SVT-premiär i dag för Piratskattens hemlighet – och Häglund kliver ur mobben

Hur viktigt är det med snö i en julkalender… egentligen? Saltkråkan möter Kråkguldet i varmt norm-utmanande julkalender

Direkt när jag hörde att årets julkalender inte skulle innehålla någon snö blev jag en del av den normativa mobben. Utan att ha sett en sekund av programmet började jag – om än »på skoj« – klaga. Det är ju så normativa mobbar oftast fungerar. Och har de till äventyrs ändå sett eller upplevt det de beklagar avsaknaden av, så har de oftast knappt reflekterat över det.

Exceptionellt fyndig och lekfull i hur naturligt och trovärdigt mångfald representeras, raktigenom serien och mitt i äventyret.

Som när Disney inför julen för två år sedan klippte bort den stereotypa svarta dockan i 1930-talsdammiga Santa’s Workshop i Kalle Anka och hans vänner önskar God jul – plötsligt fick många en känsla av att något existentiellt viktigt försvunnit ur deras liv. Vi pratade om det vid släktsammankomsten den julaftonen och lekte med tanken att kunna konfrontera någon av de högröstade i mobben med vad denna person i själva verket känt och tänkt just när den tre sekunder korta docksekvensen visats på tv. Typ filmen Defending Your Life, där Albert Brooks efter döden mellanlandar i en Sankte Per-domstol som på en stor tv-skärm spelar upp nyckelscener ur hans passerade liv.

Så, vi spelar upp de årliga tre svarta dockan-sekunderna för någon ur anti-PK-mobben, och detta är vad han får se…

  • 1985 Gurgelskrattar i barnstolen.
  • 1990 Tittar ner i skål med julgodis.
  • 1995 Blir kittlad av morfar, blundar av skratt.
  • 2000 Pratar i telefon med flickvännen.
  • 2005 Tittar ner i skål med julgodis.

(…och nu tittar vi till personens förehavanden lite tätare de senaste åren…)

  • 2010 Sitter på toaletten.
  • 2011 Tittar ner i en skål med julgodis.
  • 2012 Reser sig ur tv-soffan och halvskriker att dockan-scenen klippts bort av PK-Sverige (med munnen full av julgodis).
  • 2013 Tittar ner i en skål med julgodis.

Ja, så där är det ju. Normativa mobbar förfasar sig helst över saker de i verkligheten knappt berörs av.

Jag menar, visst har jag tyckt att vissa julkalendrar haft en mysnostalgisk vinterkänsla. I synnerhet tror jag att ett par kalendrar i mitten av 00-talet, Lassemajas detektivbyrå och den underfundigt urmysiga En riktig jul (bara titeln!) ligger kvar och spökar för mig, mycket därför att min yngsta dotter var i allra bästa julkalenderåldern då (fem, sex år). Men hur berörd blev jag av just snöns närvaro, hur viktigt är det för mig i mitt liv att få halvkolla på femtonminuters barn-tv gestaltande snömiljö en gång om året?

TVdags egen Ida Kjellin, som skrivit manus till årets julkalender Piratskattens hemlighet ihop med Sofie Forsman, suckade trött när jag »på skoj« började förfasa mig över snöns frånvaro i deras serie – så här såg det ut i den facebooktråden då:

Skärmavbild 2014-12-01 kl. 08.52.04

Visst, jag ironiserade över den där normativa mobben – men deltog ju samtidigt i den själv, i det att jag inte ens sett programmet, inte ens brydde mig särskilt om snöiga julkalendrar, och ärligt talat faktiskt kände mig en liten smula provocerad, ändå, av blotta vetskapen om att det inte kommer att bli något snömys i årets julkalender!

När jag nu äntligen börjat titta på Piratskattens hemlighet vill jag överhuvudtaget inte – som till exempel DN Kultur gjorde igår i en fin recension – använda ordet »normkritisk«. Det finns något konfrontativt i det begreppet och denna Anna Zackrisson-regisserade serie är i själ och hjärta motsatsen: hundraprocentigt vänligt inbjudande; exceptionellt fyndig och lekfull i hur naturligt och trovärdigt mångfald representeras, raktigenom serien och mitt i äventyret.

Eftersom halva manusteamet jobbar på TVdags kan jag inte med någon vidare trovärdighet skriva en regelrätt recension av Piratskattens hemlighet. Jag nöjer mig med länken till DN-recensionen här ovan, vars omdömen och utsagor jag i stort sett instämmer i. Om jag ska karakterisera känslan och idéstommen i serien så landar jag någonstans mellan två svenska kråkklassiker – Kråkguldet och Saltkråkan (vars smugglare Ruskprick och Knorrhane har en skön parallell här i skattjägar-hippisarna som tältar på stranden). 

Julkalendern: Piratskattens hemlighet sänds på SVT1 och Barnkanalen i kväll kl 18:45 och på morgnarna kl 7:15 i SVT1, SVT2 och Barnkanalen samt på SVT Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel