Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

Betyg 3 av 5

Det finns ett gammalt skämt om att det inte går att särskilja en Beck-titel från en Kent-låt. De låter ungefär likadant. Beck-filmerna har sällan några kreativa intressanta titlar. Det är klysckor utan någon mening. Noterbart är att de sällan syftar på något: en person, en plats, en händelse eller tidpunkt. Dagens premiär frångår den principen, Döden i Samarra låter väl mer som en internationell thriller än en Beckfilm. Samarra är en stad i norra Irak.

Det här är ett morddrama med ingredienser som agenter, skumma ambassadstjänstemän och Säpo ihopsnurrat med ett par kärlekshistorier. Filmen börjar med att en svensk-iransk människorättsaktivist blir mördad på en öppen gata i Stockholm. Han hade precis träffat två utredare från krigstribunalen i Haag och visat dem bilder på misstänkt krigsbrott vid en gasattack i Samarra. I centrum står utredarna från Haag, den syriske ambassaden och två bekanta till mordoffret. Vissa händelserna känns lite inspirerade av mordet på Jamal Khashoggi, speciellt händelserna på syriska ambassaden

Josef håller verkligen på att växa som stjärnan, rollfiguren med mest karisma och personlighet. Självförtroende och humor har han också.

Det tar sig lite för varje del av den här säsongen. Jag gillar det här manuset. Det finns en röd tråd genom hela filmen och den är faktiskt lite spännande på riktigt. Dialogen är lite rappare och fränare än normalt. Ledtrådarna presenteras logiskt och den har en okej rytm som ofta saknas i dessa filmer. Beckfilmerna är ofta rätt duktiga på att snappa upp aktuella händelser och nyheter. Att Syrien skulle dyka upp i en Beckfilm var knappast överraskande, snarare att det tog så här lång tid. När det finns en aktualitet i Beckfilmerna så lyfter de ofta lite. Det blir bättre när de faktiskt inspireras av något. Samspelet i skådespelarensemblen har också blivit bättre. De olika rollfigurerna har hittat sin plats. Josef (Martin Wallström) håller verkligen på att växa som stjärnan, rollfiguren med mest karisma och personlighet. Självförtroende och humor har han också.

Minuset är att det finns en strimma av det jag var inne på i förra recensionen, lösningen i Beckfilmen är ofta något helt annat än vad det första handlar om. En film om möjligt terroristbrott visar sig vara ett familjedrama. I detta fallet är ett politiskt mord kanske inte så politiskt…

Birollerna i Beckfilmerna brukar sällan vara särskilt minnesvärda, men här finns ett undantag. Filmens stjärna är Olle Sarri som en rätt cool och kylig Säpo-tjänsteman i både frisyr och skägg man inte är van vid att se honom i. Han får gärna dyka upp i fler Beckfilmer. Scenerna med honom och  Josef är riktigt bra.

Vad hände då med Martin Beck i slutet av förra filmen. Jo, han lever, men mer vill jag inte avslöja. Betyget är en stark trea.

Beck - Döden i Samarra finns på C More.

Just nu på TVdags

Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021
Linus Fremin betygsätter & tippar

Melodifestivalen 2021: Starkt startfält – men allt handlar om Danny

6 februari, 2021
Recension

Biopremiär för Sound of Metal! Riz Ahmed brinner när oljudet tystnar

5 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Göteborgs filmfestival i vardagsrummet

31 januari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel