TVdags listar tv-året 2014

Linus Fremin rankar årets bästa tv-serier

1. The Good Wife (CBS/Sjuan)

Säsong 5 var inget annat än ett mästerverk. Jag har älskat serien sedan starten och trodde inte att det var möjligt att en 22-episoder-per-säsong-serie kunde höja sig till oanade höjder fem säsonger in, men The Good Wife är ett unikum av lysande berättande, välutmejslade karaktärer och känslomässiga slag rakt i hjärtat. Jag har inte gråtit så mycket över något på tv (och då gråter jag jävligt ofta) som när Will dog. Att säsong 6 hittills har varit low key i jämförelse, om än med fortfarande fantastiskt hög lägstanivå, har nästan varit skönt efter den totala känslomässiga urladdning som var den andra halvan av säsong 5. Jag stålsätter mig nu inför att säga hejdå till min älskade Kalinda och Archie Panjabi nästa år.

2. The Comeback (HBO Nordic/C More)

Det finns ingen serie jag har velat återuppliva mer än The Comeback och jag har inte blivit besviken. Måhända kanske avsnitten inte är lika tajta som i första säsongen men de har bjudit på så många skratt och råa känslomässiga slag i magen att jag har legat dubbelvikt i soffan mest hela tiden. Dessutom var blowjob-scenen i avsnitt tre en av årets tveklöst bästa tv-scener. Och icke att förglömma: Lisa Kudrow gör årets tveklöst bästa skådespelarinsats. Så jävla rolig men samtidigt så fullständigt heartbreaking. En masterclass i skådespeleri.

3. The Honourable Woman (BBC/HBO Nordic)

Denna thriller la pusselbit för pusselbit ut en fascinerande och oerhört spännande berättelse som både korsade storpolitiska som känslomässiga gränser. I centrum var en lysande Maggie Gyllenhaal som skapade ett komplext kvinnoporträtt av Nessa som både berörde och överraskade. Och ingen skapar lika välkomponerade tv-bilder som Hugo Blick.

4. Looking (HBO Nordic/C More)

Looking är 2010-talets motsvarighet till Queer as Folk där bögars liv får vara i centrum, och inte utspridda i stereotypa bi- och gästroller. Jag tycker att det är så skönt att se bögar på tv som kan hångla, visa närhet och göra vad som helst i offentligheten utan att råka illa ut. Till skillnad från vad många hbtq-personer känner i verkliga livet så verkar hela offentligheten tillhöra Patrick och hans vänner. Det beror så klart på att de är (mestadels vita) medelklassnubbar i hbtq-vänliga San Francisco, men det är ändå befriande att se. Jag älskar att det äntligen har kommit en bögserie som är, ja, ganska vanlig. En bögserie som inte gräver ned sig i alla stereotypa bögberättelseklichéer om att komma ut eller ha affärer med gifta garderobsfall, men som inte heller låtsas som att det handlar om ett gäng heterokillar som råkar gilla kuk.

5. The Fall (BBC)

The Fall lyckades hålla liv i den isande nerven och de fantastiskt läskiga och komplexa karaktärsporträtten även i säsong 2. Gillian Andersons Stella är dessutom tveklöst en av mina absoluta favorit-tv-karaktärer ever. En 2010-talets Jane Tennison som har ett sådant coolt lugn, men som även visade känslomässiga sprickor under den andra säsongen. Jag önskar mig att denna blir en ny Prime Suspect som varar i 15 år minst.

6. Inside Amy Schumer (Comedy Central)

Inside Amy Schumer är helt enkelt jävligt rolig och Amy Schumer är ett komiskt geni. Serien har ofta ett feministiskt perspektiv på relationer, sex och andra ämnen, men paketerar det så smart att till och med höhö-snubbar tycker att det är roligt (då de inte fattar att udden oftast riktas mot dem och deras korkade beteende). Det är troligtvis därför den var den mest sedda nya serien förra året på den annars totalsnubbiga tv-kanalen Comedy Central där mest manliga komiker får ta plats.

7. Gogglebox (Channel 4)

Gogglebox filmar ett dussin olika hushåll runt om i Storbritannien i deras vardagsrum när de kollar på den senaste veckans tv. Är det verkligen kul? Ja! Det är briljant tv om folk som kollar på tv. Vare sig det handlar om att engagera sig i nyheternas story om att drottningen har tarmproblem, förfäras av vårtor på en mans pung i Embarrasing Bodies eller skratta åt någon misslyckad deltagare i The X Factor UK så lyckas dessa tv-tittare vara så fruktansvärt underhållande i sina reaktioner och kommentarer. För de är ofiltrerat engagerade i vad som händer. De är elaka, puckade, roliga och observanta. Precis som vi alla är när vi sitter i våra hem framför tv:n.

8. The Mindy Project (Fox)

Jag var så rädd för att Mindy och Danny skulle falla i den klassiska fällan efter att ha blivit ihop: att det skulle bli en sjuk tråkigare serie. Men tvärtom så har den vuxit med uppgiften och jag älskar Mindy och Danny ihop trots att de bråkar och tjafsar hela tiden. Mindy Kaling och Chris Messina borde överösas med priser för sin fantastiska kemi och komiska briljans. Själv vill jag gifta mig med Danny/Chris Messina.

9. Please Like Me (Pivot/SVT)

Den här pärlan till serie höjde sig verkligen i sin andra säsong. Josh är fortfarande osäker och självupptagen, men samtidigt så mycket mer. Han har mognat på sitt eget sätt och det har varit berörande att se hur hans relation med sin psykiskt sjuka mamma har djupnat. Det är en serie som lyckas med det de flesta dramedys misslyckas med: den är både rolig och berörande.

10. Getting On (HBO Nordic)

Jag upptäckte den här undangömda HBO-serien i år och den är helt fantastiskt rolig. Baserad på en brittisk serie med samma namn så skapar den The Office-humor på ett grått hospice fullt av döende åldringar. I centrum finns tre kvinnliga komiska genier i Laurie Metcalf, Alex Borstein och Niecy Nash som gör detta till en fullständigt oumbärlig serie.

11. Rupaul’s Drag Race (Logo)
12. The X Factor UK (ITV)
13. Transparent (Amazon/Viaplay)
14. The Fosters (ABC Family)
15. Jills veranda (SVT)
16. The Americans (FX/TV8)
17. Educating the East End (Channel 4)
18. Glue (E4)
19. 24 Hours in A & E (Channel 4)
20. Long Lost Family (ITV)
21. Kingdom (Audience Network)
22. Nurse Jackie (Showtime/HBO Nordic)
23. The Goldbergs (ABC)
24. The Great British Sewing Bee (BBC)
25. Mom (CBS)

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2014.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel