Streamingtips

Så verklighetsnära satir i Years and Years att vi sätter snacksen i halsen

Det är något med brittiska serier som får mig att bli så nöjd och glad, även om de kanske handlar om hemska saker. Faktiskt allra helst om Emma Thompson är med i rollistan. Kanske finns det där inne i mig en anglofil som sitter och myser eller också är det ofta helt enkelt jäkligt bra.

Years and Years är skriven av Russel T Davies som också skrivit Queer as Folk (en av mina absoluta favoritserier och anledningen till att Littlefinger i Game of Thrones aldrig var annat än den festande Stuart), Doctor Who och En engelsk skandal. Som bäddat för besvikelse pga för höga förväntningar? Icke!

Men det är ju mer än ett familjedrama, det är en samhällssatir som får vem som helst att sätta snacksen i halsen. För satiren är så nära verkligheten att man nästan håller andan.

Vi får följa familjen Lyons, en ganska brokig familj och deras resa femton år in i framtiden. Det handlar om familje- och relationsförvecklingar kombinerat med stora omvälvande världshändelser. Historien kretsar kring de fyra syskonen Edith (Jessica Hynes), den reaktionära som ska rädda världen; Stephen (Rory Kinnear), ekonomen och bankmannen; Rosie (Ruth Madeley) som har ryggmärgsbråck, sitter i rullstol och har en kappsäck full av livslust och så Daniel (Russell Tovey) som arbetar som bostadsansvarig på kommunen. Den åldrande mormor Muriel (Anna Reid) finns också med i den täta väv som binder familjen samman.

YY_MS_10.01.19_0378

På sitt arbete ansvarar Daniel till exempel för tak över huvudet till den i framtiden tilltagande ukrainska flyktingströmmen som kommer efter att ryssarna tagit makten över Ukraina. I den strömmen möter Daniel Viktor som, trots att Daniel är gift med Ralph, visar sig vara mannens i hans drömmar.

years and years

Det är brittiskt, det är bitskt och det är härligt. Men det är ju mer än ett familjedrama, det är en samhällssatir som får vem som helst att sätta snacksen i halsen. För satiren är så nära verkligheten att man nästan håller andan.

emma t

I första avsnittet får vi se högerpolitikern Vivienne Rook (Emma Thompson) svara på frågan vad hon egentligen anser om Israel–Palestina-konflikten med ett »I don't give a fuck«, och på den vägen bygger hon med åren som går ett enormt folkligt stöd. Hon startar Fyrstjärnepartiet och gör succé. Hon gapar om »fake news«, har en handföring med stark inspiration från Donald Trumps och hon vågar ju faktiskt säga som det är! Eller? Rysningarna av obehag går inte att skaka av sig, för det här händer ju i verkligheten, vi ser det om och om igen. Men det är ju satir, vi tillåts skratta, det behöver vi.

När Donald Trump plötsligt skickar en atombomb mot en konstgjord ö i Kina känns det inte långt från verkligheten. Kanske hade det känts som en något mer orealistiskt framtidsvision för bara några år sen men nu känns det helt rimligt. Det är i sig inte särskilt kul men det som händer runt det här är svart, roligt, hemskt och livsbejakande, allt på samma gång. Vad händer nu? Tar allt slut? Men serien har ju just börjat tänker man och serien går vidare. Mot undergången? Inte utan kärlek och humor i sådana fall.

nyår

Kanske är det en självklarhet för de flesta, att redan ha sett Years and Years alltså. Om det inte är det för dig så säger jag bara: lägg dig bekvämt och sätt på HBO Nordic, nu på en gång. Det spelar ingen roll om hundra år ifall du är en aktiv utomhusperson sommartid eller om du ser på serier istället.

Years and Years finns på HBO Nordic.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel