Linus Fremin betygsätter & tippar

Melodifestivalen 2021: Starkt startfält – men allt handlar om Danny

Fan vad vi behöver Melodifestivalen i år! En flykt rakt in schlagerland kommer att göra oss gott. Och vilken stark start! Ett varierat men bra startfält denna första vecka. Arvingarna kommer med käck gladschlager, Jessica Andersson sjunger skiten ur en arenalåt, Kadiatou har veckans mest moderna bidrag och både Paul Rey och Nathalie Brydolf har snygga ballader. Alla av dem har en chans på final. Och sen så har vi Danny.

Jag trodde aldrig han skulle ställa upp igen, då han fortfarande verkar älta förlusten mot Loreen 2012. Men det är kul för tävlingen att han är med. Han är en showman av klass. Tyvärr är hans låt ganska blaha. Jag är ju inte särskilt förtjust i hans funkiga inriktning. Och den Jamiroquai-inspirerade scenshowen känns märkligt ful med två minuter av flyttkartonger. Det känns inte som en slutvinnare, men till final kommer han.

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Kadiatou: One touch

Betyg: 3
Det här är Dua Lipa möter Mabel: modern, snygg danspop med nanana-drop. Showen är cool, om än inte så kreativ,  med långa flätor på dansarna och rosalila lasershow. Dock känns Kadiatous sång lite för svajig och hon har inte den håll käften-attityd som jag tror krävs för att denna låt ska gå långt. Synd, för jag älskar låten.

2. Lillasyster: Pretender

Betyg: 1
Jaha, här bjuds det på tre låtar i en där den första lugnare är den enda jag kan tänka mig faktiskt skulle funka i Melodifestivalen. Det två bröligare låtdelarna är bara outhärdliga. Borde rimligtvis vara chanslöst, men ett plus för att det överraskande brölandet lär få flera i sofforna att spilla ölen.

3. Jessica Andersson: Horizon

Betyg: 3
Det här är inte en ny Party Voice, utan mer pampig gitarrdriven arenapop där Jessica får sjunga ut med pondus. Hon har oblygt snott showen med dansare som dansar med hennes långa släp från Agnes Eurovision-mellanakt 2013 och Mariettes Don’t Stop Believing 2015. Men det är en snygg stöld som passar låtens pampighet. Detta är väldigt direkt och man ska aldrig underskatta Jessica i denna tävling.

4. Paul Rey: The missing Piece

Betyg: 3
Paul fortsätter göra snygg radiovänlig Ed Sheeran-pop, som känns både modern och innerlig. Jag tycker väldigt mycket om det här, men den är inte lika direkt som Talking in My Sleep, och även om han sjunger bra och har stark utstrålning på scen, känns det lite anonymt i konkurrensen. Men radiohit blir det.

5. Arvingarna: Tänker inte alls gå hem

Betyg: 2
Ja, det är bara att ge upp. Detta är så käck och så omedelbar schlager, med snodd synt från Madonnas Material Girl, att det kommer ta Arvingarna direkt till final. Jag tror verkligen det. Det är glädje, det är folkfest, det är retro. Folk kommer att älska det. Jag gör det inte.

6. Nathalie Brydolf: Fingerprints

Betyg: 3
En ganska klassisk men snygg ballad med uppdaterad produktion och en grym sångerska. Numret är sparsmakat men effektfullt och Nathalie både sjunger och tar kameran bättre än många andra i startfältet. Om en ballad ska vidare tror jag mer på denna än Paul Rey.

7. Danny Saucedo: Dandi dansa

Betyg: 2
Det blir nästan parodiskt när jag inser att både låten och scenshowen är Jamiroquai-stölder, den senare från videon till hitten Virtual Insanity. Jag tycker låten är catchy och barnvänlig, men det är ingen ångvält direkt. Inramningen med flyttkartongerna är obegripligt ful och glida på golvet-effekten syns knappt. Danny är dock ett superproffs, så final blir det. Men slutvinnare? Nej, det måste finnas något mer spännande än detta.

Så hur kommer det att gå?

Final: Danny Saucedo & Arvingarna.
Andra Chansen: Jessica Andersson & Paul Rey.

Just nu på TVdags

Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021
Linus Fremin betygsätter & tippar

Melodifestivalen 2021: Starkt startfält – men allt handlar om Danny

6 februari, 2021
Recension

Biopremiär för Sound of Metal! Riz Ahmed brinner när oljudet tystnar

5 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Göteborgs filmfestival i vardagsrummet

31 januari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel