Filip och Fredrik stressar och missar detaljerna

»Jorden runt på 6 steg« känns som 3 steg för mycket

Frigyes Karinthys »Six degrees of separation« är egentligen en rätt töntig teori. Visst, tanken om att man genom en sex personer lång kedja är länkad till vem som helst – på den här jorden – är till en början svindlande, men man acklimatiseras rätt snabbt. Fortfarande en rätt häftig tanke, men ändå … varför? Då är ju »Six degrees of Kevin Bacon« mycket roligare. Den serien hade jag velat se med Filip och Fredrik, tre mastodontavsnitt där man dumpas på allsköns elaka platser och ska försöka nå Kevin Bacon via sex stycken kontakter, i alla avsnitt!

Jorden runt på 6 steg har en rätt forcerad intrig som är tänkt att sälja men som bara står i vägen för det jag vill se: Filip och Fredrik.

I väntan på att den drömmen går i uppfyllelse får vi nöja oss med fattigmansvarianten Jorden runt på 6 steg. I tre »spännande« tvåtimmarsavsnitt får vi hänga med Filip & Fredrik när de kastar sig ut på det ena spektakulära äventyret efter det andra för att testa teorin »Six degrees of separation«. Genom tillfälliga kontakter, och vänner till dessa, ska de alltså alla kunna relatera till sitt objekt på maximalt sex steg. De har en vecka på sig.

En rätt forcerad intrig som är tänkt att sälja men som bara står i vägen för det jag vill se: Filip och Fredrik. De har kommit så långt nu, kanske längst av alla svenska tv-personligheter, att man tycker att de borde våga mer. Måste det finnas en anledning till alla deras tokigheter? Måste allt det roliga grundas i ett löjligt uppdrag? Ge mig Filip och Fredrik på en buss utan mål, i en regnskog utan en plan, som nattsuddare framför ett gäng b-filmer.

Och de har gjort det här, jag vet, men lika ofta trillar de tillbaka ner i familjefabriken, där fredagsmyset avlas.

Trots det så gillar jag ju Filip och Fredrik, har älskat dem från första början. Fabios motorcykel… Amsterdam… Gary Busey! Även på senare tid, Får vi följa med?The Shining-parafrasen! – och Breaking News. Jag tror inte att Jorden runt på 6 steg kommer bli lika minnesvärt. Med det sagt – det är inte dåligt. Nej, jag gillar det, introt med den Bolivianska saltöknen, helikopterturen från helvetet som vi tipsade om igår och så klart GW som målet, nedsjunken i soffan – eller är det soffan som är nedsjunken i GW?

Men, med emfas: det är för stressat. Filip och Fredrik springer hit och dit utan någon egentlig anledning. Visst tiden är begränsad till en vecka, men hade man inte kunnat stryka denna? Det kostar nämligen mer än vad det smakar och detaljerna går förlorade. En burköl på en sunkig bar någonstans i Bolivia, en rökpaus, plastöl på flyget eller sjaskiga övernattningar på flygplatshotell. Fina detaljer värda att dröjas kvar vid. Istället ska man stressa vidare för att bevisa en teori som ingen bryr sig om. Kanske kan Gordon Ramsey ändra på det i nästa avsnitt?

Jorden runt på 6 steg går på Kanal 5 onsdagar kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel