TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2019: Coldplay-EDM, gubbschlager & årets storfavoriter

Vilken suck av lättnad jag drog efter förra helgens första delfinal. Äntligen kändes Melodifestivalen igen efter två miserabla år showmässigt. Programledarkvartetten var inte perfekta, men den rätta tonen, skämten, känslan fanns där – och Eric Saade visade sig var den oväntade klippan. Kul! Mycket handlar om att programledarna är bättre än de senaste åren, men också att Edward af Sillén och co har gått tillbaka till att fokusera på vad Melodifestivalen ska handla om: nämligen Melodifestivalen.

Bidragsmässigt var det också en stark start även om utfallet inte blev som jag ville. Jag tycker Anna Bergendahl hade det solklart bästa bidraget, men hoppas att hon bara gynnas av att gå den längre vägen till finalen. Wiktorias klena ballad kändes självklart vidare när en hörde och såg den live, även om den skulle vara totalt chanslöst i Eurovision. Mohombi har en tjatig låt och scenshowen kändes som en budget-Heroes, men jag fattar att svenska folket tyckte den kändes trallig och han var bra på scenen. Den är dock förhoppningsvis chanslös i finalen.

Denna vecka så är det årets förhandsfavoriter, Hanna Ferm & Liamoo, som står i fokus. När alla namn avslöjades var det bara denna duo jag kände mig peppad på. De är två grymma Idol-finalister/vinnare med bra röster och utstrålning, och som dessutom visat att de har en gnistrande kemi ihop. Jag bad till schlagergudarna att de skulle ha en tillräckligt bra låt. Och det har de! Ingen knockout, men en låt som med deras karisma och kemi live växer till en potentiell slutvinnare. Dock måste de lyxa till showen om de ska ha chans i finalen, varför ha duschdraperier på scenen?

Resten är svårtippat. Oscar Enestad har startfältets klart bästa poplåt, jag kommer spela sönder den på Spotify, men har för klen röst och utstrålning live, vilket tittarna sällan gillar. Andreas Johnson försöker låta modern, men känns passé. Margaret har en hit, men känns kall på scen. Och då kan Malou Prytz och Vlad Reiser, som har svagare låtar, överraska om de får många kidsröster. Eller kanske ännu en äldre herre i form av Jan Malmsjö? Känns helt öppet!

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Andreas Johnson: Army Of Us

Betyg: 2
Andreas Johnson har varit med några gånger för mycket för att en ska bli glad att se hans namn i startfältet. Men detta är ett av hans piggare bidrag där versmelodin påminner om någon av alla EDM-låtar som finns på Spotifylistan och allt känns som Coldplay möter valfri DJ. Det är inte dåligt, men refrängen är inte den arenavältare som hade behövts för att verkligen vara med i fajten. Andra chansen kanske?

2. Malou Prytz: I Do Me 

Betyg: 2
Det är härligt med unga poptjejer i tävlingen. Tyvärr får de allt för ofta flortunna låtar som de försöker få liv i. Så är även fallet här. Malou är duktig, och låten har ett skönt Katy Perry-driv, men det händer liksom ingenting. Jag märker inte ens när vers går över till refräng. Chanslös troligtvis, även om highschool-inramningen på scen är gullig. Kan möjligtvis överraska som Isa gjorde för några år sedan.

3. Oscar Enestad: I Love It

Betyg: 3
Oscar är han med 80-talshåret i FO&O, det vill säga han med minst starpower. Dock är detta en riktigt snygg och modern poplåt med en refräng som biter sig fast direkt. Låtmässigt är detta en självklar finalist, med en text om hans kvällstidningssnaskiga förhållande med en äldre kvinna, men jag tycker inte Oscar har utstrålning och röst nog för att vara en riktig utmanare. Det faller liksom platt på scenen. Hade så önskat en bättre artist till en så bra låt. Topp 4 känns inte säkert.

4. Jan Malmsjö: Leva livet

Betyg: 2
Det är ändå härligt med äldre artister i tävlingen och Arja Saijonmaa överraskade med en pigg låt förra veckan, och det gör även Jan. Det är en blandning av Björn Kjellman och Jonas Gardells tidigare bidrag. Någon sorts teatral schlager. Borde vara chanslöst, men äldre herrar funkar betydligt bättre än äldre damer i denna tävling, lex Kvinnaböske och Owe Thörnqvist.

5. Vlad Reiser: Nakna i regnet

Betyg: 2
Jag är ju lastgammal så jag har ingen aning om vem Vlad är, men tydligen poppis bland kidsen på YouTube. Låten är dock ingen buskis, utan en ganska vanlig danslåt. Den känns helt menlös, men Vlad har verkligen utstrålning på scenen, kameran älskar honom, så jag tror denna kan överraska. Tänk om han hade gjort Oscar Enestads bidrag…

6. Hanna Ferm & Liamoo: Hold You

Betyg: 5
Årets oddsfavoriter Hanna Ferm och Liamoo gör en modern snygg midtempoballad liknande alla som Zayn har gjort med olika sångerskor. Det är ingen knockout vid första lyssningen, men den växer sig riktigt stark och med en scenshow som är snygg (men förvånansvärt billig lookmässigt, vad är det för duschdraperier?) och en sprakande kemi mellan de två är detta delfinalens och hela tävlingens storfavorit. Detta borde vi skicka till Eurovision!

7. Margaret: Tempo

Betyg: 3
Jag var inget större fan av In My Cabana förra året, men detta är en betydligt bättre låt. Bra driv, modern och hittig. Den skulle vara självklar i final om det inte vore för att Margaret känns väldig kall och distanserad som artist. Borde ta sig vidare, men final? Nja.

Så hur kommer det att gå?

Final: Hanna Ferm & Liamoo & Margaret.
Andra Chansen: Vlad Reiser & Andreas Johnson.

Melodifestivalens andra deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel