganska pinsam figur, som slänger alldeles för långa, beundrande blickar på sin unga kollega. Men allt eftersom arrogansen och självförtroende byts ut mot skammen, vilsenheten och känslan av att ha hamnat utanför när makan ägnar Dick groteskt med uppmärksamhet, känner jag mer och mer sympati för honom. Han älskar sin fru och berättelsen om detta ganska udda, krisande par blir en riktigt fin historia.

8. Kyle (Josh Henderson), The Arrangement

Kyle West
»This is not right.« Kyle må ha ingått avtal med blivande flickvän om kommande äktenskap – är man en stor filmstjärna som han är det enklast så  i alla fall enligt hans mentor. Men när nämnde mentor/sektledare samt media gör allt för att styra narrativet i kärleksparets historia har Kyle inga som helst problem att hoppa ur byxorna och ogenerat posera naken för att försäkra både dem och fästmön om att ingen annan än de själva bestämmer över den historia som ska berättas.

7. Avery (Jonathan Jackson), Nashville

Avery
Jo, jag slutade titta på Nashville efter avsnitt 9 denna femte säsong, så jag vet inte hur det har gått för Avery och Juliette, men då i början av säsongen efter Juliettes flygplanskrasch var det så fint att se Averys omsorgsfulla omhändertagande trots Juliette ständiga försök att skjuta bort honom. Hon vill inte vara någons börda, hon vill inte vara beroende av någon skriker hon tills Avery tystar henne med att han faktiskt vill göra detta. Sen är ju Avery den han är och håller på att prata om sina känslor i all evinnerlighet medan vi liksom Juliette bara väntar på att han ska komma till skott och faktiskt visa vad han verkligen känner, vilket han till sist naturligtvis gör.

6. Len (Rob Huebel), Transparent

Lev
»I do this for you«, är Lens ord när Sarah lite oroligt undrar om det är okej att de gör slut med Lila, den unga förskolläraren som Sarah träffade på sexmissbrukarmötet och sedan bestämde sig skriva bok tillsammans med, innan det hela blev något slags förhållande. Nu tror jag nog att han också har haft nöje av deras trekanter, dominerade och regisserade av Sarah, men att han är beredd att göra ganska mycket för kvinnan som först lämnade honom för en annan kvinna, utforskade sin sexualitet på annat håll innan hon bestämde sig för att komma tillbaka till honom, är rätt uppenbart.

5. Kyle (Michael Chernus), Easy

Kyle
»Kyle, you look surprised«, säger terapeuten när hustrun Andi kläckt ur sig att det är dags att testa det där öppna äktenskapet, dags att ha sex med andra. Och förvånad är han men gör ändå allt för att vara sin hustru tillags genom några egna tveksamma och tafatta försök till sex med någon annan, medan hon går på dejt med en sexig kollega.

4. Ed (Adam Scott), Big Little Lies

Ed
»The essence of a happy marriage – the ability to pretend«, det är Eds slutsats efter ett lite sorgligt samtal med sin fru om avsaknaden av passion och att hon inte ens gillar att han tar i henne. Med tanke på all uppmärksamhet som Madeleine fortfarande ägnar sin före detta man, pappan till sin äldsta dotter, är det inte konstigt att Ed känner sig åsidosatt och oälskad. Han vet, eller känner det som i alla fall, att han inte är hennes stora kärlek och om han visste att hon också haft en affär…  Men Ed är en bra kille. Han är snäll och älskar på även om han inte får så mycket tillbaka. Han till och med sjunger Elvis för henne i hopp om att hon riktigt ska se honom.

3. Philip (Matthew Rhys), The Americans

Philip
»Do you want to make it official?« Philip och Elizabeth var aldrig varandras val, deras äktenskap är en produkt av jobbet. Båda har varit förälskade i andra och båda har varit tvungna att agera förälskade. Kallet att spionera på USA har blivit mindre viktigt för Philip samtidigt som han är tveksam till hur mycket de ska involvera dottern Paige. Men trots oenigheterna kring detta, eller kanske just därför, har kärleken liksom snirklat sig upp i sprickorna mellan dem och Philips frieri kom som en total överraskning och något alldeles självklart på samma gång, så otroligt kärleksfullt som det var.

2. Donnie (Kristian Bruun), Orphan Black

Donnie
Han döljer mord, begraver lik, säljer droger, tar sig an maffiatyper och gud vet allt, för sin älskade hustru Alisons skull under seriens fem säsonger. Jovisst, Donnie var en gång hennes »handler«, men efter väl det kommit fram, finns det väl ingen man som så outtröttligt har stöttat, uppmuntrat och gjort sig till åtölje för sin drivna, snokande, överspända fru som han gjort.

1. Joel (Timothy Olyphant), Santa Clarita Diet

Joel
Vad gör man när ens hustru plötsligt genomgår en förändring och känner sig mycket mer vid liv och alert, tappar alla sina filter och bara kan livnära sig på människokött? Aldrig har jag sett en äkta man så slå knut på sig själv för att stötta sin fru och anpassa sig till hennes nya jag. Joel kämpar idogt för att hitta balansen mellan vad han kan och inte kan tänka sig att göra samtidigt som han känner sig allt mer vilsen och oförmögen. Men han fortsätter att tänja på sina gränser för att få äktenskapet med kvinnan han älskar att fungera och fortsätta kunna vara hennes stöd, även om det här med att mörda för brödfödan inte är något han någonsin kommer att bli riktigt bekväm med.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2017. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel