TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

Vårt kollektiva behov av glädjespridare har väl aldrig varit större än i år? Vilken tur då att det i detta mörker fortfarande finns de som kan få oss på bättre humör, trots allt elände. Här är några av mina favoriter.

Den mångsidige Tim Heidecker

Trots pandemin har Tim Heidecker haft ett synnerligen produktivt år. Tillsammans med Eric Wareheim har han gjort en av årets mest förbisedda humorserier, Beef House, han har släppt ett nytt musikalbum med den passande titeln Fear of Death, och spelat astronaut i Jonathan Krisels Moonbase 8 på Showtime tillsammans med John C. Reilly och Fred Armisen. Under den allmänna isoleringen har hans podd-teve-community Office Hours dessutom blivit en oas för alla som »likes to laugh, likes to have fun«. Men frågan är om inte hans standupspecial An Evening with Tim Heidecker är höjdpunkten – förutom att det är en timmes prima underhållning är hela föreställningen som en skoningslös parodi på en viss typ av grabbig, klyschig ståuppare, och den logiska slutpunkten för en komikerpersona som Heidecker närt under flera års tid.

Kaos med Conner

conner
Om det är ren kaotisk energi du är ute efter i din humor behöver du inte gå längre än till Conner O'Malley – jag har länge varit ett fan, men just i år har hans gränslösa upptåg passat världen bättre än någonsin, om det så handlar om en MAGA-kille som kidnappas av Antifa, en snuttifierad viralvideo à la Now This om en man som äter skit och blir kändis, eller nattliga cykelturer på ett öde Manhattan. En komiker för vår tid, vare sig vi vill eller inte.

Natalie är Nate och Nate är Natalie (bilden)

Natalie Palamides föreställning Nate är en fantastisk dissekering av könsroller, sexism, samtycke och en massa annat. Den är hysteriskt rolig också, fantasifull, lätt surrealistisk och lagom gränslös. På Netflix introduceras Nate av Amy Poehler, men det känns som att Palamides har fler kopplingar till performance- och teatervärlden än den renodlade humorscenen. Hon är hursomhelst enastående i drag som den tuffa machomannen Nate, som trots sina överdrivna maskulina attribut – motorcykel, skogshuggarflanell, hår på bröstet – innerst inne är en vilsen själ.

Evighetslånga filmsnack med ActionBoyz

Det tog ett tag innan mina favoritpoddare hittade rätt ton och tajming i Zoom, men därefter har lockdown-versionen av ActionBoyz rullat på bra. Och avsnitten har bara blivit längre och längre – det senaste, om Cannons Indiana Jones-ripoff Firewalker med Chuck Norris och Louis Gossett Jr, klockar in på nästan fyra timmar, mer än dubbelt så långt som själva filmen. Inga klagomål här.

Mys med Amy Sedaris

amycole
Under våren, när okunskapen och därmed paranoian kring pandemin kanske var som störst, kändes den vältajmade senaste säsongen av mysiga och knäppa At Home with Amy Sedaris som en varm filt att svepa in sig i. Amy och kompani, inklusive fantastiska Cole Escola, fortsätter hålla en hög nivå, och även om jag kan se hur idéerna börjar ebba ut en smula försitter jag aldrig en chans att serveras smågalna hushållstips av en av vår tids mest sympatiska original.

Nörderi på hög nivå med The George Lucas Talk Show

glts
När New York stängde ner i våras fick även Hells Kitchens UCB Theatre slå igen, eventuellt permanent. Vissa av humorklubbens regelbundna programpunkter flyttade till webben, en del med storartat resultat, som långköraren The George Lucas Talk Show. Connor Ratliff har under flera års tid arrangerat ett pratprogram på UCB där han spelar »retired film director George Lucas« och pratar med allsköns gäster om… tja, mycket Star Wars blir det. Men inte enbart. Som sidekick har George före detta slavhandlaren Watto (Griffin Newman), (ö)känd från The Phantom Menace. På nätet har GLTS arrangerat välgörenhetsinsamlingar, hållit i watch parties av hela Star Wars-sagan och mycket mer. Veckan innan jul körde man ett sjutton timmar långt uppesittarpass med en oändlig parad gäster från olika delar av underhållningsbranschen. Enorm mysfaktor och ännu högre nörddito.

Paul F. Tompkins livar upp sömnpillret Mank

Jeremy och Rajat äger

Få komiker lyckas fånga retoriken, stilen och känslan i extremt specifika internetuttryck lika bra som Jeremy Levick och Rajat Suresh, om det så handlar om att parodiera den klassiska YouTube-genren »PK-tönt ÄGS av logik« (ovan) eller att iscensätta en smygfilmad video där en Trumpsupporter får ett utbrott på ett fik, men där frågan som debatteras inte är munskydd eller politik utan huruvida grundtesen i When Harry Met Sally stämmer eller ej.

Floating Points bjuder upp till dans

DJs var snabba på att hitta nya sätt att hålla sig aktiva och underhålla under pandemin – otaliga är de livesändningar jag sett under året från vardagsrum, källarlokaler och stugor i Paris, Chicago och den engelska landsbygden (hej Four Tet). Gladast har jag blivit av det här samarbetet mellan Floating Points, Boiler Room och det Berlinbaserade danskollektivet KDV Dance Ensemble.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- & tv-året 2020.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel