TVdags listar film- och tv-året 2015

Linus Fremin rankar årets bästa tv-serier

1. London Spy

london-spy-episode-2
Aldrig har en bögromans på tv vecklat ut sig på ett så fascinerande sätt förut. För det som skulle kunna beskrivas som en spionthriller är egentligen en vidunderligt vacker kärlekshistoria mellan två män från två olika världar. Ben Whishaw i huvudrollen är så knäckande bra och han bär hela serien, från första till sista rutan, på sina axlar. Det är han som för in oss i en mörk mörk tillvaro, den där tvivlen försöker äta upp minnena och känslorna. Det är berörande, gastkramande och utmanande tv-konst när den är som bäst.

2. Getting On

getting-on
Den lilla serien som kunde få tre säsonger på HBO utan att en kotte såg den är bland de roligaste serier som gjorts på 2000-talet. Baserad på en brittisk serie med samma namn så skapade den knivskarp och berörande The Office-humor på ett grått hospice fullt av döende åldringar. Laurie Metcalf, Niecy Nash och Alex Borstein är så fruktansvärt roliga i huvudrollerna att jag hade önskat att de hade fått fortsätta längre.

3. UnReal

unreal-unr_shiriconstance_10232014_jv___065
Som reality-tv-fan av rang så är en serie som skildrar bakom kulisserna på en The Bachelor-liknande show som gjord för mig. Men UnReal gör det så smart, så becksvart och så modigt att den är betydligt värre än även de värsta realityserier. Det är en studie i tv-maktens oändliga cynism som klär av alla inblandade deras mänsklighet. Det är hemskt, men förfärligt bra tv.

4. Inside Amy Schumer

150421-news-amy-schumer
Först inne på tredje säsongen av sin sketchserie, och med den fantastiskt roliga långfilmen Trainwreck på biograferna, fick äntligen Amy Schumer sitt stora genombrott i år. För mig har hon varit min favoritkomiker de senaste åren just för sin förmåga att göra smart och kreativ feministisk humor som inte är rädd för att göra bort sig. Inside Amy Schumer hade sin bästa säsong hittills i år och jag tror den bara kommer bli roligare.

5. Mr Robot

robot0624-1
Nja, kände jag innan jag såg första avsnittet. Hur engagerande kan en serie om en hackare vara? Well, jävligt mycket när Rami Malek spelar huvudrollen. Vilken skådespelare! Han gör så mycket med Elliot som karaktär, vänder ut och in på honom framför ens ögon, att en bara kan sitta och titta med förundran. Utöver det var första säsongen så oerhört överraskande i sin uppbyggnad att den kändes som något helt nytt.

6. I Am Cait/I Am Jazz

34107_907-e1436562272748
För mig går det inte att separera dessa två realityserier då de på så många sätt fyller i varandra när det gäller transpersoners erfarenheter i populärkulturen 2015. I den berörande och förvånansvärt lågmälda I Am Cait berättas det om Caitlyn Jenner som först i 60-årsåldern, och med en popkulturell och medial plattform som ingen annan transperson tidigare haft, vågar leva som hon vill. I Am Jazz berättar om 15-åriga Jazz som sedan barnsben varit en sorts transaktivist och i serien får vi följa hennes tonårs- och familjeliv. Det är två serier som berättar om två helt olika livsöden, men där de tillsammans säger något riktigt starkt om transpersoners liv och villkor.

7. River

p035v6t8
Vid det här laget har vi alla sett tillräckligt många bra, och mindre bra, kriminaldraman i de mörkaste färgerna för att det ska bli svårt att överraska oss nämnvärt. Men River lyckas verkligen andas in nytt liv genom en grundstory, och huvudkaraktär i Stellan Skarsgårds River, som känns smått nyskapande, och djupt berörande. Det är en serie som vågar göra något annat av den uttjatade gubbkommissariekaraktären och Stellan Skarsgård har nog aldrig varit bättre. Det är en serie som jag både vill, och inte vill, se en andra säsong av. På många sätt var det sex perfekta avsnitt.

8. The Great British Bake Off

bakeoff13
Jag har alltid älskat den populära bakrealityserien, men årets säsong var så knäckande bra att den blev totalt oumbärlig. Som alltid med reality så handlar det om castingen för att få en lyckad säsong. I år var det fantastiska persongalleriet med Tamal och Nadiya som största stjärnor, och den höga nivån på deras bakfärdigheter, så jävla bra att det inte var konstigt att finalen blev årets mest sedda tv-program i Storbritannien.

9. The Fosters

150607-news-fosters
Världens bästa familjeserie fortsatte att bjuda på komplexa och utmanande storylines längs med samma inkluderande och normbrytande mönster som den haft från start. Framför allt berördes jag av den fantastiskt fina kärlekshistorien mellan de unga killarna Jude och Connor. När de kysstes skrev de tv-historia som de yngsta killarna någonsin att kyssas på tv. Det är en nyskapande tv-bögskildring som gör skillnad.

10. The Good Wife

106749_0261b
Nej, The Good Wife har haft bättre säsonger. Den femte var bland det bästa jag någonsin sett på tv, och efter det har det inte varit samma oanade höjder. Men den här serien håller en sådan hög kvalitet även i sina sämre stunder att den lätt hamnar topp 10 även i år. För i grunden har den ett sådant urstarkt hantverk, och grymma skådespelare, att den spelar skjortan av alla andra serier inne på sin sjunde säsong.

11. The Americans
12. The Mindy Project
13. Bron
14. RuPaul’s Drag Race
15. Gogglebox
16. Looking
17. Master of None
18. Veep
19. American Crime
20. Gåsmamman
21. The X Factor UK
22. Empire
23. Dr Foster
24. Please Like Me
25. The Great Pottery Throw Down

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2015. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel