TVdags tips & betyg

Melodifestivalen 2017: Queerrock, Justin Ingrosso & 10 »tuffa« fuck

Vad fan var det som hände förra helgen? Resultatmässigt blev det precis som jag tippade. Ace Wilders popdänga tog sig rättvist till final, och Nano fick ett gigantiskt genombrott med vad som borde vara en vinnarkandidat i finalen. Jesus, vad mäktigt hans bidrag är! Jag har inte fått så stora rysningar sedan jag såg Loreen med Euphoria 2012. Det enda jag skulle vilja förbättra är att gospelkören får en mer framträdande roll i slutet av framträdandet så att det blir ännu mer power i finalen.

Så resultatmässigt var det inga konstigheter, men det stora utropstecknet var själva showen. Jag har aldrig sett en så genomgående showmässigt kass deltävling på flera år. Det kändes som att reservlaget gjorde showen. Det går inte att låta bli att undra om Eurovision Song Contest kostade SVT så mycket pengar att de inte har råd att göra Sveriges mest sedda underhållningsprogram riktigt bra även i år.

Det är även ytterst illavarslande att produktionen kastade in ett tråkigt dansnummer redan i den första deltävlingen. Det är vad lata och okreativa showproducenter satsar på för att de inte kan komma på något nytt själva.

För allt från de totalt osynkade programledarna, de urusla manusen till de bedrövliga mellanakterna kändes så otroligt mossigt. Clara Henry, som vanligtvis är en stjärna, hade ingen chans med ett bedrövligt manus och två programledarkollegor som hade ungefär lika mycket komisk tajming som två mjölkpaket. SVT borde låta Clara Henry programleda och skriva manusen själv.

Det är även ytterst illavarslande att produktionen kastade in ett tråkigt dansnummer redan i den första deltävlingen. Det är vad lata och okreativa showproducenter satsar på för att de inte kan komma på något nytt själva. Hur ska de kommande fem veckorna se ut med den starten? Nä, det är totalt underkänt och SVT borde ha ett stort krismöte om detta, ringa in Edward af Sillén direkt för att skriva nya manus och kicka David Lindgren och Kvinnaböske.

Oh well, det kan bara bli bättre! Och ikväll får vi alla fall se en potentiell utmanare om slutsegern. Mariette har veckans tveklöst bästa bidrag. Låten är skönt svängig och showen skitsnygg. Frågan är dock om det är för svalt och snyggt för kidsen som röstar med appen? Kommer de kanske att föredra Lisa Ajax totalt personlighetsbefriade »tuffa« fuck-låt och Benjamin Ingrossos moderna Justin-pastisch? Well, så länge Mariette går vidare är jag nöjd.

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1. Mariette: A Million Years

Betyg: 4
Det ryktades på förhand att Mariette är in it to win it, och ja det är hon! En något långsam start som växer till en skitsnygg indiediskobomb som stärks av en mäktig rökshow med bungyhoppande dansare. Mariette har personligheten och låten för att verkligen slåss i både finalen och i Eurovision Song Contest.

2. Roger Pontare: Himmel och hav

Betyg: 2
Roger Pontare gör en Roger Pontare-möter-Kalle-Moraeus-dänga med de vanliga naturljuden och djurhudarna. Det här existerar bara i Melodifestivalen och därför älskar jag det ändå. Det skulle vara så tråkigt om vi bara hade sju Lisa Ajax-popbidrag varje vecka. Tack Roger!

3. Etzia: Up

Betyg: 3
Etzia är en riktig dancehall-artist, men kommer jämföras med SaRahas barnramsa Kizunguzungu till döds, trots att de musikaliskt egentligen härstammar från olika ställen. Jag diggar det här! Det är tjatigt, men även medryckande och Etzia har en coolt raspig röst. Och vem älskar inte rullskridskodisko? Kan utmana om Andra chansen.

4. Allyawan: Vart har du vart

Betyg: 3
High five till Adrijana och Allyawan som tar riktig – och riktigt bra – hiphop till Melodifestivalen. Allyawans låt är snygg, men känns tyvärr lite för ohookig för att verkligen utmana om avancemang. Och snacka om att dansarna underutnyttjas i numret då de typ bara rör på sig tre centimeter på tre minuter.

5. Dismissed: Hearts Align

Betyg: 2
Queerrockiga Dismissed är så mycket coolare än den här bleka The Ark-dängan skriven av Ola Salo. Det känns som att de hade behövt ställa upp med något egenskrivet så att de kändes mer genuina – för det här känns lite för poserat, skivbolagsinövat och tillrättalagt trots deras bästa Hedwig and the Angry Inch-imitationer.

6. Lisa Ajax: I Don't Give A

Betyg: 1
Lisa Ajax hade ett bedrövligt generiskt bidrag förra året som dessutom kryddades med en toalettpappershow. I år försöker hon »tuffa« till sig genom att sjunga fuck tio gånger och det känns så långt i från genuin Zara Larsson-attityd en kan komma. Det är som alltid med Lisa Ajax: totalt identitetslöst, tråkigt – och hyfsat välsjunget.

7. Benjamin Ingrosso: Good Lovin'

Betyg: 3
Wahlgren-klanens näst yngsta generation överraskar med en hyfsat modern Justin Bieber/Timberlake-pastich. Det är svängigt och betydligt mer uppåttjack än Lisa Ajax sömnpiller. Dock är Benjamin ingen Danny Saucedo live. Det låter lite hur som helst, men det brukar inte spela så stor roll när det gäller unga popkillar.

.

Så hur kommer det att gå?

Final: Mariette och Benjamin Ingrosso.
Andra Chansen: Lisa Ajax och Roger Pontare.

Melodifestivalens andra deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel