Kommentar

Pinsam medieskugga! Allt ljus på regissören – Lights Out för Lotta Losten

Sverige älskar att hylla svenskar som gör »succé i Hollywood«. Och det är såklart härligt att vi är stolta över våra landsmän och kvinnor som röner internationella framgångar. Att Alicia Vikander får en Oscar är fantastiskt, att Alexander Skarsgård har deffad huvudroll i en blockbuster är kul och självklart saker att glädjas åt. Vi är aldrig sena på att lyfta fram just detta perspektiv: de är svenskar i Hollywood. Men än så länge har vi inte helt lärt oss behärska den fulla bilden och representationen.

Vad man glömmer här är att Lights Out inte bara är Davids verk (vilket han heller aldrig påstått, men journalister gärna gör). Han och hans fru Lotta har gjort kortfilmer ihop i cirka hundra år.

Vår senaste succéambassadör på plats i LA:s högsta filmkretsar är David F Sandberg som regisserat långfilmen Lights Out. Den bygger på en kortfilm som han och hans fru Lotta Losten gjorde hemma i vardagsrummet, som fick vansinnesmånga visningar och sedan kom telefonsamtalet man tror är ett skämt. »Hej, kom över till LA så pratar vi långfilm. Du regisserar«.

Och det är en supercool story, man älskar ju när sådant händer. Men vad man glömmer här är att Lights Out inte bara är Davids verk (vilket han heller aldrig påstått, men journalister gärna gör). Han och Lotta har gjort kortfilmer ihop i cirka hundra år och Lights Out är en av dem. I den korta filmen är det Lotta som agerar, det är bara henne man ser. Det läskiga monstret är också Lotta. När de båda besökte Wondercon och Vidcon var det Lotta fansen kände igen och ville se.

Här är ett exempel, bland flera, där både Lotta och hennes man suttit vid samma bord och gett en gemensam intervju. Jag skulle väl inte säga att det framgår med all tydlighet, direkt. Endast David kommer till tals. Det är inte ett unikt exempel, och kanske kan just detta förklaras med att det ligger under en vinjett som endast porträtterar en person eller liknande men då kanske en artikel om resultatet av en gemensam produkt inte ska ligga under den vinjetten?

Å andra sidan, det är svårt när till och med svenska distributionsbolaget är ignoranta. I en pressrelease med rubriken »Storsuccé för David F. Sandbergs skräckfilm LIGHTS OUT!« skriver de »Långfilmen är baserad på David F. Sandbergs kortfilm med samma namn som har över 10 miljoner visningar på Youtube«.

Jo, det stämmer att Sandberg regisserat långfilmen, men varför är det så svårt att acceptera att vägen dit varit ett gemensamt projekt? Losten är också med i filmen, och inte för att hennes man regisserat utan för att det är henne fansen känner igen, det är hennes ansikte som är Lights Out.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel