TVdags tips & betyg

Melodifestivalen 2016: Blöj-Avicii, afropop & After Dark-glamour

Efter två deltävlingar verkar trenden i årets Melodifestival vara att ingen under typ 35 år har någon chans hos svenska folket. Dessutom är det listpop publiken vill ha. Inte mig emot när det gör att nya stjärnor som Wiktoria går vidare, men David Lindgren? Really? Kommer aldrig förstå förälskelsen i den vaniljpop-snubben..

Denna vecka fortsätter popen regera. Oscar Zia gör en modern ballad som han faktiskt bottnar i, Swingly feat. Helena Gutarra gör riktigt bra Teddybears-pop och fotbollsspelaren Boris René gör smittsamt glad Guy Sebastian-r'n'b. Jag hoppas de tre gå vidare tillsammans med After Darks härligt glammiga bidrag som är guilty pleasure-schlager när den är som bäst. Frågan är dock om svenska folket vill ha schlager i år, eller om Lisa Ajax urtrista låt snor åt sig en av de fyra platserna. Skulle inte förvåna mig det minsta, men skulle vara riktigt tråkigt för tävlingen.

Här är mina betyg på kvällens startfält:

1.  SaRaha: Kizunguzungu

sarahaBetyg: 2
Den här typen av dansant afropop har SaRaha tydligen blivit känd för i sitt andra hemland Tanzania och den är medryckande, glad och innerligt tjatig. SaRaha är ingen dansare direkt, men har utstrålning och sjunger självsäkert. Jag är svag för den här sortens musik och själva showens genuina glädje smittar, men jag tror tyvärr den är ganska så chanslös.

2. Swingfly feat. Helena Gutarra: You Carved Your Name

gutarraBetyg: 5
Den här Jocke Åhlund och Kleerup-skrivna låten är Teddybears Sthlm rakt igenom. Blipblop-tv-spelspoppigt med en omedelbar refräng. Swingfly gör sin grej bra, men numrets stjärna är tveklöst stencoola Helena Gutarra (känd från The Voice och sololåtar med briljanta titlar som Dicksuckin' och Let's Get Fxxxed One Last Time) som ger låten edge i refrängerna. Jag diggar detta jättemycket och hoppas det har en chans på final.

3. Smilo: Weight of the World

smiloBetyg: 1
Någon kallade detta för »blöj-Avicii« och det är inte långtifrån. Det är ett försök till att låta EDM-modern, men det känns så valpigt i jämförelse att det nästan blir gulligt. Grabbarna hoppar upp och ned på ett DJ-bås men ser ut som att de står på studentflaket snarare än Summerburst. På Spotify kommer detta säkert att funka, men här kommer det inte få många röster från folk över 22 år. Och knappt från några under 22 heller.

4. After Dark: Kom ut som en stjärna

afterdarkBetyg: 4
Älskar After Dark och det här är After Dark deluxe: glammigt, svängigt och glitter och strass. Dessutom en riktigt härlig schlagerlåt som sätter sig direkt. Inte lika barnvänligt som La Dolce Vita eller vitsigt som (Åh) När ni tar saken i egna händer, men ändå jäkligt skojigt och härligt. Jag hoppas detta går vidare. Finalen behöver den här sortens guilty pleasure och Christer Lindarw har mer starpower än resten av fältet tillsammans.

5. Lisa Ajax: My Heart Wants Me Dead

ajaxBetyg: 1
Att hitta sitt artistjag tar tid och eftersom Lisa är så ung så är hon inte där ännu, utan nu bara karaokehärmar hon alla stora popdivor hon växt upp med.Det må funka i en karaoketävling som Idol, men här, med en extremt generisk poplåt, blir det bara så otroligt platt. Och det bisarra numret där Mad Max möter Star Wars möter toalettpapper (I kid you not) gör inte bidraget några tjänster.

6. Boris René: Put Your Love on Me

borisBetyg: 4
Alla som älskade Guy Sebastians Eurovision-femma från förra året kommer även älska detta. Det är sprudlande r'n'b-pop med 90-talspiano och en sjukt karismatisk Boris René. Jag tycker att det svänger som fan. Men, showen är alldeles för blek. Boris är charmig som satan men numret känns en smula ogenomtänkt och lågbudget. Jag hoppas folk inser hur bra det är ändå och röstar detta vidare.

7. Oscar Zia: Human

oscarBetyg: 4
Jag verkligen avskydde Oscars Zias förra Mello-bidrag. Det var urtypen av daterad generisk pojkbandspop. Nu är det en helt annan Oscar på scen. Att han sjunger något han tror på denna gång, och med ett helt annat lugn sprunget ur att han vet vem han är, gör denna snygga popballad till ett av startfältets bästa bidrag. När även showen är gjord som en maffig musikvideo med 208 klipp (ett vanligt bidrag har 80 klipp) så känns detta självklart till final.

Så hur kommer det att gå?

Final: Oscar Zia och Boris René.
Andra Chansen: Swingfly feat. Helena Gutarra och After Dark.

Melodifestivalens trdeje deltävling sänds på SVT1 i kväll kl 20.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel