Streamingtips

Ljuvliga High Fidelity lyckas både vara nutida & nostalgisk

I High Fidelity, listad här på TVdags som en av förra årets största tv-fröjder, porträtterar Zoë Kravitz den snart 30-åriga skivaffärsinnehavaren Rob, som i första avsnittet börjar lista sina topp fem hjärtesorger. Ja, High Fidelity bygger på boken med samma namn, Nick Hornbys tredje, men första roman. Den har redan filmats en gång med John Cusack i huvudrollen och även blivit musikal, men inte någon tv-serie förrän nu. 

Den känns alldeles pre-pandemic rätt samtidigt som den nostalgiskt lyckas ta oss tillbaka till den där tiden då så många fler av oss hängde i skivaffärer för att andas musik.

Med tanke på vilken ikonisk 1990-talsberättelse det är, är den modigt förlagd till 2020, men det visar sig fungera utmärkt! Den känns alldeles pre-pandemic rätt samtidigt som den nostalgiskt lyckas ta oss tillbaka till den där tiden då så många fler av oss hängde i skivaffärer för att andas musik. Efter vart och ett av de tio avsnitten fylls jag av så mycket känslor och jag inser att jag måste dissekera den för att förstå varför den drabbar mig så hårt. 

1990-talet var det decennium jag var ung och, som man säger, fri. Jag kollade på mängder av filmer, läste många fler böcker och gick på festivaler (såg pappa Lenny spela naturligtvis) och försvann mentalt in i musiken. High Fidelity var en av de böckerna och en som absolut hjälpte till att definiera tiden, och även om Rob i tv-serien är miljoner gånger coolare än jag någonsin var så relaterar jag till henne så mycket.

HIgh Fidelity 1x07 Clyde and Rob at bar
Jake Lacy och Zoë Kravitz som daten Clyde and Rob i Hulus High Fidelity.

Rob finner tröst i musiken, diskuterar filmer med sina vänner och har en inre röst som gör sig hörd hela tiden – ja, Rob pratar direkt med publiken – medan hon grubblar över sina kärleksförhållanden och vad som hände med dem. Tv har länge varit fyllt av unga kvinnor mellan 20 och 30 i finfina serier, men trots många olika karaktärer är de ändå stöpta i liknande form.

De är ofta extroverta, känslosamma och spenderar för mycket tid på att fundera på bröllop och moderskap. De har sällan humor, oroar sig för mycket över sitt utseende och verkar aldrig, aldrig ha några hobbies. Rob är å ena sidan lika upptagen av kärleken som många andra kvinnor, men hon är inte alls »tjejig« på samma sätt som dessa kvinnliga rollfigurer oftast är, kanske just för att Rob i boken är en kille. 

Dialogen försöker aldrig vara kvick och smart, utan i stället är det ofta lite tafatt och verkligt när Rob försöker acceptera vad som hänt i hennes kärleksliv

Själv är jag van vid att relatera till manliga karaktärer och har aldrig haft något problem med det. Jag var vilsen tillsammans med generation X-männen i 1990-talets American Independent-filmer. Men trots detta kändes det underbart att det äntligen dök upp en kvinna på tv som var jag. Eller ja, typ jag för sisådär 25 år sedan.

Rob är en person som tänker mycket och pratar mindre. Hon sätter konstant ihop listor i sitt huvud, vilket påminner mig om hur många tankar som pågår i mitt. Hon har härlig musiksmak. Hon gillar samma Bowie-låtar som jag (Modern Love) och introducerar mig till Wings-låtar jag inte visste jag behövde höra (Arrow Through Me). Och ja, hon har humor och är super-intresserad av musik och film naturligtvis, och har till och med lyckats göra sin hobby till sitt jobb.

High Fidelity Simin and Cherise
David H. Holmes och Da'Vine Joy Randolph som vännerna Simon och Cherise i Hulus High Fidelity.

Men det är inte bara personen Rob som gör serien så tilltalande, det är också hur den är gjord. Dialogen försöker aldrig vara kvick och smart, utan i stället är det ofta lite tafatt och verkligt när Rob försöker acceptera vad som hänt i hennes kärleksliv, har lite opassande kärleksaffärer och funderar på om hon ska våga ge sig in i ett förhållande igen. Rob är inte heller den perfekt, coola tjejen, även om det är så hon ser ut. Hon har brister och Kravitz balanserar ömt och gripande hennes irriterande sida med den sårbara.

Till sist, den härliga musiken som ackompanjerar det hela igen. Visst kan man märka att det är olika musikproducenter under avsnittens gång (fast Nathan Larson är ytterst ansvarig), som en recensent irriterade sig på, i alla fall när man ser om den. Mycket som är i min smak förgyller de första avsnitten och jag blev snabbt så förälskad att jag inte märkte vad som kom sedan, men det är kanske bara bra att det är musik för olika öron.  

Jag är som ni förstått mycket förtjust i denna romantiska komedi, som man nog kan kalla det. High Fidelity är en ljuvlig serie – skapad av Sarah Kucserka och Veronica West – som tyvärr bara fick leva i en säsong, och Zoë Kravitz förkroppsligar den kärlekssökande, musikälskande skivaffärsinnehavaren alldeles perfekt. 

High Fidelity har premiär på Disney+ i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel