TVdags listar film- och tv-året 2014

Patrik Andersson rankar K-dramaserier som började bra men blev bisarrt dåliga

Koreanska dramaserier produceras enligt något som kallas live-shoot-systemet. Det innebär att avsnitten spelas in samma vecka som de sänds. Att man gör så är bland annat för att man blixtsnabbt ska kunna göra justeringar i serierna för att få så höga tittarsiffror som möjligt. Ni förstår säkert att det ibland uppstår kreativa problem när man dels ska spela in två timmar tv i veckan, och dels ständigt jaga tittare.

Ibland uppstår kreativa problem med live-shoot-systemet, när man dels spelar in två timmar tv i veckan och dels ständigt jagar tittare…

Det är förvånansvärt sällan som live-shoot-systemet påverkar kvaliteten på serierna – antingen är de skräp från början, eller så börjar de bra och blir bättre. Men ibland dyker det upp serier som börjar bra, blir bättre, sedan tar de en bisarr vändning som förstör allt. Här de fyra mest fantastiska exemplen från i år!

God's Gift – 14 Days

Handlingen: Kim Su-hyeon (Lee Bo-young) jobbar i redaktionen på ett debattprogram och hennes man är en människorättsjurist som är emot dödsstraffet, som tekniskt sett finns i sydkoreansk lag, fast ingen har avrättats sedan 1997. Ni kan säkert föreställa er att det är ett hett ämne. När gästerna i Su-hyeons program en vecka diskuterar just dödsstraffet ringer någon in till redaktionen och säger att han har kidnappat Su-hyeons dotter. Dottern hittas död, och när Su-yeon försöker ta sitt liv reser hon oförklarligt två veckor tillbaka i tiden, och har chansen att rädda sin dotter före hon kidnappades.

Där gick det fel: De första fyra avsnitten är sinnessjukt spännande, men serien blir alltmer bisarr när Su-hyeon misstänker först sin man, sedan mannens älskarinna, sedan popsångaren dottern avgudar, sedan en komplett främling, och ungefär där hoppade jag av serien. En bekant som såg klart serien berättar att slutet inte var i närheten av logiskt, när det visar sig att kidnapparen/mördaren är en vän till Su-hyeon som har noll anledning att göra det. »Vilken twist!« tänkte manusförfattaren. Jo, tjena…

Fated to Love You

Handlingen: Excentriska rikemanssonen Lee Gun (Jang Hyuk) och mjäkiga kontorsarbetaren Kim Mi-young (Jang Na-ra) har ett one night-stand och hon blir gravid. Båda deras familjer är emot att de ska gifta sig, men de tänker göra det ändå för barnets skull. En väldigt rolig serie, tills…

Där gick det fel: … man behövde en konflikt i deras relation, och den konflikten kom i form av att Gun har en genetisk, dödlig sjukdom, och han vill varken berätta detta för Mi-young eller dö när han är med henne, så han… dumpar henne… Alla naturliga, realistiska eller till och med halv-realistiska konflikter de kunde introducerat, och de väljer det här tramset!? Serien är baserad på ett Taiwanesiskt drama med samma meningslösa konflikt, men det är ingen ursäkt. De skulle ha kommit på något bättre.

Trot Lovers

Handlingen: Choi Choon-hee (Eunji från Apink) drömmer om att bli trot-sångerska. Jang Joon-hyun (Ji Hyun-woo) är en känd popartist som råkar ut för en skandal och måste ligga lågt ett tag. Skivbolagets vd tvingar honom att vara Choon-hees manager som straff för skandalen, och kärlek uppstår.

Där gick det fel: En gullig och rolig serie, tills det behövdes en konflikt… Det finns en tjej till, och hon är svartsjuk på Choon-hee och försöker ha ihjäl henne, men i stället skadar hon Joon-hyun som tappar minnet, och den andra tjejen övertygar nu Joon-hyun om att de två är tillsammans. Jag vet inte ens var jag ska börja. Det är ungefär så fel det kunde bli.

Inspiring Generation

Handlingen: Det är 1930-tal och Japan ockuperar Koreahalvön. Gatubusen Shin Jung-tae (Kim Hyun-joong) och hans flickvän Kim Ok-ryun (Jin Se-yeon) flyr till Shanghai där han blir ledare för ett gäng. Men Japan har siktet inställt på Shanghai, och skickar dit ett eget gäng ledda av Lady Deguchi Gaya – Jung-taes gamla barndomsflamma.

Där gick det fel: Många bråk bakom scenerna ledde till att en av de större birollsinnehavarna hoppade av efter åtta avsnitt, och den första manusförfattaren fick sparken efter tio. Serien kunde inte återhämta sig efter sådant kaos. Flera avsnitt gick utan att något egentligen hände, karaktärernas personligheter förändrades, och så vidare. Synd på en påkostad och snygg serie.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2014.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel