Hur kan man inte älska Saga?

Efter det senaste, sjunde avsnittet av Bron noterar jag med stor överraskning att flera reagerat över det faktum att Saga har en pojkvän som inte bara vill bo med henne utan även är förälskad i henne. »Vilken normal människa skulle kunna vara det?« undras det.  Det pratas om manusmissar.

Ja, ni. Folk som är fula, galna, osympatiska, korkade, drogberoende, kriminella, urbota trista och så vidare har folk som är kära i dem. Hitler hade flickvän. Pedofiler och mördare i fängelse får brev med äktenskapsanbud. Går vi till fiktionen fick både Frankensteins monster och Chucky sina brudar. Att Bella dyrkar blodsugande stalker-Edward och Ana den pisk-svingande känslostörda Christian råder det ingen tvekan om.

Men att snygga, coola, smarta, kompetenta, ärliga, modiga, sveklösa, bekväm-med-sin-sexualitet SagaNorénLänskrimMalmö, den enda kvinnan som 2013, i Sofia Helins gestaltning, kan bära upp ett par skinnbyxor utan att skämmas, skulle kunna locka till sig äkta kärlek är omöjligt?

Är det för att hon är kvinna? När jag försökte tänka ut exempel på hur till synes o-älskbara ändå blivit älskade är det ju tydligt att många män kan bete sig lite hur som helst och ändå få sin beskärda del av kärlek. Hänger det ihop att just denna kvinna verkar vara mer intresserad av sex än av närhet? Är det det som ses som så freakigt?

Sagas kille är väl ingenting speciellt. Gå där och mysa i kallingar, gejma på natten, störa Saga på jobbet och beskriva henne för sin mamma som »allmänt awesome« – han ska vara glad att han får vara med Saga!

Nej, jag förstår både honom och Martin. Martins leende när han i första avsnittet återser Saga, det där långsamma, lyckliga leendet som sprider sig över hans ansikte. Det var så fint. Kim Bodnia, din goding. Du är också väldigt bra.

Men absolut, det är inte alltid klockrent manus när det handlar om Saga. Efter första avsnittet i säsong 2 var jag rädd att Saga hade blivit en clown – från att ha varit en korthuggen, socialt inkompetent hårding till att bli helt sinnessjuk. Hela scener verkade ha skrivits bara för att få Saga att säga absurda repliker – som när de är i en trädgård och börjar prata om bin. En helt poänglös kommentar om ifall Saga tänkte på att »utan bin skulle alla växter dö ut inom fyra år«. Saga svarar »utan syre skulle vi dö om fyra minuter, men jag går inte omkring och tänker på syre hela tiden«.  Så överdrivet.

Jag fortsatte oroa mig över den nya sambo-Saga, som läste relationsböcker för att få förhållandet att funka, och som fick uppläxningar av Martin angående hur man ska fråga om sin partners jobb och sin svärmors välbefinnande. Men så kom avsnitt fyra, där hon på sitt unika Saga-sätt tröstade lille Linus då hon berättade att det inte var hans fel att brodern dog. Det är exakt så som Saga ska utnyttjas! Hur en scen som ingår perfekt i storyn, men som också har syftet att vi tittare kan inse att Saga ser och förstår mer än vad man tror. Att hon har känslor. Att hon kan känna empati.

Det kanske är lite av en billig poäng för att locka skratt då Saga ofta den här säsongen ogenerat pratar sex: »Tihi! Hon ba' pratar sex helt obehindrat!« Men det är många roliga scener med henne också, som när hon verkligen-tänker-efter hur hon ska svara på informationen från Martin om hur hans son blivit sjuk.

Fast hittills har ingenting varit så kul som scenen från första säsongen av Bron då Saga skulle anstränga sig och fika och småprata med kollegorna, slår sig ned vid bordet och efter några sekunders ansträngd tystnad säger: »Jag fick mens i morse!«

Guld.

Bron sänds på söndagar 21.00 i SVT1 och finns på SVT Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel