De simhoppar, isdansar & boxas för sina liv

Från Splash till The Jump – Sju försök att döda c-kändisar

För ett tag sedan hade den brittiska realitytävlingen The Jump sin final efter en vecka av tävlingar. I serien tävlade c-kändisar, den vanliga blandningen av gamla pojkbandsmedlemmar, tv-presentatörer och realitypersonligheter, i olika vintersporter som skeleton, skicross och backhoppning. Yes, här kastades helt otränade c-kändisar ut i sporter som potentiellt kan döda dem. Och mycket riktigt: de två slutfinalisterna var faktiskt ersättare till två andra deltagare som hade skadats tidigare under serien. Två andra finalister drog sig ur på grund av skador samma dag som finalen. Hjärnskakningar, brutna ben och avslitna hälsenor. Det är vad jag kallar underhållning!

Gamla pojkbandsmedlemmar, tv-presentatörer och realitypersonligheter med hjärnskakningar, brutna ben och avslitna hälsenor. Nej, det är inte nya Black Mirror-säsongen utan på riktigt.

Det fick mig att fundera på hur ofta underhållningsvärdet i realitytävlingar går ut på att skada c-kändisarna som deltar. Det är nästan så att jag börjar fundera på om det finns en stor konspiration där syftet är att försöka döda c-kändisar eller skada dem så pass att de måste bereda plats åt alla nya »kändisar« tv-kanalerna skapar i alla sina andra realityprogram – ett Charlie Brooker-koncept för nästa Black Mirror-säsong? De stackars c-kändisarna, som inte längre har några karriärer att tala om, känner sig säkert tvingade att ställa upp på vad fan som helst för att betala hyran och plötsligt står de där och ska köra skeleton i 100 km/h. Om ni inte tror mig har jag listat några exempel som tydligt visar att c-kändisarnas liv i är i fara. De simhoppar, isdansar och boxas för sina liv!

Splash UK (2013-)/Splash USA (2013)/Kändishoppet (2013)
Denna från början nederländska tävling i simhopp har gått i USA, i Sverige under namnet Kändishoppet, men har haft sin största framgång i Storbritannien mycket tack vare att landets gullegris, simhopparen Tom Daley, är affischnamnet. Bara tanken att helt otränade personer ska slänga sig ut från 10 meter och undvika skador är ju helt ologiskt. Och mycket riktigt har det varit en kavalkad av blåslagna silikonbröst, blödande näsor och knäckta revben. Men trots det har det funnits de som har lyckats bli riktigt bra. Som den legendariske brittiske backhopparen Eddie »The Eagle« Edwards som vann första säsongen av Splash UK:

Armed & Famous (2007)
I den här bortglömda lilla pärlan till realityserie så skulle kändisar som La Toya Jackson, Jack Osbourne och Erik Estrada bli poliser. Jepp, för inget är mer säkert än att springa runt bland brottslingar utan att veta vad fan en gör. Men så klart hade de fått ordentligt med träning. Som att skjuta varandra med elpistoler:

Kändisarna fick göra allt från att jobba undercover som prostituerade till att jaga mordmisstänkta, men den farligaste konfrontationen skulle visa sig vara den mellan La Toya Jackson och en katt:

Celebrity Circus (2009)/Cirque De Celebrite (2006-2007)
I landet av bortglömda vad-fan-tänkte-de-realityserier finns Celebrity Circus, eller Cirque De Celebrite som den brittiska versionen hette, som precis som namnet antyder, handlade om c-kändisar som skulle lära sig olika cirkuskonster som att flyga runt i luften i tygstycken, kasta knivar och jonglera eldklot. Det känns ju alldeles tryggt att utsätta gröngölingar för det. Skadorna var så klart många, men mest ont fick nog de få tv-tittare som råkade se skiten.

Dancing on Ice (2006-2014)/Skating With the Stars (2010)/Stjärnor på is (2008)
De flesta av oss minns kanske hur ostadigt det var när vi som barn började åka skridskor. Själv kunde jag inte bromsa så jag kunde bara stanna genom att köra rakt in sargen. Jag hängde upp mina skridskor efter det. Att låta c-kändisar ta det hela ett steg längre och lära sig konståkning med alla dess lyft, piruetter och hopp känns ju i det ljuset som brutna ben waiting to happen. Den amerikanska versionen Skating With the Stars och svenska Stjärnor på is lades ned efter första säsongen, men brittiska Dancing on Ice är nu inne på sin nionde och sista säsong. I den har en under åren kunnat se Vanilla Ice slå sig själv medvetslös, en annan tävlande skära upp sitt lår med den egna skridskon och ett dussintal fall av olika sorters benbrott. Eller så tappar de benet helt, vilket Heather Mills gjorde under ett framträdande (för de som inte vet har hon alltså en benprotes):

Celebrity Boxing (2002)
I den här härliga serien, som utsetts till en av de värsta tv-showerna någonsin, fick c-kändisar och ökända personer från uppmärksammade brottsfall, som Tonya Harding, Joey Buttafuoco och Paula Jones, boxas mot varandra. Bara två avsnitt sändes, av förklarliga skäl, då det kanske inte kan kallas underhållning att se några slå varandra blodiga på bästa sändningstid. Eller vänta nu, det är ju vad boxning går ut på. Oh well. Men Celebrity Boxing var alldeles för rutten tv att fortsätta sändas. Det säger kanske allt att John Wayne Bobbitt, som blev världskänd efter att hans fru Lorena skurit av honom kuken, skulle delta men inte kunde då han återigen åkt dit för hustrumisshandel. Trevligt.

I'm a Celebrity… Get Me Out of Here! (2002-)
Denna omåttligt populära brittiska realitytävling går ut på att c-kändisar tvingas bo i en djungel medan tittarna röstar fram vilken av dem som ska tvingas utföra äckliga saker som att äta kängurupenis, insekter och fårhjärna. Ok, djungeln består mest av kulisser och att äta några insikter kanske inte är så farligt (se bara på George Takei nedan!), men just konceptet att låta tittarna välja vilka c-kändisar som ska utföra de äckliga uppdragen känns som det farligaste som finns. Och tittarna älskar det uppenbarligen. I hela tretton säsonger har tittarna kunnat se alla från Margaret Thatchers dotter Carol till Westlifes Kian Egan vinna tävlingen. Den svenska versionen, Kändisdjungeln, nådde, eh, inte samma popularitetsnivåer när den kom 2009. Va, minns du inte den? Inger »Pippi« Nilsson och Jannike Björling var ju med!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel