TVdags listar film- och tv-året 2019

Tora Liliedahl listar sina bästa Outlander-ögonblick

De senaste fyra åren har jag producerat en lista över årets bästa tv-ögonblick och så var väl tanken även detta år. När jag gjort dessa listor har det varit självklara val – scener eller ögonblick som känts djupt i magen eller hjärtat och etsat fast sig i minnet – men nu är det endast en scen ur årets serier som jag med självklarhet kan nämna.

Efter slutscenen i Youngers sjätte avsnitt trängdes ljuva tårar i ögonvrårna efter att Darren Star lyckats avhandla den stora frågan sen pilotavsnittet – när ska Diana få reda på sanningen – på ett först olidligt men sedan underbart sätt.

Efter slutscenen i Youngers sjätte avsnitt trängdes ljuva tårar i ögonvrårna efter att Darren Star lyckats avhandla den stora frågan sen pilotavsnittet – när ska Diana få reda på sanningen om Liza – på ett först olidligt men sedan underbart sätt. Diana som först fruktansvärt upprörd naturligtvis konfronteras av Liza men sen i tur och ordning verkar först förstå, sen förlåta henne innan hon till sist lyckas samla sig tillräckligt för att visa upp sitt vanliga arroganta jag, innan sitt misslyckade försök att uttrycka den där kärleken hon känner för sin adept.

Det finns andra scener jag drar mig till minnes när jag skummar mina texter. Den så sorgliga »who’s gonna drive me home»-sången i perfekta Dead To Me, den där ytterst gulliga mansterapi-scenen i Now Apocalypse eller den hysteriskt roliga scenen i svenska Dips när delegaterna ska ledas in på medlingsmötet samtidigt i den rätta, mycket komplicerade ordningen. Bosch fick faktiskt en helt egen lista på fantastiska ögonblick, Easy var ett mästerverk och Santa Clarita Diet ett underverk.

Jag har sett alla säsonger detta år och i den här serien vimlar det av knockout-ögonblick som jag kommer ihåg känslan av i detalj.

Så visst har det varit ett fantastiskt tv-år, men de mest hisnande ögonblicken för mig har ändå genererats av en serie där endast de fyra sista avsnitten hamnade på denna sidan nyåret. Men det bryr inte jag mig om, för jag har sett alla säsonger detta år, under fyra veckor i somras, och i den här serien vimlar det av knockout-ögonblick som jag kommer ihåg känslan av i detalj. Så det blir nu ytterligare en Outlander-utsvävning och en lista på de 20 avsnitt/scener/ögonblick som golvade mig en efter ett, i kronologisk ordning.

1. Alla känslor som sätts i rörelse i The Way Out

Outlander 1x03 Claire taken by undressing as wellJag gillade Outlander direkt, men det var efter tredje avsnittet jag var fast. Det händer så mycket i detta avsnitt som är fullsmockat med drama utan att det känns stressat. Så många känslor sätts i rörelse och Claire och Jamie räddar inte bara en utan två små pojkar. Allra bäst är scenen i Claires »healer-håla« när  Jamie först hittar på ursäkter för att följa med dit och Claire sen hittar på dem för att få honom att stanna. Det blir intimt både ur ett vänskapsperspektiv – »you seem to have a knack for letting me know you feel sorry for it, without making me feel pitiful about it« – och på grund av den attraktion som onekligen, och motvilligt, börjar växa. Läs om hela avsnittet här.

2. Kammarspelet som är The Garrison Commander

Outlander 1x06 Black JackI sjätte avsnitt blir det tydligt att Outlander berättar sin historia på sitt eget sätt. Avsnittet är som ett kammarspel och utspelas nästan uteslutande i en matsal på en garnison, först med Claire (Caitriona Balfe) och ett gäng rödrockar, sen i andra akten med bara Claire och Black Jack Randall (Tobias Menzies). Jag vet inte vilket ögonblick som knockar mest, flashbacken till Jamies blodiga, nästan livlösa kropp, den inblick vi får i Black Jack Randalls psyke eller Dougals pragmatiska lösning på problemet Randall i sista akten.

3. Sexscenerna i The Wedding

Outlander 1x07 tapping fingersSex är en viktig del av berättelsen om Jamie (Sam Heughan) och Claire och därför är scenerna många och långa, vågade och detaljrika, romantiska och på sitt sätt realistiska. De är olika alla andra och därför överrumplande första gången.

4. Slagen i The Reckoning

Outlander 1x09 the beatingAtt se när Jamie bestraffar Claire och den beslutsamhet han gör det med, även om han själv egentligen inte tycker det är nödvändigt, är plågsamt. Jag läste en recensent som ogillade att avsnittet berättades ur Jamies perspektiv (som omväxling) och inte från Claires, då det är hon som är offret, men jag tycker det är rätt. Det är för Jamie handlingen är livsavgörande, det är han som lär sig någonting och växer av den. Och Outlander handlar trots allt mer och mer om en man och hans väg till den moderna man han kan bli. Claire är kvinnan historien berättas genom. Hon är hans katalysator.

5. The King of Men i The Devil’s Mark

»I swore an oath before the alter of God to protect this woman. If you’re telling me that you consider your authority to be greater than that of God Almighty than I must inform you, I’m not of that opinion myself.« Det är svårt att intel dyrka Jamie, befriaren, när han räddar Claire från att dömas till döden. »The first man forward will be the first one down.«

Outlander 1x11 first man forwardVad som händer efteråt är en av nyckelscenerna i serien och en av de vackraste. För en gångs skull är det Jamie som tar hand om Claires sår. Han lyssnar på henne när hon berättar sin historia –  »I hear you«, han tror på henne – »no, I believe you, Sassenach«, han känner stor ånger – »and I beat you for it« och till sist är han redo att låta henne gå – »So, Sassenach, are you ready to go home?«.

Outlander 1x11 going homeJamie får visa upp alla sidor i detta avsnitt, en stark, modig och handlingskraftig man samtidigt som han är känslig, förnuftig och stöttande partner. Inte så konstigt då att han kallas The King of Men.

6. Bekännelsen och självföraktet i To Ransom a Man's Soul

Outlander 1x16 the last storyAvsnittet som helhet är det känslomässigt mest brutala jag sett och allra mest plågsamt är det när Jamie till sist berättar hur han efter all smärta tillät sig känna njutning under den sista våldtäkten och hur han så innerligt hatar och föraktar sig själv för det.

7. Från New York till Le Havre i Through a Glass Darkly

Outlander 2x01 Through a Glass DarklyBörjan av säsong 2 förvirrar fullständigt, vilket inte är så konstigt eftersom de faktiskt är tredje säsongens berättelse som påbörjas i förväg. Man väntar och väntar på att förstå och sen plötsligt händer det – man ryser till innan ett leende sprids över hela ansiktet via det bästa klippet någonsin.

8. Känslan efter att ha blivit våldtagen i La Dame Blanche

Outlander 2x04 blade of grassJag har skrivit om Jamies läkeprocess tidigare, för den är realistiskt lång och plågsam. När Claire bestämmer sig för att sluta vara förstående och i stället påstridig berättar Jamie äntligen hur han känner: »That's where I've been ever since, Claire. Naked. Alone. Trying to hide under a blade of grass.«

9. Om att få vara sårbar och mänsklig i Untimely Resurrections

Outlander 2x05 must I bare everones weakness»Must I bare everyone’s weakness. May I not have my own.« Jamie och Claire må ha blivit av med Randall från den äktenskapliga sängen, men nu dyker han upp levande i stället. Men Randall får inte dö för då kommer Frank inte födas. Och det är väl det här jag älskar. Jamie må vara The King of Men, men det betyder inte att han alltid är stark och osårbar. Det betyder också att han är svag och mänsklig och vill tillåtas vara det, som här när Claires överväldigande begäran att låta bli att döda sin förövare får honom att avfyra ytterligare en explosion av bitterhet och ilska.

10. Claire vaggandes sin dotter i Faith

Outlander 2x07 claire with baby
Det var inte bara det att Claire förlorade deras barn. Det var det faktum att Jamie inte var där med henne när det hände. Han var inte där när hon behövde honom. Han var inte där och delade hennes sorg.

11. Angus död i Prestonpans

Outlander 2x10 AngusDen såg man inte komma och vinsten i Prestonpans till trots, det är här det börjar – slagen, förlusterna och vägen mot det katastrofala slutet.

12. Farvälen i Dragonfly in Amber

Outlander 2x13 goodbye jamie
»Rest easy, soldier.«

Outlander 2x13 goodbye ClaireAndra halvan av säsong 2, förberedelserna inför kriget mot England, berättar om hur allt kräver sina uppoffringar – för att vinna en sak måste du ge upp något annat, eller någon annan – det gäller för krig likaväl som kärlek. Vetskapen om vad som ska hända efter slaget vid Culloden och  rädslan att förlora ytterligare ett barn får Jamie att förmå Claire att åka tillbaka till Frank, även om det betyder att de aldrig kommer träffas igen.

13. Culloden Moor i A Battle Joined

Outlander 3x01 Culloden J and J 2Vi fick vänta tills säsong tre innan det var dags för det ödesdigra slaget vid Culloden som berättelsen byggts upp kring från början. Men oj vad bra det var filmat, som så ofta i tillbakablickar eller helt enkelt hastiga hopp mellan då det var över till när det var i full sving. Sorgligt vackert och poetiskt blir det i all sin brutalitet när Jamie får syn på sin förövare och de till sist segnar ner tillsammans på fältet.

Outlander 3x01 Culloden J and J

14. Förlusten av ännu ett barn i Of Lost Things

Outlander 3x04 of lost thingsWillie är förstås vid liv, och det är också Brianna någonstans i framtiden, men för Jamie är det ytterligare ett barn som han inte får se växa upp, som han inte får fostra och ta hand om.

15. Återföreningen i Freedom & Whiskey och A. Malcolm

Outlander 3x06 printshop reunionVi får se det först från Claires perspektiv och sedan från Jamies, återföreningen som är tafatt och trevande, men samtidigt alldeles underbar och ljuv.

16. Om att vilja vara make och far i First Wife

Outlander 3x08 on why he married LaoghaireJamie påminner mig om en annan favoritkaraktär, Luka Kovac i Cityakuten/ER. Även Luka längtar efter barn och familj efter att ha förlorat sin egen och ger sig därför in i förhållanden som inte fungerar. Det som antyds där uttrycker Jamie explicit för Claire medan febern går ner och skammen sakta rinner av honom, och det är inte svårt att känna med honom. Jamie har levt ett så ensamt och torftigt liv de senaste arton åren, två flickor behövde en pappa och han själv behövde en mening med livet. Att då gifta sig, även med Laoghaire av alla kvinnor, framstod inte som en sämre idé än någon annan.

17. Tillsammans igen i Eye of the Storm

Outlander 3x13Ärligt talat var jag så känslomässigt fullmatad medan jag tittade på säsong 3 att jag både var tvungen att ta en paus och inte riktigt kunde njuta av vart och ett av avsnitten första titten. Golvad blev jag ändå av slutet efter att Jamie och Claire återförenas med den kidnappade unge Ian (John Bell) och det gick upp för mig vad säsongen handlade om – familjerna du skapar. Familjen som Frank kämpade för att skapa med Claire och Brianna då han inte kunde få några egna barn. Den familj Jamie skapar när han inte kunde vara med sin egen, genom att ta sig an först Fergus redan i Paris, sedan med Laoghaire och framför allt hennes dotter Marsali, och till sist unge brorsonen Ian som tyr sig till honom.

18. Murtagh återuppstår i Savages

Outlander 4x05 MurtaughAtt Murtagh (Duncan Lacroix) skulle dyka upp någonstans i kolonierna var väntat och efterlängtat, men ändå var man alldeles upptagen med att undra när Jamie och Briannas vägar skulle mötas för att vara beredd när det väl hände.

19. Jamie träffar Brianna i The Birds & the Bees

Outlander 4x09 Jamie meets BriannaEn pappa möter sitt nu vuxna barn för första gången. Ett barn han aldrig trodde han skulle få träffa. Kan det blir större? Ändå så låter Outlander scenen utspela sig under ytterst triviala och lätt komiska omständigheter. Jamie lättar på trycket på en bakgård och avfärdar arrogant den unga kvinnan som han tror försöker flörta. Detta hindrar inte scenen från att omedelbart skapa gåshud och tårar i ögonvrårna när verkligheten uppenbarar sig för fadern, tvärtom.

20. Young Ian och om att hitta hem i Man of Worth

Outlander 4x13 young ianSamtidigt som det var en uppoffring, en betalning för sina misstag, så var det också så att young Ian känner sig hemma hos indianerna och slutet symboliserar just temat i hela säsongen, att hitta hem, och hur de flesta karaktärerna kämpade med och till sist verkade göra just det.

Mer om Outlander på min blogg här.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- & tv-året 2019.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel