TVdags betygsätter tolkningarna

Så mycket bättre tolkar Ted Gärdestad & hyllar textförfattarbrorsan

Det är en sådan lysande idé att det hopplösa duettupplägget har ersatts av en hyllning till en bortgången ikonisk artist, och vem passar bättre att hylla än Ted Gärdestad och kanske svenskt textförfattandes största doldis, Teds bror Kenneth? Just det, ingen. Missa inte våra säsongssammanfattningar längst ned.

Little Jinder – Helt nära dig

jinder8Sara: Bra låtval! Märks att hon bottnar känslomässigt i tolkningen. Sparsamt och snyggt arrangerat. Härligt när hon trycker till med rösten i refrängen, det har hon gjort lite för lite hittills. Kan vara min favoritinsats av Little Jinder på hela säsongen.
Betyg: 4/5

Linus: Det märks verkligen vilken respekt Litttle Jinder har för Ted och Kenneth Gärdestad. Hon är inte lika kärleksfullt respektlös som hon har varit med de tidigare tolkningarna. Här ligger hon nära originalet, men lyckas ändå göra den personlig. Det blir en riktigt snygg och modern tolkning som verkligen berör. En av hennes bästa tolkningar.
Betyg: 5/5

Björn: Kanske är det dags att erkänna att jag aldrig varit något stort fan av Ted Gärdestad. Jag vet inte varför låtarna inte funkar fullt ut för mig… Dessutom är det omöjligt för mig att se förbi att det här är en sådan tydlig pastisch av En sån karl. Men det låter ju bra – som vanligt när det gäller Little Jinders tolkningar.
Betyg: 3/5

Magnus Carlson – Sommarlängtan

magnus8Sara: Rak och rättfram version. Här hänger allt på rösten, tur då att det är Magnus Carlsons röst vi snackar om… Fin och behaglig lyssning. Gillar gitarrplinket på slutet.
Betyg: 3/5

Linus: Magnus gör inte mycket nytt med versionen musikaliskt, men det behövs inte. Det slår mig också hur väl Gärdestads låtar passar Magnus sätt att sjunga, han får liksom sjunga ut och det är då han låter som bäst. Det är riktigt fint, även om den inte känns särskilt personlig.
Betyg: 3/5

Björn: Ytterligare en låt som jag inte alls har någon relation till. Magnus sjunger bra, som vanligt, men det sjunger inte till i mitt hjärta.
Betyg: 3/5

Jill Johnson – Himlen är oskyldigt blå

jill8Sara: Oändligt vacker, men tyvärr ganska söndertolkad låt. Det finns inget att klaga på egentligen, men det är inte vad jag kommer att komma ihåg från det här programmet. Hon får ett extrapoäng endast för Kenneth Gärdestads reaktion, hade nog landat på en tvåa annars.
Betyg: 3/5

Linus: Jill gör en stillsam och countryfärgad version som inte kliver allt för långt från originalet. Med vacker pedal steel och innerlig sång så gör hon en värdig och andäktig tolkning. När Kenneth börjar gråta så gör även jag det. Ett fint ögonblick.
Betyg: 3/5

Björn: Pedal steel till trots är jag helt såld på Jills version.
Betyg: 4/5

Lisa Ekdahl – Sol, vind och vatten

lisa8Sara: Helt rätt tänkt att försöka skruva till den ordentligt. Gillar tanken på en mer uppvispad rytm, men mer än så blir det inte. Det här är inget jag känner något behov av att höra igen.
Betyg: 2/5

Linus: Lisa har lyckats bäst när hon har tagit småbanala poplåtar och gett dem djup och personlighet. Med Gärdestad blir det inte samma spännande kontrast även om deras sångstilar skiljer sig åt. Det är behagligt, men inte så mycket mer.
Betyg: 2/5

Björn: Haha, älskar ordvalet »uppvispad«, Sara. Har ett problematiskt förhållande till visp-trummor. Lisa säger att låten redan är så fulländad, vilket får mig att fundera: varför valde du inte en annan låt då? Men när handklappet kommer är det tre pluppar.
Betyg: 2/5

Tommy Nilsson – I den stora sorgens famn

tommy8Sara: Svårt att säga vad som är Tommys förtjänst och vad som ligger i det underbara originalet, men det här var väldigt fint. Ett ofta fungerande Så mycket bättre-knep är att börja försiktigt och sen bara stegra och stegra, och det lyckas bra även här. Han får till ett skönt ös i andra halvan. Och texten går rakt in i hjärtat.
Betyg: 4/5

Linus: Tommy gör en pampig version som thank god inte är muskelrockig, snarare mer åt Coldplays Fix You. Tommys röst kommer till sin rätt här och han lyfter verkligen fram den sorgliga texten. Han »tar ställning med sin röst« som Kenneth träffande beskriver det.
Betyg: 4/5

Björn: Nej då, min Tommy-kärlek är inte slut. Älskar hans version och håller med Linus om Fix You-nerven. Gitarren!
Betyg: 4/5

Danny Saucedo – För kärlekens skull

danny8Sara: Den här visan är alldeles för tätt sammanflätad med mitt liv, via både bröllop och begravningar, för att jag ska kunna vara objektiv. Men jag tycker om hans ändringar i melodin, det är alltid vanskligt, men här rätt uppfriskande. Sen kan man ju aldrig göra fel när man fläskar på med kör – mer kör till folket! Skön gospel-vibb och en värdig avslutning.
Betyg: 4/5

Linus: Danny tar sig an Teds kanske finaste melodi och jag blir lite orolig först för om han ska bottna i den känslomässigt. Och det gör väl han inte riktigt. Men han gör sin kanske rakaste och minst Spotifierade version, vilket är välkommet. I stället är det all in gospel. Det känns värdigt och härligt, en utmärkt avslutning på en trevlig säsong.
Betyg: 3/5

Björn: När kören kommer in får jag lite rysningar, och då är jag ingen »körig« människa. När Danny får till Michael Jackson-vibbar med rösten blir det suveränt.
Betyg: 4/5

Säsongssammanfattningar

Sara: Jag har bara gett ut en enda femma den här säsongen, och det känns rätt att det blev Magnus Carlsons version av Kärleken är. Överlag en rätt trivsam upplaga av ett programformat som fortfarande funkar. Kanske inte det starkaste man kan se på tv, men perfekt lördagsunderhållning. Det visade sig vara ett mycket bra grepp att strunta i de menlösa duetterna som avslutning och istället ta chansen att tolka en artist som aldrig kunnat vara med annars. Om jag måste lyfta ut några musikaliska höjdpunkter från säsongen blir det förutom Eternal love Dannys Super 8 och Freddie Wadlings Broken promised land. Det trots att Jill Johnson var den som höll högst lägstanivå, ständigt proffsig.

Linus: Jag tycker att det har varit en lyckad säsong där deltagarna verkligen har klickat bra. Produktionen har dessutom hanterat Freddie Wadlings plötsliga bortgång på ett värdigt sätt. Jag saknade dock honom i programmet. Hans tolkningar har varit de solklart bästa trots att alla kanske inte var färdiga innan han dog. Jag har varit väldigt generös med mina betyg i år, men who cares, som Little Jinder brukar säga. Hon har förresten varit min stora favorit under säsongen. Hon har lyckats hålla en genomgående hög nivå och har lyckats bäst med att göra låtarna till sina. Lisa har varit årets personlighet och har blixtrat till ibland med sina innerliga tolkningar. Jill har imponerat med sin sång och nyfunna personliga tilltal. Open Your Heart kommer nog vara säsongens största hit. Herrarna har varit mer ojämna. Tommy är en riktigt skön typ men ibland blev det lite väl daterat sound, Magnus gjorde förvånansvärt bleka insatser fram till fullträffen med Eternal Love och Danny visade brist på kreativitet med tre liknande break i lika många låtar. På det stora hela landar nog säsongen någonstans i mitten bland alla Så mycket bättre-säsonger. Ett bra betyg.

Björn: Vi har kritiserats i kommentarerna för våra dopade betyg och har nog alla tagit till oss av kritiken. Sara har varit nyktrast med sin enda femma till Magnus Carlsons Eternal Love. I efterhand är det nog den enda låten jag borde ha gett en femma. Mina favoriter, förutom nyss nämnda låt, var Danny Saucedos Jag har vaknat och Magnus Carlsons Keep On Dreaming. Den här säsongen har inte riktigt nått upp till mina förväntningar, vilket så klart till stor del beror på Freddie Wadlings tragiska bortgång.

Det var allt för i år. Tack för alla kommentarer! Vi hoppas ses igen om ungefär ett år igen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel