Kommentar

I säsong 6 av Younger får Diana lysa – medan annat luktar blöt filt

»Alla som befordras når till sist sin inkompetens-nivå. Det går inte att förutse vilken, bara att deras kompetens inte utnyttjas rätt.« Jag kan inte låta bli att tänka på denna Peters princip efter att ha avslutat sista säsongen av Younger.

Men i stället för att ta fram det som varit roligt och spännande [med säsong 1] så bestämmer man sig för att återgå till det som var irriterande, idén att allt ungt är roligt och allt gammalt är tråkigt.

För vissa serier finns det en tydligt vision, skaparna vet vad de vill och vart de ska och serierna får sina värdiga slut, medan andra förnyas till sin och sina skapares inkompetensnivå. Visionen är inte längre relevant, idéerna har tagit slut och i stället flaxas det desperat när man försöker skapa något som alla ska bli nöjda med, så att det förhoppningsvis blir några ytterligare säsonger.

Förra året slutade Younger helt fantastiskt. Säsongens röda tråd snurrade runt Liza och Charles och om de äntligen skulle kunna vara tillsammans och slutet med den lyckliga altargång-metaforen tillsammans med allra sista ögonblickets plötsliga ängslan över framtiden var briljant, smart, överraskande och trovärdigt.

I säsong 6 verkade i stället den röda tråden förrädiskt snirkla runt smalbenen på stackars Charles och Liza och det vara bara att sitta och vänta tills de skulle drutta omkull. Ja, ja, vi har fattat att de håller på att glida ifrån varandra eller var det snarare Liza som gled iväg själv över dansgolvet? I vilket fall kändes denna säsongsfinal som en trött kopia på den förra, klumpig, övertydlig och utan finess.

YOunger 6x12 Diana EnzoVarför har manusförfattare så svårt att skriva om på det hela taget lyckliga paret som är tillsammans? Varför kan man inte komma på något annat som kan skapa drama och intriger än ett triangeldrama, till råga på allt ett triangeldrama som varit dött i två säsonger? Liza har verkat noll intresserad av Josh sen de gjorde slut efter det där misslyckade frieriet. När Kelsey tar upp det i Girls On The Side, säsong 5, om de inte fortfarande hade någonting, blev Liza bara irriterad. Hon hade gått vidare.

Josh i sin tur till och med gifte sig med någon annan och tog sedan mentalt farväl av Liza i ovan nämnda avsnitt. Han fick ett avslut genom att ge Liza lite livsråd och sen en shout-out på sitt event. Han fick säga det han behövde ha sagt till henne innan han tog bort sin tatuering. Liza i sin tur insåg att Josh skulle kunna gå vidare han också, omringad av tjejer som han var. Det var ett riktigt fint avsnitt, Girls On the Side, som nu behandlas som om det aldrig existerat.

Tänkte till exempel Josh ett ögonblick på att han kunde stötta sitt barns mamma, som blev erbjuden ett kanonjobb, att han kunde flytta till LA med dem? Vill ingen ha tatueringar i LA?

I hela säsong 6 har Liza plötsligt sneglat åt Josh med hans glada minne. Det handlar inte bara om det uttjatade triangeln som väcks till liv utan också ett annat tema som jag hoppats att serien lämnat bakom sig. Det är som om man har frågat sig, jaha, va ska vi göra nu? Ska vi inte gå tillbaks till början igen? Men i stället för att ta fram det som varit roligt och spännande så bestämmer man sig för att återgå till det som var irriterande, idén att allt ungt är roligt och allt gammalt är tråkigt.

Det jag gillade sämst med säsong 1 var hur medelålders kvinnor alla var tråkiga och/eller patetiska inklusive Diana som var hopplöst skriven i början. Det var de tråkiga New Jersey-vännerna, patetiska författare och författares galna fruar. Om man inte låtsades vara yngre som Liza eller var en gay konstnär i Brooklyn som Maggie så är man dödspinsam. Så det så.

I säsong 6 är det Charles tur. Från att ha varit otroligt stöttande, förnuftig, lyhörd och supersexig (vilket han i och för sig fortfarande är) och någon Liza är vansinnigt förälskad i, blev även han någon som ständigt går på stela tillställningar, är allmänt trist och tråkig, och som nu till och med vill spela golf på semestern. Visst fick vi en hel del underbara scener, som egentligen utan tvekan visar att Liza verkligen älskar Charles, och som också framhåller vilken generös och kärleksfull man han är, men den där triangeln har legat som en blöt, illaluktande filt över hela säsongen. Plötsligt är Charles främsta fördel att han är »age appropriate« och det skär i öronen när Liza säger det. Igen verkar fyra och en halv säsonger av ständigt laddad elektricitet och gemensamma intressen helt utplånade.

Younger 6x10 Josh and ClareVi måste prata om Josh också. Alla har olika smak vem och vad som är attraktiv(t) och inte, men det finns kvaliteter som jag har svårt att förstå att man kan framställa som något gott. Tänkte till exempel Josh ett ögonblick på att han kunde stötta sitt barns mamma, som blev erbjuden ett kanonjobb, att han kunde flytta till LA med dem? Vill ingen ha tatueringar i LA? Hans omedelbara val var att hänga kvar i Lizas liv i stället för i sitt barns. Och idén han tog till sig att om han tjänar mer pengar så behöver Clare inte göra det, är bara otroligt omodernt och nedlåtande. Clare kanske vill tjäna mycket pengar? Hur kan Younger framhålla denne man som en potentiell partner?

Annat som måste påpekas om denna säsong är att den varit väldigt kysk. En väldigt barntillåten säsong och inte alls sig likt tidigare säsonger när Liza och Josh tumlade runt för jämnan eller Charles och Liza heta scen i The Bubble förra året.

Sen är det ju detta med hur Josh dyker upp som en stalker överallt, hur han alltid har rätt, det är inte bara så att han tycker annorlunda. Hur Josh inte tror, utan vet bättre, vad Liza känner och tycker? Hur han inte kan ta ett nej och alltid måste påminna henne om att hon har ljugit. Men men, vi tycker som sagt olika saker är attraktivt.

Annat som måste påpekas om denna säsong är att den varit väldigt kysk. Vad har vi fått? En tyst, snabb scen på ett museum och så har det antytts att sex mellan till exempel Kelsey och Zane nog har pågått, men aldrig har det visats något det minsta explicit. En väldigt barntillåten säsong och inte alls sig likt tidigare säsonger när Liza och Josh tumlade runt för jämnan eller Charles och Liza heta scen i The Bubble förra året. Varför det kan man fråga sig? Vill man vända sig till en annan publik?

Younger 6x12 Charles and KelseyDessutom har säsongen inte varit speciellt rolig. Diana har som tur är fått spotta ur sig den ena krampframkallande repliken efter den andra och det gläds vi åt, men sen då? Vad mer en enstaka one-liners? Man snöade in på ett konstruerat drama för att få tillbaks Charles till Millennial och sen ett oförklarligt triangeldrama utöver Kelseys ansträngningar att hålla sig kvar på toppen. Men var var humorn?

Kelseys resa har varit en behållning. Och ja, hon har fått vara rolig då och då trots allt. Jag har alltid gillat henne, trots, eller kanske på grund av alla hennes brister, för hon har så många styrkor också, ödmjukhet tro det eller ej, fingertoppskänsla när det gäller böcker och ett oerhört go. Någon gång ska jag skriva en hyllningstext om henne. Charles har också återigen visat vilken god man, mentor och ledare han är, en som alltid tror på och till fullo stöttar sina adepter.

Kelseys resa har varit en behållning. Och ja, hon har fått vara lite rolig trots allt. Jag har alltid gillat henne, trots, eller kanske på grund av alla hennes brister

Jag gillar också Kelsey och Zane, eller jag vill göra det i alla fall. Men ärligt talat har det varit så mycket fram och tillbaka nu att det är svårt att bry sig. Men det är det här igen att konflikter aldrig kan lösas inom relationen. Vi är tillsammans och då ska allt vara perfekt, eller så uppstår en konflikt och då gör vi slut… Ja, de är båda unga, ambitiösa och tävlingslystna, så det är inte helt orealistiskt och kanske man ska ge dem en chans till.

Det ska väl sägas att det funnits en hel del att glädjas åt under säsongen, men de enstaka godbitarna har inte lyckats få helheten att skina. Allra bäst har Diana fått vara, även om vi fick genomleda några hemska ögonblick i säsongens början. Scenen när Diana smälter sanningen om Lizas ålder är fantastisk och kommer utan tvekan hamn på årslistan för bästa tv-ögonblick. Han kan ju om han vill Darren Star, men han behöver anstränga sig lite mer det är uppenbart, inte använda gammal skåpmat, men ändå försöka hitta tillbaks till det som gjorde Younger så fantastisk och där hans kompetens är rätt.

Säsong 6 av Younger finns på C More och avsnitten har också börjats göra tillgängliga på TV4 Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel