TVdags tips & betyg

Melodifestivalen 2017: Lysande gospelpop, rosa gymdisko & en hjärndöd road trip

Då är det äntligen dags för Melodifestivalen 2017! Jag är alltid Mello-pepp, och ser i år lite extra fram emot Loreens comeback, med vad som ryktas vara en hårdare låt än Euphoria. Jag vill även se hur Sveriges enda vettiga pojkband, The Fooo Conspiracy, eller FO&O som de numera heter, står sig på Mello-scenen. Och har verkligen Mariette en vinnarlåt, som det ryktas om? Ja, det känns som att vi kommer att vaska fram många guldkorn även i år!

Så vad är då nytt för i år? Well, programledartrion är alla debutanter som programledare i Melodifestivalen: Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson. Clara Henry är ju en stjärna som jag bara har väntat på skulle ta det här klivet. De andra två är väl inte mina favoriter direkt – men det blir spännande att se vad de tre kan åstadkomma tillsammans.

Trots alla dessa härliga nyheter, så är inte jag så förtjust i appen. För jag gillar inte vad den gör med tävlingen.

En annan nyhet är att appen har släppts i en uppdaterad version. Den fungerar precis som tidigare – du klickar som fan på hjärtat för att avge en röst och du kan göra det upp till fem gånger per bidrag – och du kan även tippa och flasha med det på Facebook.

Det nya är att du även kommer att kunna läsa nyheter om Melodifestivalen och efter varje deltävling kommer du att kunna kolla recaps med höjdpunkter från kvällen. Efter att artisterna gjort sina torsdagsrep kommer du också att kunna gå in och kolla smakprov på den kommande deltävlingens bidrag.

Trots alla dessa härliga nyheter, så är inte jag så förtjust i appen. För jag gillar inte vad den gör med tävlingen. Det kunde vi se redan i förra årets Melodifestivalen. Då hade vi en av de mest homogena finalerna på senare år med en, i mitt tycke, ganska svagt vinnarbidrag.

Så hur är då första deltävlingen? Ja, ganska hyfsad! Eller i alla fall får vi förhoppningsvis se två stora genombrott för två grymma debutanter i tävlingen: Adrijana och Nano.

Allt som inte var radiovänlig pop hade helt enkelt inte någon chans. Förvisso var det många bra låtar i finalen, och god knows att jag föredrar modern pop framför mycket annat, men samtidigt riskerar denna utveckling att urholka bredden i tävlingen då bara barnvänliga radiohits har en chans. Men jag lär skriva mer om det de kommande veckorna.

Så hur är då första deltävlingen? Ja, ganska hyfsad! Eller i alla fall får vi förhoppningsvis se två stora genombrott för två grymma debutanter i tävlingen: Adrijana och Nano. Adrijana kommer med den bästa hiphop-låten i tävlingens historia – men kommer tyvärr få det svårt att ta sig vidare.

Nano däremot har en så snygg och mäktig gospelpop-låt att det vore en jävla skandal om han inte går direkt till final. Inte bara har han en låt som inte liknar något vi har hört förut i Melodifestivalen – och Eurovision Song Contest för den delen –  utan han berör verkligen med sin sång. Om De Vet Du snor hans finalplats med sin hjärndöda skitlåt så betyder det att appen borde skrotas eller förses med en 18-årsgräns…

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1.  Boris René: Her Kiss

Betyg: 2
Jag tyckte verkligen om Boris Renés charm och härligt studsiga r’n’b-dans-låt förra året. Bidraget kändes genuint på något märkligt sätt. I år är allt det borttvättat till förmån för en ganska själlös mix av Ricky Martin, Bruno Mars och Prince-låten Kiss. Visst är Boris grym, och refrängen effektiv, men det känns bara så 1998.

2. Adrijana: Amare

Betyg: 5
Wow! Hiphop och Mello har aldrig funkat förut, men Adrijana sveper in med en skitsnygg och übermodern raplåt som andas 2017. Det låter som ett jävligt lyckat möte mellan Silvana Imam och Rihannas Anti-skiva. Så coolt och hittigt. Men tyvärr och troligtvis kommer Adrijana komma sexa och få sitt feta genombrott först efter tävlingen.

3. Dinah Nah: One More Night

Betyg: 3
Dinah Nahs hårda gymdisco med sina »Wall of Sex«-dansare från 2015 har här mjuknat lite, men det är lika direkt 90-talsklubbigt och jag diggar det! Jag tycker att det här är så mycket roligare än Boris Renés slappa låt. Samtidigt är det mer retro än modernt och Dinah Nah sjunger lite väl svajigt. Men den kan kanske kravla sig vidare.

4. De Vet Du: Road Trip

Betyg: 0
Säga vad en vill om Samir & Viktor och Sean Banan, men de hade i alla fall lite humor och charm. Det här är en skitlåt om absolut ingenting från en totalt falsksjungande YouTube-grupp. Men vad spelar det för roll när showen är over the top med en bil på scenen och tusen klädbyten. Kidsen kommer trycka sina fingrar blodiga på apphjärtat.

5. Charlotte Perrelli: Mitt liv

Betyg: 2
Visst går det att som schlagerdiva försöka sig på ett personligare tilltal. Lyssna bara på Jessica Anderssons väldigt fina skiva 40.14.4. Och det hedrar Charlotte att hon vill testa något nytt, men detta är alldeles för tunt och banalt att det inte spelar någon roll att Charlotte sjunger fantastiskt och är tävlingens superproffs.

6. Ace Wilder: Wild Child

Betyg: 4
Ace Wilder borde, i mitt tycke, ha vunnit båda gånger hon var med tidigare. Hon har en alldeles unik förmåga att kännas egen, men ändå sjukt poppig. I år är bidraget betydligt mer konventionellt och mindre direkt, om än både coolt och skönt Rio-gungigt. Jag tror att den pastellblingade showen garanterar henne en finalplats.

7. Nano: Hold On

Betyg: 5
Holy shit, kan detta vara årets vinnare? Nano, som har gjort de utmärkta singlarna Perfect Melody och Lion tidigare, blows me away med en popgospel som är lika delar Take Me To Church och Emeli Sandés Heaven. Så otroligt mäktigt och Nano har en fantastisk röst. Om han bara går genom rutan borde detta vara givet i final.

Så hur kommer det att gå?

Final: Nano och Ace Wilder.
Andra Chansen: De Vet Du och Boris René.

Melodifestivalens första deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel