TVdags fortsätter recensera semi-bidragen

Inför Eurovision: stackars flicka-pop, balkantoner & årets bästa låt

Förra veckan inledde jag nedräkningen till Eurovision Song Contest i Köpenhamn den 6 maj genom att recensera de första nio bidragen i den första semifinalen. I kväll fortsätter jag och tar återigen avstamp i SVT:s upplägg i Inför Eurovision Song Contest som sänds varje fredagskväll.

I kväll, i avsnitt två, är Dennis Bröchner från Pink Pistols och Linda Bengtzing gäster och de länders bidrag som det tycks till om är Ukraina, Ungern, Nederländerna, Moldavien, Litauen, Montenegro, Portugal, San Marino och Israel.

On with the show!

Ukraina: Maria Yaremchuk - ­ Tick-Tock

Ukraina deltog i Eurovision Song Contest första gången 2003 och har aldrig missat en final. De vann tävlingen 2004 med låten Wild Dances framförd av sångerskan Ruslana. I år representeras de av Maria Yaremchuk.

Omdöme: Ukraina brukar alltid skicka intressanta bidrag och Tick-Tock är inget undantag. Det är inte helt oäven popkaramell som är lika delar Mika, Moves Like Jagger och Ukrainaschlagerpop. Det är inte alls dåligt, och står ut som ett av de bättre upptempo-bidragen i år, men kräver nog en hejdundrande scenshow för att bli bättre än topp 10. Och att Maria klarar av att sjunga den live.

Ungern: Kállay-Saunders - Running

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra, men charmade sig till en tiondeplats förra året med min favorit Kedvesem av ByeAlex. I år representeras de av Kállay-Saunders.

Omdöme: Jag tror att detta kan bli livsfarligt. Den står ut från mängden med sitt fartiga Rudimental-beat i den starka refrängen. Frågan är om dess allvarliga ångestframkallande text om en utsatt liten flicka hjälper eller stjälper. Vilket som tror jag att det blir topp 10.

Nederländerna: The Common Linnets - Calm After The Storm

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog i Eurovision Song Contest det första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna. Dock var det bara andra gången sedan semifinalerna infördes som landet gick till final förra året med Anouk och Birds. I år representeras de av The Common Linnets, som skapades inför tävlingen av de i hemlandet kända countrysångarna Ilse DeLange och Waylon

Omdöme: Det här är inte bara min personliga favorit i år, det är i mitt tycke en av de bästa låtar jag någonsin hört i tävlingen. Den går tvärtemot alla Eurovision-normer och är en enkel, innerlig och fruktansvärt vacker countrylåt framförd av två lysande sångare. Ilse DeLange är sedan länge en personlig favorit och är en av Nederländernas mest populära artister, bland annat som coach i den inhemska versionen av The Voice. Därför hejar jag lite extra på henne, men jag tror tyvärr inte att detta kommer att fungera särskilt bra. Det är alldeles för lågmält och tassande för den breda publiken. Men whatever. För mig är det den låt jag kommer att lyssna mest på när tävlingen är över.

Moldavien: Cristina Scarlat - Wild Soul

Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Det var också det året som de nådde sin hittills bästa placering med en sjätteplats. I år representeras de av Cristina Scarlat.

Omdöme: Ännu en dramatisk pianoballad som inte alls är dålig, men som i konkurrensen känns ganska blek och tråkig. Det händer för lite. Dramat puttrar på snarare än exploderar. Den är inte nere på nivån av kisspaus, men nästan.

Litauen: Vilija Matačiūnaitė - Attention

Litauens debut 1994 slutade i en sistaplacering utan en enda poäng och det ledde till att landet drog sig ur tävlingen och inte återvände förrän 1999. Landets bästa placering är en sjätte plats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006. I år representeras de av Vilija Matačiūnaitė.

Omdöme: För en låt som skriker Attention alldeles för ofta är det inte mycket den vill dra uppmärksamhet till. Vilija verkar tro att hon är en brittisk r'n'b-sångerska från 90-talet. She's not. När hon sjunger om att vara ute på krogen med sin girlfriends, om dumma karlar och whatever iklädd en svart ballerinakjol undrar jag om hon inte har tittat för mycket på Sex and the City och Black Swan.

Montenegro: Sergej Ćetković - Moj Svijet

Montenegro debuterade under egen flagg 2007. Tidigare tävlade de som en del av landskonstellationen Serbien och Montenegro 2004, samt som en del av landskonstellationen Jugoslavien 1961–1991. Efter att de började tävla under egen flagg har de aldrig lyckats ta sig vidare till finalen. I år skickar de Sergej Ćetković.

Omdöme: Balkanballader har en speciell plats i Eurovision och i år är Montenegro ganska ensam i genren. Det talar för den då det är en fin liten låt som mycket väl kan ta landet till sin första final. Den står sig slätt mot klassiker som Lane Moje och Molitva, men vad gör det i år.

Portugal: Suzy - Quero Ser Tua

Portugal har deltagit i Eurovision Song Contest totalt 44 gånger sedan debuten 1964 och har ännu inte lyckats vinna. De är det land som har väntat längst på sin första seger och deras bästa resultat uppnåddes 1996 då Lúcia Moniz sjöng landet till en sjätteplats. I år skickar de Suzy.

Omdöme: Portugal har en förmåga att varje år skicka bidrag som det fullständigt krälar mossa på. Jag är helt för att de för in danstakter i tävlingen, men varför kan de inte rida på On the Floor-vågen som startade för några år sedan och uppdatera till 2010-talet soundmässigt? Årets bidrag kunde lika gärna ha skickats 1994. Det hade dock varit lika chanslöst då som det är nu. Uselt.

San Marino: Valentina Monetta - Maybe (Forse)

San Marino debuterade 2008 och har till och med 2013 deltagit fyra gånger utan att ta sig till fina. De senaste två åren har landet skickat Valentina Monetta och varför ändra på ett förlorande koncept? I år skickar de samma artist igen.

Omdöme: San Marino verkar vara ett så litet and att de bara har en enda artist. Tycker nästan synd om Valentina, en riktigt hygglig sångerska, som försöker gång efter gång med skitlåtar. Årets försök är väl det bästa, men det är en oerhört tråkig tripp till Disneyland. Typ en låt en skulle höra i Askungen VI.

Israel: Mei Finegold - Same Heart

Israel, som inte ligger i Europa, har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva. I år skickar de Mei Finegold.

Omdöme: Det här rockiga Pink möter Kelly Clarkson-bidraget verkar ha glömt refrängen. Eller jag märker den knappt, och det är illa i den här typen av bidrag. Det är första efter fem lyssningar melodin sätter sig, och det är alldeles för sent. Jag gillar dock Meis röst och utstrålning, så jag hoppas att en cool show kan rädda bidraget lite.

Inför Eurovision Song Contest sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel