TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2019: Norrskens-Kygo, dockpop & en Modern Talking-flashback

Thank you lord för Hanna Ferm & Liamoo! Deras snygga ballad blixtrade och är en solklar favorit till segern. Visst, numret kan lyxas till mer, men fan vilken kemi de har! Och om de mot förmodan inte vinner så måste Hanna Ferm ställa upp nästa år och vinna hela skiten då, för fan vilken stjärna hon är. Att Malou Prytz skrällde sig vidare kändes också kul. Låten är en hopplös Zara Larsson-ripoff, men kul att se unga tjejer slå igenom. Den lär dock vara helt chanslös i finalen.

Showmässigt så fortsätter Sarah Dawn Finer och Marika Carlsson leverera trygg och rolig underhållning och det känns skönt att slippa gnälla över dumma shownummer och dåliga programledare i år. Det som har slagit mig gällande bidragen i år är att de också håller en hög lägstanivå, men att allt känns så otroligt bekant. Inte ett enda bidrag har överraskat. Allt passar in i de färdiga mallarna. Inför nästa år måste SVT våga satsa på utropstecken: artister, låtar och shower som känns off för tävlingen, men just därför kan överraska positivt. 

Så till kvällens bidrag. Jon Henrik Fjällgren är överlägsen ikväll och är solklart vidare till final. Hans Kygo-Avicii-Axwell&Ingrosso-indränkta låt är så effektiv och publikfriande att den kommer att utmana om segern i Friends. Den som har häng på den andra finalplatsen är Rebecka Karlssons snygga ballad. Sen blir det svårt. Dolly Styles effektiva dagisdänga borde funka, men sen slåss schlagerrävarna Martin Stenmarck och Lina Hedlund om den andra Andra chansen-biljetten, men tror Lovers of Valdaro kan utmana. Eller kanske Omar? Så svårt!

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. The Lovers Of Valdaro: Somebody Wants 

Betyg: 3
En ganska härlig och bagatellig 80-talspoplåt, tänk Martin Rolinskis bidrag för några år sedan varvat med Modern Talking, och det bästa bidraget som kommit från P4 Nästa. Jag tycker att det är ganska bra med snygg show på scenen, och något säger mig att detta kanske går hem mer än de väntade schlagerveteranerna.

2. Dolly Style: Habibi

Betyg: 2
Dolly Style är inte min grej då jag är hundra år för gammal, men dagisrefrängen sitter som en smäck och detta kommer säkerligen vinna barnrösterna. Att tjejerna som spelar Holly, Polly och Molly har bytts ut några gånger och skaparna vill skicka ut flera Dolly Style-grupper runt världen samtidigt visar på att detta är ett hålögt koncept, mer än en faktisk grupp. Och något vidare koncept är det inte.

3. Martin Stenmarck: Låt skiten brinna

Betyg: 1
Martin Stenmarck har ställt upp med de här bredbenta svenska balladerna några gånger för mycket nu. Den här Uno-skrivna dängan passar bättre på Svensktoppen och känns oerhört mossig och daterad. Kan gå vidare på grund av Stenmarck, men då föredrar jag fan Dolly Style.

4. Lina Hedlund: Victorious 

Betyg: 3
Lina gör Jessica Andersson-schlager som försöker låta modern, men mest blir behaglig nostalgidisko. Jag tycker att det är en ganska härlig låt, men samtidigt lite anonym. Och jag tror inte Lina är lika folkkär som Jessica. Svårtippat.

5. Omar Rudberg: Om om och om igen 

Betyg: 3
Den sista FO&O-grabben gör solodebut och han har betydligt mer utstrålning och tryck i rösten än Oscar förra veckan. Det är en annorlunda reggae-möter-Despacito-dänga på svenska och spanska, och jag diggar det. Det är liksom skönt gung och står åtminstone ut. Jag skulle tycka det vore kul om den gick vidare.

6. Rebecka Karlsson: Who I Am 

Betyg: 3
Rebecka har en Disney-ballad som växer och växer och växer, och faktiskt levererar. Är lite trött på ballader i år, men denna är betydligt starkare än Wiktorias. Dock är jag inte överförtjust i scenshowen med en boxare, ballerina och andra kvinnotyper på scenen. Åldrar låten hopplöst mycket.

7. Jon Henrik Fjällgren: Norrsken 

Betyg: 5
Jon Henrik är ju folkkär som få och i år känns det som att han är in it to win it. Det är en skamlös stöld av melodierna från Aviciis Without You och Sun is Shining med Axwell & Ingrosso, men samtidigt så smart och hittigt att folk kommer skita i det. Solklar finalist och troligtvis den som kan hota Hanna Ferm & Liamoos seger.

Så hur kommer det att gå?

Final: Jon Henrik Fjällgren & Rebecka Karlsson.
Andra Chansen: Dolly Style & Martin Stenmarck.

Melodifestivalens tredje deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel