Kommentar

Idag smäller det! TVdags guidar dig till OS-invigningen i PyeongChang

Invigningen av vinter-OS är inte lika mäktig eller storslagen som invigningen av sommar-OS. Mindre arrangemang innebär så klart också mindre invigningar. Ofta används inte arenan till något mer än invigning och avslutning. Då bygger man inte någon superarena för det heller. Budgeten för vinter-OS är också lägre. Så ingen ska förvänta sig en mastodont-show i dag, men en OS-invigning är ändå alltid något särskilt.

Budgeten för vinter-OS är också lägre än sommar-OS. Så ingen ska förvänta sig en mastodont-show i dag, men en OS-invigning är ändå alltid något särskilt.

Idrotten blir nog inte mer ceremoniell än vid en OS-invigning. Det är facklan och elden, ed ska sväras, OS-hymnen ska spelas, nationsparaden, statschefer och andra kändisar. Om det är något man bör ändra på är det nationsparaden. Den tar tid och är idag rätt urvattnad när de flesta idrottare inte deltar och man istället fyller ut med ledare och tränare. Där skulle man kunna tänka nytt, men alltid lite intressant att kolla in dräkterna i varje fall.

Den bästa vinter-OS-invigningen i vår tid är nog den i Lillehammer, men det är kanske inte för ceremonin i sig utan för att den är utomhus vid backhoppningsarenan. Med det lätta snöandet, mörkret, omgivningen och arenan lyckades man få till en väldigt vintermysig invigning. Vinter-OS ska kännas kallt, snövitt och vintermysigt. Årets spel tycks också bli köldslaget, till skillnad från vårvädret vid Svarta havet för fyra år sedan. Kanske kan vi även få ett litet lätt snöfall i dag. Det vore fint. Arenan är i varje fall utan tak och rätt öppen.

Invigningen i Peking 2008 var bland annat en hyllning till det egna skriftspråket. Kanske kommer dagens invigning också vara det. Det koreanska skriftsystemet består i likhet med det latinska, och till skillnad från de kinesiska och japanska av konsonanter och vokaler. Loggan för vinterspelen 2018 innehåller bokstäverna ㅍ (P) och ㅊ (CH), alltså PyeongCHang (평창).

Öppningsceremonin produceras av skådespelaren och producenten Song Seung-Hwan, kanske mest känd för att ha skapat den prisvinnande komediföreställningen Nanta som förutom i Seoul även satts upp bland annat på Edinburgh Fringe och i New York, och som inkorporerar traditionell koreansk samul nori-musik fast spelad på vanliga köksredskap.

Sydkoreas nationalsång framförs av Hyolyn, före detta huvudsångare i tjejgruppen SISTAR (2010-2017) som ironiskt nog är kända som sommardrottningarna eftersom de släppte en ny hitlåt varje sommar.

Ha Hyun-woo (med glasögon), frontman i sydkoreanska indierockbandet Guckkasten.
Ha Hyun-woo (med glasögon), frontman i sydkoreanska indierockbandet Guckkasten.

Andra musiker som uppträder är bland andra sångaren i duon BOL4, samt sångaren och gitarristen Ha Hyun-woo från rockgruppen Guckkasten som håller rekord för att ha gått omaskerad längst (9 omgångar) i tv-programmet The King of Mask Singer där maskerade sångare tävlar mot varandra.

För att få en liten föraning om vad dagens invigning handlar om kan man kolla på deras avslutningssnutt från för fyra år sedan. Filmprojiceringen på golvet föreställande olika vinteridrottare är riktigt snygg. Just golvprojicering har använts både i Rio 2016 och i Peking 2008. Sydkorea är nog sugna på att visa upp vilket high-tech-land de har blivit. Samsung är stora sponsorer av evenemanget.

Invigningen av sommar-OS i Seoul 1988 bjöd på grillad duva.
Invigningen av sommar-OS i Seoul 1988 bjöd på grillad duva.

Invigningen vid Seoul 1988 är ingen märkvärdig historia, men den överskuggas också av vad som hände när man släppte ut fredsduvorna. Det var sista gången man gjorde det – efter att de flög rakt in i den olympiska elden.

Sydkoreas globalt mest kända idrottare bör vara någon av de duktiga golfspelarna, som till exempel guldmedaljören från Rio Inbee Park. Men det lär vara en vinteridrottare som tänder elden. Sydkoreas främste vinterolympier är så klart en short track-åkare, Chun Lee-Kyung som tog fyra guld och ett brons mellan 1992 och 1998. Kan det vara ett gångbart tips?

OS-invigningen sänds på Kanal 5 samt på Dplay & Eurosport Player i dag kl 12.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel