TVdags frågar ut kultureliten om deras tv-vanor

Sommartittarna: Sara Kadefors om Six Feet Under, trevlighetsfascism & längtan efter en ny Lackalänga

Sara Kadefors är journalist, författare och manusförfattare med ett förflutet på Sveriges Radio, bland annat som programledare för Morgonpasset. 2001 romandebuterade hon med den hyllade ungdomsboken Sandor Slash Ida som också blev film. I september utkommer hennes nya roman Hon som älskade honom.

Jag var besatt av Solveig Ternströms och Sten Ljunggrens otroheter och fick mörka att jag måste vara hemma och kolla Svenska hjärtan i stället för att gå ut på kinakrog i Haga och dricka fruktansvärt mycket alkohol.

Vad är bäst på tv just nu?
Utan tvekan säsong två av den tyska serien Weissensee, som slutade i stor dramatik förra året. Den handlar om hur det var att leva i Östtyskland innan muren föll i ett samhälle som präglades av regimens övervakning och sjuk misstänksamhet mellan människor. Jag har alltid varit löjligt intresserad av den tiden, hur man präglades av instängdheten och att aldrig kunna lita på någon.

Vilken är den bästa tv-serien någonsin?
Svårt! Men måste ändå välja Six Feet Under. Alla karaktärer kring begravningsbyrån är lika unika och intressanta. Lillebrorsan David (Michael C Hall) som spelade huvudrollen i Dexter sen är oslagbar, liksom mamman, Nathan, Brenda och dottern Claire (vart tog hon vägen?). Det är så egensinnigt, känsligt och intelligent skrivet att man blir helt knäckt. Jag är också imponerad av att man vågade satsa på något så udda och märkvärdigt, med en plot som inte direkt gick att fånga i en mening. Livet är ju så mycket mer komplicerat.

Har du någon tv-serie som du är »ensam om att förstå på rätt sätt«?
Jag minns att folk i min närhet aldrig fattade att jag inte kunde missa ett avsnitt av Carin Mannheimers Svenska hjärtan. Det verkade väl varken så coolt eller angeläget för unga, alternativa svartklubbsmänniskor med medelålders människors relationsproblem i radhusmiljö. Det var ingen idé att försöka förklara varför jag var besatt av Solveig Ternström och Sten Ljunggren och deras otroheter. Man fick mörka lite varför man var tvungen att vara hemma dessa kvällar i stället för att gå ut på kinakrog i Haga och dricka fruktansvärt mycket alkohol. Men serien var verkligen briljant. Carin Mannheimer lyckades komma under huden på sina karaktärer. Jag var typ tjugo och tyckte att jag var annorlunda, men identifierade mig till hundra procent med Svenssonfigurerna.

Vem är din favoritprogramledare?
Camilla Kvartoft. Jag har beundrat henne ända sedan hon hade P1 Morgon på radion. Hon är så smart och cool, och oimponerad av allt och alla. Det syns att hon inte till varje pris vill synas och det ger henne en alldeles speciell kvalitet.

Vem är din favoritskådespelare?
Det finns så många. Kate Winslet är makalös, men Julianne Moore beundrar jag nästan mer, kanske på grund av att hon inte är en lika stora stjärna och att hon medverkat i fler udda filmer. Hennes insats som deprimerad småbarnsmamma i Timmarna går aldrig att glömma. Hennes ansikte är så känsligt och naket, och som fräknig person letar man alltid efter vackra, fräkniga förebilder.

Vilken är din favoritrollfigur?
Nu är det Carrie i Homeland, eftersom hon är en så annorlunda kvinnlig karaktär: nervig, jobbig, oförutsägbar, dessutom inte ett dugg stajlad och mejkad. Hon blir extra intressant på grund av hennes skörhet och stora svårigheter att fungera socialt. George i Seinfeld har också en speciell plats i mitt hjärta, för att inte prata om Rose i Herrskap och tjänstefolk och Leroy i Fame.

Vilken är ditt första tv-minne?
Tecknad amerikansk film från när vi bodde i Cleveland, Ohio, mellan 1968 och 1970.

Har du någon favoritscen?
Alla scener i Borta med vinden, en film som jag har sett fler gånger än någon annan. Clark Gable och Vivien Leigh tar bara andan ur mig.

Det bästa musikögonblicket i en tv-serie?
När John Cage förvandlas till Barry White på toan i Ally McBeal. Den sämsta musiken i tv är all musikläggning i TV4 (SVT:s livsstilsprogram är också nersmittade av trevlighetsfascistmuzaken). Får Gökboet-känsla!

Har du några guilty pleasure-serier?
American Idol, Sveriges mästerkock, Top Model Sverige och Lyxfällan. Det kommer till och med tårar. Många tårar.

Vilken tv-series ledmotiv skulle du ha som mobilsignal?
Onedinlinjens. Den är dramatisk och pockar på uppmärksamhet. Den jag inte vill ha är Amigos på Barnkanalen (vem gjorde oss så ont?).

Vilket tv-program vill du lägga ner?
Morden i Midsomer, Skavlan och Let’s Dance. Det finns en tidpunkt när det inte är kul längre. Den inträffade för ett antal år sen.

Vilken tv-serie vill du återuppliva?
Lackalänga utspelade sig på en folkhögskola och var riktigt dålig. Samtidigt känns det viktigt just nu att skildra en alternativ skolform på ett positivt sätt. En ny bättre säsong är definitivt välkommen. Det förvånar mig att Björklund tillåtit folkhögskolor att finnas kvar. Nåt så flummigt som visskolor och kurser i bokbinderi – och de har ju inte ens riktiga betyg!

Vem var din första tv-förälskelse?
Fred Astaire. Jag var besatt av Fred Astaire-filmer och som tur var kändes det som det gick en sån varje dag. Gene Kelly var snyggare, men det spelade ingen roll. Fred hade snabbast fötter och bredast leende.

Vem är din senaste tv-förälskelse?
Shoshanna i Girls! Jag längtar hela tiden efter nästa scen med henne för att få specialstudera hennes sköna minspel. Sen är jag förstås konstant kär i Sidse Babett Knudsen i Borgen.

Vilket tv-program skulle du vilja vara?
Ett bra, seriöst, pålitligt program: Dokument inifrån. (Jag kan bara drömma…)

Vilka tv-program återvänder du till?
K Special. Under den rubriken visas otroligt spännande kulturdokumentärer, både svenska och utländska. Sen är det ju Dox-filmerna förstås. Sjukt bra dokumentärer. Återvänder också allt oftare till UR. Synd bara att intressanta ämnen ofta packas in i ett för glättigt paket. Varför måste man så ivrigt försöka dölja folkbildningsambitionen?

Vilka tv-serier tycker du är överskattade?
House of Cards är förstås löjligt bra, men jag blir ändå lätt uttråkad av intrigen. Orka amerikansk politik! Svårt också att heja på en genomond människa i för många avsnitt på raken. Vad-gör-jag-med-mitt-liv-känslan uppstår. Hyllade Orange is the New Black har tyvärr en lite för gullig och käck huvudperson för min smak. Har inte gått i gång på den. Förlåt!

Vilken tv-serie tycker du är underskattad?
Damages! Älskar Glenn Close där – och det är sjukt spännande!

Sommartittarna återkommer sommaren ut på TVdags, varje dag kl 10.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel