TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2018: Patrick Swayze-pop, Ingrosso-kross & en riktig matpajas

Schlagersäsongen är här! Yay! Och det positiva är ju att det omöjligt kan bli sämre än förra årets gigantiska magplask. Eller? Ingenting funkade, varken programledarna, pausunderhållningen eller startfältet. Av någon outgrundlig anledning, eller det faktum att Gina Dirawi och Petra Mede har flytt till TV4, så ska David Lindgren leda tävlingen själv. Han var fruktansvärt dålig förra året, men varför laga det som är sönder, SVT?

Christer Björkman har sagt att han vill bjuda på mer show i år. Gärna! Jag är helt för mer knas och skruvat i tävlingen, men jag är inget fan av rena pajasbidrag, som det verkar bli var och varannan deltävling i år. Ikväll kommer troligtvis Edward Bloms superfåniga bidrag gå vidare. Nu finns det väl ingen slutvinnare i det här startfältet som han kan sno den platsen ifrån, men det är ingen bra utveckling för tävlingen när det blir för många clowner och för få Eurovision-vinnarkandidater.

Benjamin Ingrossos hittiga låt och sjukt snygga show gör honom fullständigt självklar som finalist.

Vad gäller resten av startfältet så är det en klassisk blandning av gamla Idoler, schlagerveteraner och anonyma grymma sångare. Det är så jämntjockt att det är smått omöjligt att sia om hur detta ska gå. Benjamin Ingrossos hittiga låt och sjukt snygga show gör honom fullständigt självklar som finalist. Därefter kan både Kamferdrops, Renaida, John Lundvik och Sigrid konkurrera om de sista platserna vidare. Själv tycker jag Renaidas Spotify-anpassade hit känns härlig på grund av hennes attityd och raspiga röst och Kamferdrops show är ju som gjord för barnklick.

Frågan är just hur mycket kidsen kommer att få bestämma i år. SVT har gjort om reglerna efter att Nano, som blev folkets etta, blev berövad på segern av Robin Bengtssons mediokra bidrag. Det gör att tittarna tar tillbaka makten lite från juryn i finalen. Det är välkommet, men appen får leva kvar precis som den är vilket fortfarande ger kidsen lite väl mycket makt. Men vi får se, kanske kan Kikki skrälla, konstigare saker har hänt!

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Sigrid Bernson: Patrick Swayze

Betyg: 2
Let’s Dance-Sigrid gör en smått omodern Icona Pop-möter-I Got a Feeling-dänga om Patrick Swayze. Snacka om nutida referens! Det är en stark refräng, men det är något med produktionen som känns lite mossig och daterad. Det är en habil fyllnadslåt som passade bättre 2012, men kan gå vidare av eten folklighet.

2. John Lundvik: My Turn

Betyg: 3
John Lundvik, som bland annat skrivit låten When You Tell the World You’re Mine till kronprinsessans bröllop, gör en urtjusig och pampig pianoballad. Han sjunger grymt och det är riktigt riktigt fint, men minuset är att vi har hört det tusen gånger i de här sammanhangen. Samtidigt sticker den ut bland allt knas och folk gillar alltid en duktig debutant.

3. Renaida: All The Feels

Betyg: 3
Glädjepillret Renaida gör Zara Larsson-dopad pop som låter som exakt allt annat på Spotify-topplistorna, vilket både är en för- och nackdel, men Renaidas raspiga röst och starka utstrålning gör att den växer. Den lär kanske inte tilltala många över 35 år, men jag hoppas den kan utmana om avancemang.

4. Edward Blom: Livet på en pinne

Betyg: 0
Det här kommer säkert att gå till final. Med Edward Bloms stora popularitet bland kidsen och det faktum att en löjlig varmkorvsboogie gick till final förra året gör det till en no brainer. Tyvärr. Det här hade kanske varit småkul som pausnummer, för det är en galen show på scen med animerade räkor och dansare utklädda till vindruvor och ostar, men som bidrag drar den ner tävlingen till en dagisnivå. Värdelöst.

5. Kikki Danielsson: Osby Tennessee

Betyg: 3
En av årets bästa låttitlar och Kikki i sitt countryesse gör detta till en personlig och fin visa, som säkert träffar rätt både hos country- och dansbandspubliken. Det är som en bättre version av hennes Så mycket bättre-tolkningar med helt countryband på scen och självaste Idde Schultz på piano. Men jag tror att den får svårt att gå vidare trots Kikkis folklighet.

6. Kamferdrops: Solen lever kvar hos dig

Betyg: 3
Kamferdrops gör en mer chill och melankolisk version av sin Jag trodde änglarna fanns-cover. Det är poppigt, småtrevligt och med ett saxofonsolo. Dessutom med en högst barnvänlig show med enhörningsmasker, såpbubblor, rosa träd och Tobbe Trollkarl (!) som sågar henne itu. Minuset är att det  tyvärr är lite för likt hennes kända låt för att verkligen kännas superfräscht.

7. Benjamin Ingrosso: Dance You Off

Betyg: 5
Benjamin står lite i en klass för sig själv med en snygg Bruno Mars-inspirerad poplåt som påminner om hans bidrag förra året. Det känns modernt och Benjamin är ett proffs på scen. Och vilken snygg show det är med ljusrör som blixtrar i blått, rött och vitt, signerat Zain Odelstål, som bland annat gjort Robin Bengtssons rullbandsshow och Mariettes gummibandskoreografi i fjol. Detta skriker topp tre i Friends.

Så hur kommer det att gå?

Final: Benjamin Ingrosso och John Lundvik.
Andra Chansen: Edward Blom.och Sigrid Bernson.

Melodifestivalens första deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel