TVdags recappar Penny Dreadful

I veckans Penny Dreadful: Kapten Nemo, djur-quiz & ett förfärligt avslöjande

Hej alla mina små Dreadheads!  Idag blir det en ovanligt lång recap då i princip varje scen var så fylld med speciella detaljer att jag vill kommentera dem alla!

Innehåller spoilers av Penny Dreadful, säsong 3, avsnitt 2, Bloodlust.

Vi börjar med att vara tillbaka på platsen med de röda lyktorna! Spook central, dit alla ondingar dras. Ett gäng nästan parodiskt vidriga rikemansgubbar med cigarr och slick om läpp väntar på kvällsnöjet att se en gimp-bödel tortera ihjäl en ung, naken tjej framför deras ögon. Men det måste väl Lily – speciellt med Bronas minnen om vad män gjorde mot henne – sätta P för? Ja då!

Må-runda? Någon?
Må-runda? Någon?

Jag älskar tanken på att Lily tar sig runt London som en hämnande ängel och skjuter ner alla äckliga sadistiska Män som hatar kvinnor! Och tar hand om alla tjejerna som kan bo i Dorians orgiesalar. Välkommen in i gänget, Justine.

Måste det vara så… ljust? Och dammigt? Måste de prata med så… amerikanska accenter?!

Någon luftade efter min förra recap farhågor om att det inte skulle kännas som samma sak om vi lämnade Londons smutsiga gator. Hm, kanske är det bara jag som inte alls är förtjust i Vilda Västern-filmer, men lite kan jag hålla med om det. Måste det vara så… ljust? Och dammigt? Måste de prata med så… amerikanska accenter?!

På hjärnskynklarens kontor hälsas Vanessa välkommen av den obehaglige, nyss Dracula-bitne Renfield. Ruggig han är! Renfield kryssar i alla rutor: Grisnäsa, fylliga läppar, hår i mittbena… BOOM! Ett par glasögon med runda glas och du kommer enbart bli castad som skurk eller som nazist (=skurk). Vanessa är orolig för att hennes bekännelser ska spelas in på vaxcylinder, och det gör hon rätt i då päcklet Renfield senare tjuvlyssnar igenom dem. Dr Seward blir själv så chockad att hon måste ta en cigg.

Under tiden fikar de två doktorerna, Jekyll och Frankenstein. Mr Jekyll får ur sig en jädra massa exposition. Pappa Jekyll ond kolonialist och mamma dog i spetälska, övergiven i Indien. Det leder oss in på diskussionen om dualitet, som är temat i romanen Dr Jekyll och mr Hyde. Det är ju också temat för hela Penny Dreadful: »The monster inside«, som de kallar det.

Så avslöjar Jekyll att han nu jobbar på Bedlam. Med det menar han i själva verket det legendariska Bethlem Royal Hospital/St Mary Bethlehem, ett mentalsjukhus i London.

Gotik i kubik!
Gotik i kubik!

Numera en respektabel institution, men en gång i tiden… ja ni kan nog tänka er hur »behandling« på mentalsjukhus under den viktorianska eran gick till. Tänk »naken och kedjad« och du hamnar rätt. Sjukhusets smeknamn Bedlam (som alltså dr Jekyll kallar sin arbetsplats) har sedan dess blivit ett eget ord och betyder ungefär villervalla eller förvirring.

Älskar dr Jekylls labb i mentalsjukhusets ruskiga källare! Nu snackar vi! Glasburkar med okänt innehåll, bunsenbrännare, bubblande provrör och i mitten »en barberarstol?!« som Victor förfärat utbrister.

Balt-Balthazar, Balt-Balthazar, Balthazaaaar! (Unnar mig denna referens enbart ett fåtal av er kommer förstå!)
Balt-Balthazar, Balt-Balthazar, Balthazaaaar! (Unnar mig denna referens enbart ett fåtal av er kommer förstå!)

I professor Balthazar-anda vrider dr Jekyll på rattar som sätter igång en djävulsmaskin som producerar en vätska han injicerar i en stackars galning som ser ut som fan, Victor räknar upp allt, det är hela konkarongen från skörbjugg och ruttna tänder till eksem. Efter sprutan… vart tog galningen vägen?! Till och med eksem och röda ögon försvinner! Victor har pyttelite ågren över vad han gjort mot Brona/Lily men är ändå inte så svårtövertalad. Det är hit han ska ta henne. »The things we do for love…« ja som att spärra fast någon i mentalsjukhuskällare och låta en galen vetenskapsman injicera henne med grejer, sånt man gör ni vet när hjärtat klappar för någon! Victor hänger utanför Lilys hus, hon kommer ut och säger faktiskt snällt att han kommer komma över henne. Mm…säkert det räcker för honom.

Hos psykologen får en sorgsen Vanessa i KBT-uppdrag att göra något som gör henne lycklig: om så bara för en sekund. Vanessa väljer att gå på djur-popquiz på naturhistoriska och briljerar med sina skorpionkunskaper för dr Sweet. Ja, vem skulle inte bli glad av det!

Observera Vanessas svinnöjda min då hon kan svaret!
Observera Vanessas svinnöjda min då hon kan svaret!

De har en underbar konversation om litteratur, förebilder, tro… här kommer äntligen en första referens till En världsomsegling under havet, som jag tjatat så mycket om!

Man bara:
Man bara: "eh vad är det för konstigt på Vanessas ansikte? Aha, ett leende!

Senare bjuder Vanessa dr Sweet på dejt, de går mysigt på en föregångare till bio. Jag blir helt andlös av dekor och rekvisita.

Kan vi få ett specialavsnitt enbart om den här apparaten som använder ett slags glasdiabilder för rörlig bild?
Kan vi få ett specialavsnitt enbart om den här apparaten som använder ett slags glasdiabilder för rörlig bild?

Från konstgjorda vågor till verkliga vågor. Sir Malcolm är sjösjuk på en båt på väg till Amerikat och surnar till då Kaetenay envisas med att prata i gåtor hela tiden. »Uttrycker sig alltid ditt folk så gåtfullt?!«, undrar han roligt med tanke på att manusförfattaren och alla vi andra som sett klyschiga filmer med amerikansk ursprungsbefolkning som enbart kan tala i gåtor och med orden »sol«, »måne« och »jägare« inklämt någonstans. »Ja«, svarar Kaetenay utan att röra en min.

De möts i en hokuspokusscen framkallad av piprök och utlagda stenar, och något säger oss att Kaetenays historia inte är helt sann.

Men i konstruktivitetens namn berättar han att Ethan/Talbot bett om att bli mördad och bli en skalp på Kaetenays bälte. Mycket hat: som förbytts till kärlek, som för en son. Identifikationdags för sir Malcolm som gjort samma resa med sina känslor för Vanessa! Tyvärr verkar inte Ethan känna samma sak för Kaetenay. De möts i en hokuspokusscen framkallad av piprök och utlagda stenar, och något säger oss att Kaetenays historia inte är helt sann.

I en makalöst ohelig allians slaktar varulvs-Ethan och, häpp! – Hekate i nakenhäxdräkt samtliga av Ethans kidnappare.

…vad fan gör <em>du</em> här?
… vad fan gör du här?

Avsnittets avslutande scen. Är ni med mig på att vi alla instämmer i ett kollektivt NEEEEEEEEEEEEEJ?! Söte dr Sweet är Dracula! Vad är det med mig som inte på något sätt såg detta komma?! Stackars Vanessa. Det blir nog inte så många fler leenden för henne.

Fråga 1: Det här med Kaetenay? Ethan kallar honom »demon« men en äldre apachekvinna »mor«. Vad händer här egentligen?

Fråga 2. Hur kunde Ethans pappa glömma att briefa sina anställda om den lilla egenheten hans son har, att han blir varulv vid fullmåne?!

Bästa replik: I need no man to save me – Lily

Betyg: Ännu ett makalöst avsnitt. Fyra riktigt starka Ge alla Emmys i världen till scenografi/rekvisita-ansvarig på Penny Dreadful.

Penny Dreadful finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel