Recension

Så bra är Netflix Between Two Ferns: The Movie

Betyg 3 av 5

»Have I told you I enjoyed the movie Superbad
»No.«
»Good.«

Det har gått mer än elva år sedan det allra första Between Two Ferns-klippet, en intervju med skådespelaren Michael Cera, postades på humorsajten Funny or Die. Då fanns det ingen tanke på fler videor, men när skaparna (Zach Galifianakis och Scott Aukerman) såg hur tittarsiffrorna ökade och fler Hollywoodstjärnor sökte sig till den fejkade talkshowen sprang de på bollen. I dag har det släppts 21 avsnitt och och A-listekändisar som Brad Pitt, Natalie Portman, Charlize Theron, m.fl., har hunnit ställa upp. Liksom toppolitiker som Barack Obama och Hillary Clinton.

Upplägget – redan bekant för fansen – är enkelt. Zach Galifianakis, i rollen som en barnslig och missunnsam version av sig själv, har en lågbudget-talkshow, där han intervjuar – eller snarare, förolämpar – berömda män och kvinnor. Sittande mellan två ormbunkar. Verklighetens kändisar vet om att de kommer plattas till, men får för reaktionernas skull inte veta några frågor på förhand. En stor del är också improviserat.

Tänkt att parodiera public access, ett amerikansk Öppna Kanalen, är formen avsiktligt ful, med hopplös scenografi och slapp grafik (»Brad Lee Cooper, Silver Lining Cookbook«, »Anne Halfway, French movie«). Galifianakis karaktär har, kongenialt nog, heller inte bemödat sig att göra någon research utan är mer driven att göra sina gäster irriterade eller obekväma. Till Natalie Portman: »You shaved your head for V for Vendetta, did you also shave your V for Vagina?«

speed stick

Ibland mixas samtalen upp med en fattig reklam, som när deodoranten »Speed stick« plötsligt firas ner i ett snöre under ett samtal med Will Ferrell och Gailfianakis behöver avbryta för att läsa upp några ord från programmets sponsorer. »Handle it«, lyder de i sin helhet. Eller kändisar som låtsas få nog och slår tillbaka. Steve Carell: »I heard your last name used to be even longer, but you ate all the letters of the alphabet.«

Utöver några specialavsnitt, som Oscar Buzz Edition del 1 och 2 och Between Two Ferns: A Fairytale of New York är det så här webbserien har sett ut. Med korta klipp om tre till sex minuter, som dykt upp med oregelbunden frekvens. Alltid roligt, ofta överraskande.

Och så kunde det ha fortsatt, tills det en dag bara runnit ut i sanden.

Men Zach Galifianakis hade länge burit på idén om att göra en långfilm av sin satir-talkshow och ett år efter Between Two Ferns tioårsjubileum skedde det äntligen. Den 20 september 2019 kom Between Two Ferns: The Movie. En runt 80 minuter lång komedi släppt på Netflix.

betweentwofernsthemovielogga

Precis som Between Two Ferns är filmen ett samarbete mellan Zach Galifianakis och Scott Aukerman (poddare, producent, manusförfattare), som även har författat manuset och regisserat. I rollerna syns, förutom Zach Galifianakis, bland annat Jon Hamm, Paul Rudd, Brie Larson, Keanu Reeves och David Letterman. Samt, som hastigast, även Jason Schwartzman, Rashida Jones och Adam Scott (misstagen för en parkförvaltningsarbetare).

Som så ofta med den här typen av spin off-projekt är det ett vågspel. Medan t.ex. Borat och Batman får anses lyckade är det mer ovisst om världen verkligen behövde Sex and the City 1 och 2-filmerna eller David Brent: Life on the Road?

Och intrigen lämnar också en del att önska:

Vi befinner oss i Flinch, North Carolina, där Zach Galifianakis har spelat in sin talkshow i tio år. Under en intervju med Matthew McConaughey går några läckande, gamla rör sönder och en översvämning förstör tv-studion.

När nyheten når Funny or Dies huvudkontor, kastar sig grundaren, en kokainstinn Will Ferrell (som för övrigt skapade sajten på riktigt) genast in i sin limousin.

Han är inte nöjd när han anländer. Tydligen har Between Two Ferns sanslösa mängder tittare. Över 500 biljoner klick. Inte för att folk skrattar åt Zach Galifianakis, utan med honom. Det kan helt enkelt inte upphöra. Klicken ger Ferrell mer grönt (stålar), vilket ger mer vitt (kokain) vilket ger mer lila (Ferrell insvept i stor, lila fjäderboa).

ferns läcka vatten

För att gottgöra olyckan får Galifianakis i uppdrag att spela in tio nya avsnitt av Between Two Ferns inom loppet av två veckor. Om han lyckas ska han dessutom belönas med att bli programledare på en riktig kanal, en Late Night Show med applådskylt och publik. Och folk ska nu skratta med honom.

Det är allt han någonsin drömt om, utöver att åka jetski till Alaska.

white straight man

Galifianakis kan inte motstå erbjudandet, vilket leder till en road trip genom USA där komikern, i kampen mot klockan, ska samla in intervjumaterial. Med sig i bilen har han, förutom sina kära ormbunkar, ett crew bestående av den dumglada producenten Carol Hunch, fotografen/ovännen Cameron »Cam« Cambell samt »Boom Boom« De Laurentis. Ljudteknikern som njuter av att avvisa alla manliga skådespelare som stöter på henne.

Bakom, i en följebil, finns också några filmande ungdomar från en skolproduktion. Av Galifianakis förväxlade med ett erkänt dokumentärteam som förhoppningsvis kommer att sända bakomfilmen Behind Two Ferns i 3D. »A special feature-length documentary providing an inside glimpse at my award losing talkshow.«

is twenty one takes good

Med god vilja och tvivelaktig marknadsföring skulle man kunna påstå att det är en berättelse om drömmar, upprättelse och vänskap. Med spännande inslag som rån, otrohet och mordförsök. Men sanningen är förstås att det bara är lapptäcke av skämt och scener, hoptråcklade med en skör sytråd till handling.

Galifianakis har själv sagt om produktionen att de inte hade bokat några av intervjupersonerna innan de började inspelningen och att mycket av materialet var improviserat. »We just started filming things. Once we got some guests, people switched their schedules, storylines changed because we were writing on the fly and that’s a tricky thing to do…«

Lyckligtvis är Netflix filmutbud så påvert att Between Two Ferns: The Movie bara genom att existera klår det mesta. Och lyckligtvis håller humorn en sådan nivå att det går att ha överseende med sken-storyn:

Keanu Reeves (»Bill or Ted«) blir ombedd berätta om hur många ord han kan sammanlagt – 50? – och sedan stampa med foten för ja eller nej. David Letterman får höra att han ser ut som han just vaknat upp från en 15-årig tupplur. Och Peter Dinklage anklagas för att ha befunnit sig i Alf-kostymen.

you were in alfelfin alf costume

Några frågor, till exempel ställda till Chance the Rapper, är så förbryllande formulerade att de skulle platsa i en poeten UKON:s diktsamling ?:

»You are an actor, a rapper, an activist, why aren’t you also an astronaut?«

Det är en fortsatt drift med kändiskulturen. En kärleksförklaring till det absurda, det obekväma, en humor som sätter sig på tvären.

För den som aldrig har sett Between Two Ferns kan filmen vara ett roande första möte. Men starkast är den antagligen som ett komplement till webbserien. Zach Galifianakis är ett av USA:s skarpaste och roligaste skägg och att få vara i hans sällskap i åttio nya minuter är en ynnest.

skålBetween Two Ferns: The Movie finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel