Viaplay-kalendern lucka 18

Tonsäker tonårsfavorit – Pitch Perfect är 10-talets citatsäkraste chick-flick

TÄVLING! Vinn Viaplay-abonnemang på TVdags Facebook-sida.

Musikalfilmer är min stora guilty pleasure. Alltså riktiga musikaler. Då Pitch Perfect, lite slarvigt kan tyckas, beskrivits som en smågullig ungdomsmusikal trodde jag att den skulle hamna någonstans mellan sockersöta moralkakan Glee och värdelösa High School Musical… Men Pitch Perfect är de facto närmre besläktad med kultiga Bring it On och Mean Girls än tidigare nämnda exempel, och leverar nästan lika många träffsäkra oneliners.

Bumper: I have a feeling we should kiss. Is that a good feeling or an incorrect feeling?
Fat Amy: Well… sometimes I have the feeling I can do crystal meth, but then I think, mmm… better not.

Kay Cannon, som skrivit manus till både 30 Rock och New Girl, inspirerades av fackboken med samma namn som filmtiteln (av GQ-redaktören Mickey Rapkin) att skriva en rolig film om något så osexigt som a capella-tävlingar för universitetsstudenter.

Anna Kendrick har huvudrollen som den motsträviga »hårda« Beca (hon använder mycket kajalpenna och lyssnar på »alternativ« musik), som egentligen inte alls vill slösa tid på en universitetsutbildning, utan drömmer om att producera musik i LA. Hon övertalas att gå med i en av universitetets (förvånansvärt många) a capella-grupper Barden University Bellas genom en något underlig duschduett med Chloe (Brittany Snow)…

Bellas har traditionellt bestått av ordentliga tjejer med »bikini ready bodies« i flygvärdinneliknande uniformer. På grund av ett fiasko (tänk spya, mycket spya) under den stora nationella tävlingen året innan får de dock tänka om lite då deras status sjunkit markant. Nu drivs gruppen av den revanschsugna Aubrey (Anna Camp) som måste rekrytera ett helt nytt gäng tjejer för att göra gruppen fullödig igen. Tack vare fjolårets flopp tvingas dock Bellas omvärdera hur deras medlemmar bör vara, se ut och låta. In kliver bland andra Rebel Wilsons rollfigur Fat Amy, en australiensare som själv lagt till det beskrivande adjektivet till hennes namn så inte andra gör det bakom hennes rygg, och den extremt tysta och vad jag bara kan beskriva som gulligt psykopatiska Lilly (Hana Mae Lee). The Bellas manliga ärkerivaler, The Treblemakers, leds av den odrägliga Bumper (Adam Devine från Workaholics!).

De smarta birollerna och oväntat bra sångnumren med mash-ups av musik från allt från Simple Minds och Ace of Base till Bruno Mars och Blackstreet lyfter filmen till något mer än en rätt så förutsägbar historia, komplett med en romans mellan Beca och Jesse från Treblemakers (Skylar Austin). Men den är egentligen inte relevant. Det är gemenskapen bland den brokiga skara tjejer som kommer längre när de är sig själva än när de ska passa in i mallen. Visst, vi klarar oss inte undan sensmoralen här heller­ – men det är ok, Pitch Perfect träffar rätt på så många sätt, ändå.

När ni har sett ettan så kan ni börja längta till Pitch Perfect 2 som har USA-premiär i maj 2015. (Tack för tipset, Dennis.) Här är trailern till den:

Se Pitch Perfect på Viaplay.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel