Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

Betyg 3 av 5

Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin ligger bakom 2012 års Lilyhammer. Serien, där Steven van Zandts New York-mafioso hamnade i norska Lillehammer genom FBI:s vittnesskyddsprogram, var Netflix första egna originalserie och nu när tiden är mogen för Norges första HBO Nordic-originalserie så är sitter även här Bjørnstad och Skodvin bakom spakarna. Lämpligt nog så är det just tiden som står i fokus i Beforeigners.

Alfhildr som spelas av finska Krista Kosonen är en av seriens större behållningar med sin rättframhet och bakgrund.

Polisen Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) ska just till att skriva på kontraktet till en ny lägenhet med sin fru Marie när han får ett larm. Nere vid vattnet hittas förvirrade människor i vattnet och allt fler dyker upp, svamlande på ett främmande språk. Snart blir det tydligt att personer från tre olika tidsepoker börjar dyka upp i Oslofjorden och, visar det sig, runt hela jorden. Förvirrande män, kvinnor och barn från stenålder, vikingatid och 1800-tal utan något minne om hur de kommit dit.

Flera år senare har tidsvandrarna allteftersom funnit sin plats i nutida Norge, de har till och med en egen social media, »B4«, för att möta varandra. Acklimatiseringen har naturligtvis varit med varierande framgång och på gatorna trängs nutidsmänniskor med pälsklädda vikingar, sofistikerade herrar och damer från förrförra seklet samt tjockpannade individer från betydligt längre bak på släktträdet . En av de bättre integrerade är Alfhildr Enginnsdottir, viking och Oslopolisens första tidsinvandrare. Självfallet paras hon motvilligt ihop med, numera skilda och missbrukande, Lars Haaland och de har snart ett mordfall på halsen. Så här långt in i Beforeigners kan man alltså får vibbar av såväl District 9 och Bright med en släng av The 4400. 

Alfhildr som spelas av finska Krista Kosonen (Blade Runner 2049) är en av seriens större behållningar med sin rättframhet och bakgrund. Som ett extra plus med återkommande små felsägningar när det kommer till samtida referenser (exempelvis kommer tidigare nämnda Steven van Zandts bandpolare »Bruce Springstones« upp i ett samtal).

Rent visuellt är det ojämt med blandningen av så skilda tipsepoker i samma stad. Ibland blir det helt klart cosplay-varning på utstyrslarna i sitt sammanhang.

Mordfallet är det som agerar fond för resten av serien, men däromkring fylls det på med saker som familjeproblem och, framför allt, konfrontationer mellan gammalt och nytt. Det finns här såklart en tydlig liknelse med verklighetens utomnordiska flyktingar, komplett med medföljande kulturkrockar och rasism (här motsvarat av »tidsism«). Intet ont anande nytillkomna luras även i Beforeigners till prostitution och kriminalitet.

Rent visuellt är det ojämt med blandningen av så skilda tipsepoker i samma stad. Ibland blir det helt klart cosplay-varning på utstyrslarna i sitt sammanhang. En skulle även kunna fråga sig om inte 1800-talets högst modemedvetna hatt och mustaschprydda herrar hellre borde anpassa sig till rådande trender istället för att förstärka sitt ursprung? Jag kan inte heller undgå att ifrågasätta hur vissa individer justerar sig från stenålderskultur till nutid på bara några år. Men, allt detta är ju såklart öppet för serieskaparnas fantasi då vi inte har några dylika fall att jämföra med. Överlag är kostymerna också väl fungerande och det mesta lyckas också kännas tillräckligt logiskt för att fungera i sitt egna universum.

Beforeigners S1E1 – still 009 – Photo by Lars Olav Dybvig

Ibland blir Beforeigners väl platt och klyschigt. Där skaparna försökt ge serien mer innehåll, utöver den röda tråd som mordgåtan är, balanserar de dock bitvis på kanten genom att på 6 avsnitt à 45 minuter stoppa in snäppet för många karaktärer och sidohistorier, som alla därpå får för litet utrymme för att ges något större djup.

Slutresultatet är trots detta klart hyggligt. Samspelet mellan Lars och Alfhildr och hur den relationen byggs på funkar bra. Mordfallet som de jobbar med lyckas hela tiden byggas på tillräckligt för att tittaren vill ha mer och till och med de aningen underutvecklade sidohistorierna lockar mig till vidare tittning.

Beforeigners har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel