Nyhet

Nya EU-reglerna: Nej, du kan inte fritt kolla SVT Play ute i Europa … men med Canal Digital går det

Har ni hunnit notera skillnaden i era sociala medie-flöden ännu denna sommar?

Att det i betydligt större utsträckning jämfört med tidigare år strösslas på med bilder från utlandssemestrar i Europa?

Så är det i mitt fall: vänner och bekanta på internet som tidigare haft för vana att lägga upp några väl utvalda bilder på Instagram och Facebook från ett skakigt wifi, när de återkommit till hotellet sena kvällar, har i år börjat pumpa ut bilder dygnet runt, särskilt på Instagram Stories. Det känns som att jag har kunnat följa en del nätkompisars bil- och tågresor genom Europa närmast i realtid – ingen halvdan tysk kvarterskrog är för ointressant, ingen katt man stött på i en sömnig kroatisk gränd är för ful.

Försöker du använda SVT Play för att kolla fotbollen under Greklandssemestern möts du fortfarande av det blodtryckshöjande »sändningen är endast tillgänglig i Sverige«-meddelandet. Du måste kolla på SVT:s och TV4:s playsändningar via en betaltjänst, som exempelvis Canal Digital.

Orsaken stavas EU-kommissionen. Roamingen på våra mobilabonnemang släpptes fri inom EU redan förra sommaren, men det är tydligt att det är först nu i år vi verkligen tagit det här beteendet till oss och låter ropen skalla – semesterbilder åt alla!

I år har nästa steg tagits, och det påverkar i än högre utsträckning alla tv- och filmälskare: sedan den 1 april får våra digitala betaltjänster inom områden som film och tv, musik, ljudböcker och datorspel följa med på EU-resan – geoblockering ska vara ett minne blott. Svenskt kaffe må fortfarande saknas på hotellet, men svenska expertkommentatorer i fotbolls-VM kan vi alltså fortsatt njuta av, oavsett var på den europeiska kontinenten vi befinner oss.

De nya EU-reglerna innebär att Europa-resande Canal Digital-abonnenter kan ha med sig playtjänsten i datorn, mobilen och surfplattan – det är bara att starta Canal Digital-appen och köra på som vanligt.

För Canal Digital-abonnenter innebär det här att playtjänsten följer med på resan i datorn, mobilen och surfplattan, det är bara att starta Canal Digital-appen och köra på som vanligt. Till och med din OnePlace-box fungerar för den delen i andra EU-länder, om du skulle få för dig att packa ner den i väskan (glöm för all del inte fjärrisen!). Väl inloggad fungerar playtjänsten precis som hemma i Sverige, du kommer åt samma filmer, serier och tv-kanaler.

Det sistnämnda är inte minst viktigt i det här fallet, för formuleringen betaltjänster längre upp i texten är inte valt av en slump – gratistjänster som exempelvis SVT Play och TV4 Play berörs nämligen inte av de nya regelkraven, försöker du använda vanliga SVT Play för att kolla fotbollen under Greklandssemestern möts du fortfarande av det blodtryckshöjande »sändningen är endast tillgänglig i Sverige«-meddelandet. Du måste kolla på SVT:s och TV4:s playsändningar via en betaltjänst, som exempelvis Canal Digital. Det här kan man tycka vad man vill om, men det är en kunskap som är viktig att med sig i bagaget på resan.

Till och med din OnePlace-box fungerar för den delen i andra EU-länder, om du skulle få för dig att packa ner den i väskan (glöm för all del inte fjärrisen!).

För min familj  stundar en tågluff ner till Frankrike om några veckor. Jag hoppas inte att barnen sitter resan igenom och stirrar på sina iPads och ser sina vanliga serier samtidigt som Europa passerar revy utanför, men det ska bli oerhört skönt att barnen under de korta  (nåja) stunder de tillåts använda sina digitala distraktionsmedel inte behöver frusta »MEN VARFÖR FUNKAR INTE TIGERVAKTEN LÄNGRE!!??« eller »VARFÖR PRATAR DE TYSKA I DUCKTALES!!??«.

Så låt inte faktumet att vi går in på finalveckan i fotbolls-VM hejda er – stick ut och res!
Testa fritt i 3 månader!

Canal Digital erbjuder TV med oslagbar ljud och bild – på alla skärmar. Just nu får du prova de två största kanalpaketen (Familjepaketet och C More Premium) fritt i 3 mån. Dessutom ingår Canal Digitals playtjänst med 1000-tals filmer och serier.

Läs mer och beställ på canaldigital.se

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel