Lördagsfilmen

Manisk Mel & gammal Glover i tidstypiska actionvåfflan Dödligt vapen

Påskafton! Då passar det ju bra att tipsa om den där Mel Gibson-rullen där huvudpersonen nonstop plågas, misshandlas och torteras halvt till döds. Ni vet vilken jag menar. Nej, nej, inte The Passion of the Christ. Dödligt vapen (1987), såklart! Filmen i vilken Mel stryps, beskjuts, manglas, knivhuggs, bränns, elchockas och mosas till höger och vänster i två timmar, så att, när han sedan reser sig på nio, vi känner extra mycket sympati för honom, vi känner att han verkligen tjänat ihop till sin påföljande mordiska framfart bland alla som kommer i hans väg. Hjältens lidande köper honom fri, det masochistiska martyrskapet ger honom carte blanche att under resten av filmen utöva helig hämnd och skipa rättvisa utan irriterande hinder som förundersökning, åtal och rättegång. Jag kan ha fel, men jag tror inte det var så The Passion of the Christ slutade.

Hursomhelst. En kort presentation för de som inte är bekanta med fenomenet Dödligt vapen sedan tidigare. Roger Murtaugh (Danny Glover) är en respekterad mordutredare vid LAPD som sett och hört allt, och som drabbats av något slags ålderskris – han känner inte längre engagemang för jobbet, och ser fram emot ett fridfullt liv som pensionär. Han får då helt oombedd en ny partner, den självdestruktive galenpannan Martin Riggs (Mel Gibson), en Vietnamveteran vars vårdslösa polisarbete dagligen utsätter såväl honom som kollegorna för direkt livsfara och, får man anta, ett närmast oändligt antal stämningsansökningar från allmänheten. Tillsammans får det omaka paret ett synnerligen komplicerat fall på halsen som involverar knarksmuggling, mord och spöken från det förflutna.

Det är flera ingredienser som gör Dödligt vapen till en så njutbar film. Shane Blacks manus innehåller mycket av den rappa dialog som blivit hans signum (inklusive numera klassiska repliker som »I'm getting too old for this shit«). Richard Donners opersonliga bruksregi är perfekt för den här typen av film – den sätter stjärnorna i första rummet och drar inte onödigt mycket uppmärksamhet till sig själv. Glover och Gibson är bägge på höjden av sina respektive förmågor och kemin dem emellan är helgjuten, utan den hade det varit svårt att se hur Dödligt vapen kunnat bli ett sådant paradexempel på en buddy cop movie (och resulterat i tre framgångsrika uppföljare). Michael Kamens närmast ikoniska musik (med lättparodierade gitarrhooks och saxslingor signerade Eric Clapton och David Sanborn) bör också nämnas.

Dödligt vapen släpptes för snart trettio år sedan, och den står sig än idag – om inte annat som emblematisk 1980-talsactionvåffla, med allt vad det innebär av tidstypiska detaljer, oproportionerligt våld och fascistiska vigilantepoliser som kan massakrera halva Los Angeles utan risk för värre konsekvenser än en mild utskällning från chefen

Och dessutom är filmen producerad av Joel Silver, mannen som aldrig sett en explosion han inte gillat och som adderar den där gränslösa, kokainstinna extra-allt-känslan som förhöjer berättandet till närmast absurda nivåer. Extravaganta detaljer som att den påtända tjejen i början av filmen självklart hoppar från Capitol Records-byggnaden och inte bara vilket hus som helst, ett prickskyttemord utfört från hovrande helikopter där kulan går rakt igenom offer och ett strategiskt placerat mjölkpaket, och inte minst Gary Buseys psykopatskurk som visar håg och lojalitet mot sin arbetsgivare genom att bränna sönder sin underarm. Som man gör!

Titeln (i original: Lethal Weapon) är för övrigt väl vald. Som i så många andra actionfilmer under den här perioden – från ett USA marinerat i vapenfetischism, Dirty Harry och Ronald Reagan – är vikten av ett människoliv tämligen relativ. Riggs själv dödar hela arton (18!) personer i filmen. All in a day's work. Konsekvenser på jobbet: i princip noll. På sin höjd ett par sessioner med en hjärnskrynklare. Internutredningar, tidningsskriverier, moraliska betänkligheter? Äh, sånt trams.

Dödligt vapen släpptes för snart trettio år sedan, och den står sig än idag – om inte annat som emblematisk 1980-talsactionvåffla, med allt vad det innebär av tidstypiska detaljer, oproportionerligt våld, fascistiska vigilantepoliser som kan massakrera halva Los Angeles utan risk för värre konsekvenser än en mild utskällning från chefen, och ett ganska fritt förhållningssätt till löjliga grejer som »gravitation« och »psykologi«. Inte undra på att den inspirerade en uppsjö andra filmer.

Frågan är vad som händer med Riggs och Murtaugh när filmen rebootas som TV-serie av »Inget förnamn« McG, en av vår samtids mest högljudda och kroniskt ytliga regissörer. Medan vi grubblar på det kan det vara värt att se om originalet – och varför inte även tvåan, som innehåller minst lika många vansinniga scener och minnesvärda repliker.

Dödligt vapen går på Kanal 5 ikväll kl 22:30.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel