Daniel & Mattias häpnar efter senaste avsnittet

Mörk, mörkare, mörkast… The Walking Dead hittar en ny nyans av svart

Innehåller spoilers om The Walking Dead ända fram till det senast sända avsnittet i USA – säsong 4, avsnitt 14, The Grove.

Daniel: Okej, vilken var din spontana reaktion efter att ha sett veckans avsnitt?

Mattias: Lite chockad. En känsla av att vi hade fått The Walking Deads motsvarighet till Red Wedding-avsnittet i Game of Thrones. Fast det här kändes ännu värre för jag är mer engagerad i The Walking Dead.

Daniel: Jag också, mer engagerad i The Walking Dead än Game of Thrones, alltså. Jag kände mig chockad och även lite uppgiven, även om det har byggts upp ett tag, att Lizzie inte var frisk har ju stått klart ganska länge. Men att hon skulle mörda sin genomsnälla syster och att hon sedan… Nej, inte mycket ljus där inte.

Mattias: Nej, verkligen becksvart. Att Carol sedan fick avrätta Lizzie skickade bara serien ännu längre in i mörkret. Carol har inte haft det så lätt liksom.

Det är en av de saker jag uppskattar mest med The Walking Dead, att de faktiskt vågar vara så mörka trots att serien har blivit så stor.

Daniel: Det är en av de saker jag uppskattar mest med The Walking Dead, att de faktiskt vågar vara så mörka, trots att serien blivit så stor. Jag menar, att en serie som Game of Thrones ska våga göra extrema saker tas på något sätt för givet eftersom det är en nischad serie på HBO. Men The Walking Dead har ju trots att den sänds på kabelkanalen AMC blivit i princip USA:s största scriptade tv-serie det senaste året, och ändå vågar de fortsätta borra ner sig i det mörka. Dessutom var ju Red Wedding i ärlighetens namn mycket mindre kontroversiellt, att döda av ett gäng vuxna rollfigurer går knappast att jämföra med att kallblodigt avrätta ett barn.

Mattias: Absolut, och avrättningen tidigare i säsongen av den mer eller mindre genomgode Hershel – även om han i någon mån hade spelat ut sin roll – var ju också ett exempel på hur serieskaparna vågar låta handlingen ta obekväma vändningar. Eller när de rätt brutalt ändade det triangeldrama som i mångt och mycket var seriens drivkraft under de första två säsongerna. En skillnad mellan Game of Thrones och The Walking Dead är också att Game of Thrones alltid känns som en såpopera, ett Dallas i rustning, fast med mer våld och explicit snusk. The Walking Dead har på många sätt fler brister, men känns mer eftersom den drivs framåt av en kamp för överlevnad snarare än en kamp om makt.

Daniel: Håller med om det där med brister men att jag ändå bryr mig mer om The Walking Dead. Game of Thrones orkar jag knappt ens försöka hålla ordning på alla människor i, men The Walking Dead är ju en rätt enkel serie egentligen. Kamp om överlevnad som sagt, mot allt hopplösare odds.

Daniel: Jag googlade för den delen första säsongens cover art efter att ha sett senaste avsnittet, och av de åtta personer som frontade serien då är bara tre ännu i livet – Rick, Carl och Glenn.

Mattias: Ändå rätt imponerande då att serien fortsätter hålla en så hög nivå. Finns ju rätt många andra serier – I'm looking at you, Cityakuten – som inte lyckats bibehålla intresset när de ursprungliga karaktärerna droppat av.

Daniel: Nu är du ute på ytterst svag is när du börjar dra Cityakuten i smutsen. Jag tyckte de klarade sig extremt länge, det var först vid den andra generationsväxlingen framåt säsong tolv som det saggade till sig till tycker jag.

Mattias: Du har rätt. Med tanke på hur länge Cityakuten höll på och de långa säsongerna så höll den sig på en bra nivå förvånansvärt längge. Jag tror kanske de sista tre säsongerna sabbade mycket allt bra som hänt innan för mig.

Daniel: Jo, det var lite trist där år 13–14, även om de knöt ihop det hyggligt framåt slutet av femtonde. Men nu kanske vi ska återgå till The Walking Dead…

Mattias: Yes. Jag gillar hur serien låter rollfigurer ganska långsamt växa sig in i gruppen och ta allt större plats. Som Tyreese och Beth. De får liksom göra inhopp under lång tid innan de tar en ordinarie plats i laget. Jag skriver om tv-sport också förresten.

Daniel: Beth är ju ett väldigt bra exempel på det, totalt osynlig i flera säsonger trots att hon funnits med ända sedan Rick & Co dök upp på farmen i början av år två. Och så nu tillåts hon äntligen växla upp, fint tycker jag. Bara de inte får för sig att göra sig av med henne bara för att hon och Daryl fattat lite tycke för varandra och Daryls liv måste fortsätta vara tragiskt. Hon borde få bli en rejäl hårding. Det vore ju också bra med tanke på att serien rätt länge var totalt hopplös när det kom till könsroller. Det har visserligen bättrat sig de senaste säsongerna när Maggie och Carol tillåtits ta större plats.

Beth borde få genomgå en liknande utveckling som Carl. Bli en badass.

Mattias: Håller med. Beth borde få genomgå en liknande utveckling som Carl. Bli en badass. Säsong ett var det ju emellanåt direkt pinsamt hur usla kvinnorollerna var och visst har det blivit bättre, men det är ju fortfarande så att Rick och Daryl är seriens driftiga tuffa hjältar – eller anti i den senares fall.

Daniel: Tänk om de vågade göra sig av med Rick! Det vore något. Stackarn, han är ju The Walking Deads Jack, den av serieskaparna utsedde hjälten och ledaren och så gillar alla som kollar Daryl (Sawyer) mycket mer.

Mattias: Hehe, Rick = Jack. Bra.

Daniel: De har verkligen gjort några rejäla avstickare ner i mörkret. Rick som dödar sin bästa vän, Carl som måste skjuta sin mamma i huvudet efter att ha hjälpt till med att närmast slita ut sin lillasyster Judith ur mammans livmoder, den plötsliga avrättningen av Hershel. Det är nästan aldrig zombierna som dödar de etablerade rollfigurerna, utan oftast våld människor emellan.

Daniel: Har du läst serieböckerna för den delen? Eller är du lika okunnig som jag kring vad som kommer att ske framöver?

Mattias: Jag har inte läst faktiskt, däremot har jag en massa serieboksnördar i bekantskapskretsen som har gett hintar ibland. Vet dock inte hur nära böckerna serien är just nu.

Daniel: Nej, jag har också förstått att det är lite si och så med hur de följer förlagan, även om de verkar ta sig fram till samma stora händelser och platser till sist.

Mattias: Ja, det ska tydligen marscheras mot Washington DC framöver. Ser fram emot det. Om inte för någon annan orsak än lite miljöombyte. Vi kan det här med Stand by Me-skogar och småstäder med main street och inte mycket mer nu.

Daniel: Jag undrar om de har ett lager av löv, buskar och rishögar som de slänger ut varje gång de ska pynta upp en övergiven småstadsmiljö och sedan samlar upp i säckar och sparar till nästa gång.

Daniel: Kan inte riktigt släppa det här med avrättningen av Lizzie än. Visst var det så att det var hon och Mica som räddade Judith, som man trodde hade blivit zombiemat efter halvsäsongsfinalen? Då trodde man ju att det var höjden av mörker, att bebisen hade blivit uppäten eller möjligen zombiefierad. Och så visar det sig att så enkelt kommer vi inte undan när det gäller dödligt våld mot barn, här ska en syster först falla offer för den andras kniv och denna sedan avrättas eftersom hon är en fara för gruppen. Hua.

Det är ju det som gör det så bottenlöst mörkt. Sättet som Carol och Tyreese resonerar sig fram till vad som måste göras.

Mattias: Det är ju det som gör det så bottenlöst mörkt. Sättet som Carol och Tyreese resonerar sig fram till vad som måste göras. Sättet Carol lurar med sig Lizzie, säger åt henne att hålla blicken ner mot blomrabatten, och gråtande skjuter henne bakifrån. Det är så sorgligt alltihop bara. Och visar kanske tydligare än något annat vad den här apokalypsen gör med människorna som tvingas leva i den.

Daniel: Jo, det är ju det som gör serien stark tycker jag, att jag faktiskt förstår varför de gör det, trots att det är det yttersta tabut de bryter mot.

Mattias: Återigen – överlevnad framför allt. Riskerna – även om de kommer i form av ett förvirrat barn – måste minimeras i alla lägen. Det är tung skit.

Mattias: Hur tycker du det nya upplägget med den uppsplittrade gruppen funkar? Att vi i varje avsnitt får koncentrera på bara ett par, tre, fyra personer?

Daniel: Både bra och dåligt. Det är skönt att de börjat röra på sig igen, både när de var på farmen, i fängelset och i The Governors tomteborysarstad så har det till sist blivit tomgång och man har känt behovet av en rejäl omruskning. Och greppet att de har satt ihop grupperna på ett nytt sätt vilket tvingar fram nya relationer är uppfriskande, men samtidigt hoppas jag att de hittar tillbaka till varandra igen, för på sikt ogillar jag när de inte får interagera allihopa på det sätt vi är vana vid. Jag har ju det som en käpphäst i The Good Wife just nu också, att jag vill att trupperna ska föras samman igen. Och på sikt tror jag att separata storylines för The Walking Dead är ohållbart, jag tror publiken blir uttråkad om de bara får se sina favoriter var tredje vecka.

Mattias: Just den här gången har det funkat. Det har blivit ett sätt att bygga nya relationer och, som sagt, lyfta fram perifera karaktärer, men jag vill också få ihop alla igen. Alla måste inte sammanstråla direkt, men det vore bra med i alla fall lite större grupper snart. Uppehållen blir för långa. Jag minns knappt vad som senast hände med Rick, Carl och Michonne.

Daniel: Nej precis.

Mattias: Ricks ligga-under-sängen-sekvens för några avsnitt sedan var ju förresten ytterligare ett exempel på hur andra människor egentligen är ett nästan lika stort hot som zombiesarna.

Daniel: Absolut. Och det var ju det Carol hela tiden försökte pränta in i Lizzie och Mica också, att det inte bara gällde att våga döda zombier, utan även onda människor. Och Micas svar att hon aldrig skulle kunna göra det fick ju nästan genast ett tragiskt slut, eftersom hon då stod värnlös när hennes syster gav sig på henne med kniven.

Daniel: En avslutande sidofråga som säkert tagits upp för länge sedan – det här med att ordet zombie inte existerar i tv-serien? Vad är grejen med det?

Mattias: Mycket bra fråga. Som jag inte har något svar på. Väldigt konstigt.

Daniel: Det är ju högst medvetet, det har ju förekommit olika namn på dem som Rick & Co kallar walkers när de stött på andra grupper under seriens gång, så att man ska förstå att det här är namn de har kommit på först efter katastrofen, sinsemellan. Hm, måste googla lite.

Mattias: Gör så du.

Daniel: Enligt Wikipedia har först ordet zombi och senare zombie använts för att beskriva sådana här odöda sedan 1830-talet. The Walking dead-världen fick visst aldrig det memot.

Mattias: Tydligen inte. Vad säger du? Börjar vi känna oss färdiga?

Daniel: Vänta, en sista googling bara. Sökte fram The Walking Dead Wiki där det står så här: While the term »zombie« does exist within The Walking Dead universe, it is seldom used. In the comic book, when Rick's group discover the prison, both Rick and Tyreese discuss how it still sounds funny to use the word »zombie«. Likewise, in the Telltale video game, the term is used but very rarely. »Zombie« is never used in the TV series; when interviewed, Lauren Cohan stated that Romero movie zombies never existed in the popular fiction of the TV Walking Dead universe. The characters within The Walking Dead TV series and comic books come up with their own monikers and categorizations for the undead.

Mattias: Bra googlat.

Daniel: Åh herre jösses, de har inte ett lätt jobb framför sig. Från samma sidas FAQ:

Q: Can humans ever win, and rebuild civilization
A: Yes. If somehow humans were able to survive, reproduce safely, kill off, dispose of, and hold out long enough for all the zombies in the Walking Dead universe to become incapacitated due to decay or outright death, humans could rebuild civilization, albeit with intense effort and time. However, there is still a possibility that one or a group of humans could die unexpectedly when no one is around, and having to destroy the brain of every person who dies every minute in this new world, 24/7/365 would prove to be a tasking, hard to keep-up-with obstacle to overcome. As there is no cure, and everyone that dies reanimates as a zombie, the threat of another zombie apocalypse taking over the world will always loom. Additionally, there is no guarantee that the pathogen would not mutate again and cause a new doom.

Mattias: Blir till att jobba i ständig uppförsbacke.

Daniel: Verkligen. Okej, nu avslutar vi.

The Walking Dead sänds i Sverige på Kanal 9. Avsnittet som diskuteras här visas på kanalen om ett par veckor.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel