Nyhet

Pepp! Fargo-showrunnern gör Vonneguts Cat's Cradle

Kurt Vonnegut-fans kunde tidigare i år glädjas när det blev känt att IM Global Television skulle utveckla en tv-serie baserad på Vonneguts roman Cat’s Cradle (1963, svensk titel Vaggan). Kanske med viss skepsis, då Vonneguts verk inte har varit de mest lättfilmade. Två långfilmer har blivit riktigt lyckade (George Roy Hills Slaughterhouse-Five och Keith Gordons Mother Night), medan lika många blev rejäla katastrofer (Slapstick of Another Kind och Breakfast of Champions). Annars verkar det ha varit mer passande att göra kortare filmer av Vonneguts noveller, som i Jonathan Demmes Who Am I This Time och antologiserien Kurt Vonnegut’s Monkey House.

Nog finns det någonting ganska Vonnegutskt över Fargo?

Men den här veckan kom den uppmuntrande nyheten att det är Noah Hawley, skaparen till tv-versionen av Fargo, som ska skriva och exekutivproducera Cat’s Cradle för FX. Nog finns det någonting ganska Vonnegutskt över Fargo? Mer eller mindre vardagliga småstadsmänniskor som finner sig i alltmer skruvade situationer… det känns som att den största utmaningen med att ta sig an Vonnegut möjligtvis ligger där någonstans: balansen mellan realism och absurditet, där det – hur utflippat det än blir – ändå alltid landar i ett lugn, ett vemod. Även i hans senare, tramsigare böcker (får man väl säga, åtminstone ytligt sett). Känslan – illusionen – av att hur fantastiska, osannolika, befängda saker som än händer, så händer de i den här världen. Alan Rudolphs Breakfast of Champions är ett utmärkt exempel på hur man kan misslyckas med att fånga den känslan, och hamna i någon sorts hysterisk slapstick som det inte finns fog för i källmaterialet, hur mycket som än redan finns där rent handlingsmässigt. Och just Slapstick-filmen ska vi kanske knappt ens nämna; visserligen är redan romanen i sig Vonneguts minst lyckade (enligt honom själv), men hans vanliga varma, humanistiska cynism finns ändå där under tramset – filmen gör inte det minsta försök att återge något sådant utan kastar all intelligens åt fanders för att köra stenhårt med tramset.

Nu är Cat’s Cradle dock en lite tidigare roman, och vid närmare eftertanke är den där småstadskänsleparallellen med Fargo kanske inte den mest passande… med tanke på att romanen har ett bredare omfång – en redigt kalla-kriget-marinerad apokalypsroman, rentav (om än ganska kort). Det ska bli spännande att se om tv-serien blir boktrogen eller om den uppdateras till dagens världsläge. Slängar åt scientologin i skildringen av Bokononismen, kanske? Om inte annat blir det intressant att se hur det längre formatet passar, när det tidigare varit skakigt med långfilmerna och säkrare med »novellfilmer«. Håll tummarna!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel