TVdags tippar & betygsätter kvällens startfält

Melodifestivalen 2019: Gospeldrama, skogscountry & en vattenfallsballad

Ikväll drar Melodifestivalen i gång och min enda tanke är: det kan i alla fall inte bli sämre än förra året. Då var showen, manuset och programledaren David Lindgren fullständigt hopplösa. Det kändes inte värdigt Sveriges i särklass största underhållningsprogram. Christer Bjärkman och Co, som allt för många gånger visat upp en bunker-attityd när de har fått rimlig och rättvis kritik, verkar i år ha fattat de måste göra ändringar.

Hur själva showen blir får vi se ikväll, men på pappret är programledarna Sarah Dawn Finer, Eric Saade, Kodjo Akolor och Marika Carlsson ett dreamteam av talanger där Sarah Dawn Finer, utmärkt programledare med Gina Dirawi och Helena Bergström succéåret 2012, troligtvis blir ledaren i gruppen medan de andra stärker upp utifrån sina styrkor. Att Edward af Sillén har tagits in som konsult bådar också gott.

Så hur står sig då veckans startfält? På pappret är det intressant. Nano borde ha vunnit för två år sedan, Wiktoria har skapat en stark fanbase inom Mello-kretsar och Anna Bergendahl, som vann allt 2010, gör comeback.

En annan förändring i år gäller den kritiserade appen. Äntligen har SVT lyssnat på kritiken och bjuder på en nostalgisk förändring. Under flera år tidigare i historien avgjordes resultatet i Melodifestivalen av en jury som var indelad i åldersgrupper. Nu kommer det systemet tillbaka. Men den här gången bildas grupperna inte av utvalda jurymedlemmar – utan av alla tittare som röstar. Var och en av de nya åldersgrupperna kommer att dela ut poäng i den klassiska skalan, där favoriten får 12 poäng. Alla åldersgrupper har lika många poäng att dela ut.

För att tittarna ska ha lika många poäng att dela ut som de internationella jurygrupperna kommer de internationella grupperna att minskas från elva till åtta.Detta ska förhoppningsvis rätta till den problematik som uppstått framför allt i finalen där det i princip har varit den internationella juryn som avgjort snarare än tittarna. Det kan också bli spännande tv. Så jag är i alla fall försiktigt positiv.

Nano har den bättre låten, men är svag på scen. Wiktoria har en tunn ballad som hon fyller med liv, och ett vattenfall, på scenen. I slutänden tror jag att Wiktoria vinner på grund av större folklighet.

Så hur står sig då veckans startfält? På pappret är det intressant. Nano borde ha vunnit för två år sedan, Wiktoria har skapat en stark fanbase inom Mello-kretsar och Anna Bergendahl, som vann allt 2010, gör comeback. Frågan är om svenska folket har förlåtit henne för att hon är det enda svenska bidrag som missat Eurovision-finalen.

Anna Bergendahls snygga gitarrpoplåt borde dock vara för bra för att inte ta sig till final, men sedan tror jag kampen blir hårdare mellan Nano och Wiktoria. Nano har den bättre låten, men är svag på scen. Wiktoria har en tunn ballad som hon fyller med liv, och ett vattenfall, på scenen. I slutänden tror jag att Wiktoria vinner på grund av större folklighet. Den sista Andra chansen-biljetten är Zeanas att förlora. Om hon bara blir tryggare på scenen borde den vara klar fyra.

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Nano: Chasing Rivers 

Betyg: 4
En logisk, men inte lika hittig, uppföljare till Hold On. Det är mycket Hozier, gospeldrama och Nanos känslofyllda sång. Det är snyggt, fastnar direkt och scenshowen är starkare denna gång med Nanos son på scen och en gospelkör som kommer in på slutet. Borde ta sig direkt till final, om inte folk tycker det känns för väntat, och de vill spela med spelen från besök sidan.

2. High 15: No Drama 

Betyg: 1
Fruktansvärt anonym poplåt som är bättre i verserna än i refrängen. Jag diggar tjejgrupper, men dessa duktiga tjejer har inte tillräckligt med personlighet för att väga upp för låtens brister. De försöker leka Little Mix, men känns mer som Bubbles. Borde vara totalt chanslöst.

3. Wiktoria: Not With Me

Betyg: 3
Åh, ballader. De behöver tydligt id för att ha en chans, som Felix Sandmans snygga tvåa förra året. Wiktorias ballad är hyfsat fin, men den saknar helt personlighet. Dock växer den några snäpp live tack vare Wiktorias starka röst och utstrålning och ett snyggt vattenfall som dränker henne i slutet. Kan fajtas om en finalplats, trots allt.

4. Zeana feat. Anis Don Demina: Mina bränder

Betyg: 3
Veckans mest effektiva partypoplåt som Panetoz lätt hade kunnat ställa upp med. Ren popglädje som andas Greklands Eurovision-bidrag under deras storhetsperiod. Troligtvis veckans favorit hos kidsen. Om bara Zeana går genom rutan kan detta bli riktigt farligt.

5. Arja Saijonmaa: Mina fyra årstider

Betyg: 2
Jag diggar denna snygga retroschlager med klimaträddar-text. Den känns liksom härligt nostalgisk och Arja är ju en queen. Dock känns själva scenshowen så mossig att den lilla chans den hade att inte komma sist tyvärr försvann.

6. Mohombi: Hello

Betyg: 1
Mohombi kallas världsstjärna trots att ingen i Sverige vet vem han är. Och de kommer inte heller minnas honom efter detta. Totalt personlighetslös och tråkig poplåt som trots bitvis snygg produktion känns som en reject från valfri Bosson-skiva från år 2000. Och att sno Måns videoprojektioner utan att göra det lika snyggt känns bara billigt.

7. Anna Bergendahl: Ashes To Ashes

Betyg: 5
Anna återvänder med riktigt tjusig countrydoftande gitarrpop som är riktad till en mognare publik. Annas röst har så tydligt id att detta sticker ut direkt. För mig är detta en självklar finalist, men jag undrar om svenska folket har förlåtit henne för 2010. Jag hoppas det, för detta förtjänar en finalplats.

Så hur kommer det att gå?

Final: Anna Bergendahl och Wiktoria.
Andra Chansen: Nano och Zeana feat. Anis Don Demina.

Melodifestivalens första deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel