TVdags listar film- och tv-året 2017

Linus Fremin rankar årets 30 bästa tv-serier

1. Skam

14-svyle-34316959315bb9c477dEn av mina favoritserier forever and ever avslutade med ännu en råstark säsong och också den kanske viktigaste med tanke på den tid vi lever i. Att låta en ung muslimsk tjej få vara i centrum är verkligen på tiden i tv-världen och Skam lyckades som vanligt både beröra och röra om. Och serien gav oss ett avslut på de flesta storyark som kändes helt rätt. Fan vad jag saknar den.

2. 13 Reasons Why

13-reasons-why-nic-sheffIngen serie i år gav mig ett lika stort slag i magen. Ingen serie var så fruktansvärt sorglig. Ingen serie skapade så mycket debatt. Visst hade säsongen kunnat vara några avsnitt kortare, men samtidigt byggde den upp till en sådan stark känslomässig knockout att jag fullständigt grät sönder mig själv. Det är tv med impact, om något.

3. The Good Fight

THE GOOD FIGHTEn av de bästa spin off-serierna som någonsin gjorts. Den håller The Good Wifes höga berättarnivå, men känns ändå som en ny och ännu mer modern kvinnodriven serie. Hela tanken att kasta in Diane Lockhart i en afro-amerikansk driven byrå är briljant, och sätter ljus på samtida relevanta diskussioner. Det känns som att den bara kommer att bli bättre och bättre.

4. One Day at a Time

1051585-aI den nya versionen av Norman Lears klassiker är det Justina Machados Penelope som står i centrum. En ensamstående kubansk-amerikansk mamma och krigsveteran med posttraumatiskt stressyndrom. Det var längesen jag såg en familje-tv-komedi som lyckas vara så fullständigt charmig, varm och berörande. Mycket beror på just Justina Machado i huvudrollen. Hon hanterar den breda humorn på ett fantastiskt inlevelsefullt sätt, men framför allt är hon hjärtskärande bra i de mer allvarliga stunderna. För precis som i originalet så växlar man sömlöst mellan komedi och drama och resultatet är årets feelgood-serie.

5. Line of Duty

landscape-1491492653-12984220-low-res-line-of-duty-series-4Få serier är så fruktansvärt spännande som Line of Duty. I den fjärde säsongen är det så många twists and turns och OMG-ögonblick att jag blir helt snurrig. Thandie Newton är briljant som shady polis och serien är en nagelbitare från första till sista scen.

6. Claws

clawsnfkEn dramatisk färgbomb med extra allt om kvinnorna på en nagelsalong i Florida. Niecy Nash briljerar i sin första huvudroll som Deena som dras in i pengatvätt, droghandel och mord. Fantastiska tv-veteraner som Carrie Preston och Judy Reyes i birollerna. Årets guilty pleasure.

7. Big Little Lies

big-little-lies-reviewDen här välgjorda och välspelade serien kommer jag att främst minnas för Nicole Kidmans fantastiska porträtt av en slagen kvinna som långsamt inser att hon förtjänar bättre. En ren skådespelaruppvisning som gav en ibland lite ytlig, om än fantastiskt underhållande, serie ett berörande djup.

8. This is Us

07-this-is-us-207.w710.h473Det var längesen jag såg ett så unikt, välgjort och berörande familjedrama på tv. Varenda karaktär är en jag vill heja på, som känns komplex och likeable. Skådespeleriet är magnifikt. Speciellt Milo Ventimiglia är så hjärtskärande bra som pappan som kämpar med sig själv och mot flaskan. En av årets bästa rollprestationer.

9. Glow

141f21cc5a2b69d81f9835ce4bc33238ba5e070aEn neonblinkande fantastiskt underhållande liten pärla till serie om kvinnliga wrestlingstjärnor på 1980-talet. Alison Brie och Betty Gilpin är utmärkta som frenemies i och utanför wrestlingringen.

10. Better Things

Better-Things-Photo-Credit-Pamela-Littky-FXPamela Adlon är ett komiskt geni som verkligen inte behöver äckel som Louis C.K för att vara rolig. Dessutom lyckas hon göra en ytterst modern serie utan att fylla den med enbart gnälliga övervuxna hipsters, vilket den här typen av serier annars plågas av. Hon gör Sam till en mångbottnad, varm, men också cool morsa och hennes tre ungar känns realistiskt tonårsgnälliga och realistiskt älskvärda.

11. Long Lost Family
12. Unforgotten
13. Insecure
14. Wahlgrens värld
15. First Dates
16. Prime Suspect 1973
17. Stranger Things
18. Enkelstöten
19. The Americans
20. Vår tid är nu
21. Andi Mack
22. Handsmaid’s Tale
23. The Fosters
24. The Mindy Project
25. Mom
26. Project Runway
27. Rupaul’s Drag Race
28. Doctor Foster
29. Chewing Gum
30. American Crime

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2017. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel