Recap

Så mycket kärlek i veckans Younger – The Debu-taunt

Av någon anledning känns det bästa avsnittet för säsongen som det svåraste att skriva om. Kanske för att de ljuva tårarna fortfarande trängs i ögonvrårna efter att Darren Star lyckats avhandla den stora frågan sen piloten – när ska Diana få reda på sanningen – på ett först olidligt men sedan underbart sätt. Men låt oss börja från början, för det flimrar förbi fler härliga ögonblick i veckans avsnitt The Debu-taunt.

Youngers avsnitt är knappt 22 minuter långa och tempot ska vara rappt, men för en gångs skull, i seriens kanske främsta scen, så låter man det föredömligt få ta tid

Äntligen får vi se Liza och Charles uträtta sina morgonbestyr tillsammans i Charles brownstone. Han pratar med dottern om en hemuppgift, som Liza har hjälpt till med kanske lite väl mycket. Sutton Foster är en oroligt bra komedienne, ingen ändrar min fortare och dråpligare än vad hon gör. Och nej, Charles bryr sig inte alls utan är snarare uppenbart förtjust över att Liza kommer så bra överens med döttrarna, att hon obesvärat lovar ta vägen förbi skolan och lämna den och att han får pussa på henne så många gånger han hinner så här en vardagsmorgon.

Younger 6x08 Pauline
Väl på skolan blir det som skulle kunna bli att obekvämt möte med Pauline ett riktigt belevat trots allt.

Väl på skolan blir det som skulle kunna bli att obekvämt möte med Pauline ett riktigt belevat sådant trots allt. Pauline är på bästa humör och föreslår att Liza officiellt blir en vuxen som får hämta flickorna från skolan. Liza är väldigt snabb med att hålla med om att hon borde vara det – det blir uppenbart att hon vill vara en del av flickornas liv – och lika snabb med att försäkra sig om att Pauline verkligen samma sak. Allt verkar gott.

Hans leende, viskande svar på hennes obligatoriska »I will think about it« visar bara hur väl han känner henne redan

Allt spännande på Millennial händer kring kaffemaskinen nuförtiden, som när Charles med förälskad blick ändrar sig från att föreslå att Liza kanske skulle flytta in till att konstatera det enda rimliga, att hon faktiskt borde. Hans leende, viskande svar på hennes obligatoriska »I will think about it« visar bara hur väl han känner henne redan: »Don’t overthink.«

Younger 6x08 dont overthink
»Don't overthink!«

Om vi för ett ögonblick undrade om Liza var tveksam till att flytta in med Charles så får vi svaret när hon bakat paj och heller upp vin till Maggie. Nej, inte ett enda dugg. Den enda tvekan hon kände var hur hon skulle berätta det för sin bästa vän. Och äntligen utdelas en liten smula information om Maggie, vilket jag efterfrågat tidigare. Hon har aldrig bott med någon och Liza är hennes längsta förhållande så att säga. Lite ledsen är hon över att behöva släppa iväg Liza till Charles och vi tillåts undra om det är något mer hon är lite ledsen över.

Precis som Diana är Lizas lite motsträviga mentor, så är Charles är hennes.

Nu över till den lilla del av Younger som jag inte hyser några vänliga känslor för. Diana vill att Charles ska få veta om hennes förlovning först, eftersom hon är hans work wife, »but just your work wife of course despite the salacious gossip…«. Snälla! »Do I have your blessing, Charles?«, fortsätter det. Jag har som sagt väldigt svårt för denna totalt tondöva sida av Diana. Men när Diana sen beviljar Liza en sällsynt kram – »you get one hug a year, and this is it« – efter att hon på sitt eget krångliga sätt bett Liza att bli brudtärna så slår det mig hur Diana och Lizas relation speglar den Diana känner att hon har med Charles. Precis som Diana är Lizas lite motsträviga mentor, så är Charles är hennes.

Younger 6x08 one hug a year
»You get one hug a year. And this is it.«

Den ostiga titeln på avsnittet beror alltså på den otroligt ostiga debutantbalen där »first time authors are being escorted by their mentors into the publishing society«. Det bästa med scenen där man bestämmer sig för vilken författare som ska få denna ärorika chans är naturligtvis Liza och Charles leende blickar som söker varandra under mötets gång. Det sämsta visar det sig senare är att äran tillfaller Pauline.

Om vi inte visste tidigare hur mycket Diana faktiskt tycker om Liza så fick vi reda på det nu och när insikten kommer att hon är den enda i den inre cirkel som inte visste…

Alla vill ha lite av mer av Liza. Det var därför Pauline var så trevlig, hon ångrar sig att hon lämnade Empirical och därmed sin bästa redaktör och vill nu ha hennes hjälp med roman nummer två. Att skriva hämndlystna sagor om unga slinkor som förför äldre gifta män var inte så lätt i alla fall. Fast när hon inser att hennes story inte ens är verklighetsbaserad längre måste hon genast låtsas vara offret igen och berätta för alla hur hon blivit lurad. Liza är ju 42!!!

Younger 6x08 Lauren
»My parents taught me to respect the elders. Ma’am.«

Att Kelsey och Zane är hövliga och ler åt varandra på denna tillställning är något att glädjas över ända tills man bara vill gömma sig bakom soffkudden och härda ut under Dianas urgulliga försvar av Liza. Om vi inte visste tidigare hur mycket Diana faktiskt tycker om Liza så fick vi reda på det nu och när insikten kommer att hon är den enda i den inre cirkel som inte visste… Det gör ont att se och så här i efterhand är det svårt att förstå varför Liza aldrig berättade för Diana. För en gångs skull skär Laurens vassa tunga så rätt och precist: »My parents taught me to respect the elders. Ma’am.«

Youngers avsnitt är knappt 22 minuter långa och tempot ska vara rappt, men för en gångs skull, i seriens kanske främsta scen, så låter man det föredömligt få ta tid. Ja, tre minuter i alla fall, det är mycket i Younger-tid, och Liza och Diana tar så väl vara på dem.

L: »You were the only one that would hire me.«
D: »I wouldn’t if I had known.«
L: »Exactly.«

Precis där förstår Diana varför Liza gjorde som hon gjorde.

L: »You can’t win the game without playing the game. You taught me that.«

Och där tror jag hon förlät henne.

D: »You’re lucky you hitched your wagon to a star.«

Och till sist lyckades hon samla sig tillräckligt för att visa upp sitt vanliga jag innan sitt misslyckade försök att uttrycka den där kärleken hon känner för sin adept. Men Liza vet och allt är faktiskt gott.

Younger finns på C More. Nytt avsnitt varje torsdag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel