Lekfullt och spretigt när anrika UCB-showen ordnar humorsafari i LA

Rob Huebel och Paul Scheer roliga reseledare i nya specialen Crash Test

Under närmare tio års tid har Rob Huebel och Paul Scheer varit värdar för humorkvällen Crash Test på altkomedins högborg Upright Citizens Brigade Theater i Los Angeles. Som många andra aftnar på UCB har Crash Test sedan starten kännetecknats av vilda chanstagningar, humorexperiment och såväl standup som sketch – allt som roar Huebel och Scheer har fått plats.

Det är således inte så konstigt att den konsertfilm duon nu gjort inte är en traditionell ståuppspecial. Ambitionen med Crash Test, som släpptes som VOD på Vimeo häromdagen (på sympatiskt manér – global release och HD-nerladdning eller ström för ca 35 spänn omräknat från dollar), var att försöka återskapa stämningen från en riktigt bra UCB-show, där allt kan hända och det är högt i tak. Men istället för att spela in tillställningen i teaterns klassiska black box bestämde sig komikerna att chartra en specialbyggd buss, packa den full av passagerare, och åka runt Los Angeles och plocka upp olika lustigkurrar längs vägen, som Natasha Leggero, Aubrey Plaza och Ian Karmel.

Det visar sig vara en ganska genial idé att glida runt i den bilbesatta staden LA och utsätta bussens passagerare för knasiga saker, både sånt som de rimligen förväntar sig, till exempel att få ståupphumor framförd i ett rullande fordon, och lite mer oväntade saker som att bussen bara »råkar« åka förbi, som en onykter Rob Corddry som har misslyckad loppis på gräsmattan framför sitt hus. För att inte tala om den bistra bussdatorn vars röst görs av Andy Daly. Det är som att Huebel och Scheer tar med passagerarna på en humorsafari, och det är både innovativt och kul.

Det är som att Huebel och Scheer tar med passagerarna på en humorsafari, och det är både innovativt och kul.

Det är lite olyckligt att Crash Test bara är en knapp timme lång. Normalt sett tycker jag det är en fullständigt lagom längd på en special, men Crash Test innehåller så mycket, och hade med lätthet kunnat vara en halvtimme längre, inte lika tufft redigerad och ända behålla ett rappt tempo – det är tydligt att massor av material klippts bort, på ett sätt som bitvis leder till en snuttifierad film, där vi får se en massa highlights men inte så mycket av uppbyggnaden. Extra synd då allting faktiskt spelades in i ett svep, utan omtagningar. När man ser den färdiga produkten framgår inte det alls.

Men i sina bästa stunder – och de är flera – påminner Crash Test inte bara om en klassisk uppsluppen UCB-show, utan också om den lekfullhet och gränslöshet som kännetecknade sketchgruppen The Human Giants dygnslånga maraton på MTV 2007, en smått osannolik händelse som fått klassikerstatus bland humornördar. Huebel och Scheer (och Aziz Ansari och Jason Woliner) var med då också, och de trivs förträffligt i sina roller som reseledare, och utnyttjar den plojiga premissen till fullo. Jag hoppas på en uppföljare eller två.

Crash Test finns på Vimeo.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel