TVdags-krönikan, 6 mars

Hur din mamma dog – och konsten att ha slukat nio säsonger sen nyår

Innehåller spoilers om How I Met Your Mother, säsong 9, episod 19, Vesuvius.

He Stopped Loving Her Today är en av de vackraste countrysånger som har skrivits. Utan att det någonsin sägs rakt ut handlar låten om att evig kärlek bara kan ta slut på ett vis – med döden. Och eftersom jag är en sentimental person var det just He Stopped Loving Her Today (i Johnny Cash sent-i-livet-version) jag kom att tänka på under slutscenen i det senaste avsnittet av How I Met Your Mother.

25 avsnitt för att skildra Barneys bröllop är lite mycket även för en serie som varit läskigt duktig på att fylla ut tiden med fram- och tillbakablickar.

Jag är inte helt stolt över att meddela att jag började se på How I Met Your Mother på juldagen 2013 och sedan dess har sett alla säsonger (jag gör sällan saker halvdant). Och jag tycker Julia Skott nyligen sammanfattade serien väl när den blev anklagad för rasism (den är dessutom rätt sexistisk). Men man kan samtidigt inte sticka under stol med att här ofta finns smart skrivna skämt, som dessutom dras ut över inte bara en utan flera säsonger och faktiskt fungerar.

How I Met Your Mother skulle förmodligen sluka Vänner om jag såg bägge i en duell.

Men, hrm, ja den intensiva takt jag har sett serien i har gjort att det vid flera tillfällen slagit mig att något inte står helt rätt till med slutpunkten. Alltså varför Ted Mosby (Josh Radnor) under nio säsonger berättat för sina uppenbarligen väldigt tålamodiga barn om alla de villovägar i hans ungdomsliv och umgängeskrets som lett fram till hur han träffade deras mamma.

Som Slate skrev häromdagen är det nu allt mer tydligt vart denna oändliga sitcom ska landa: med att vi får veta att mamman är död. De ger sedan några exempel på varför teorin om detta är den mest troliga. Jag skulle efter det senaste avsnittet, med fem stycken kvar till det bittra slutet, tillägga att vi snart kommer få veta att hon har en dödlig sjukdom.

Avsnittet, med titeln Vesuvius, är typiskt för den plågsamt utdragna och mestadels usla intrig slutsäsongen har bjudit på: 25 avsnitt för att skildra Barneys (underskattad geniet Neil Patrick Harris) och Robyns (Cobie Smulders) bröllop är lite mycket till och med för en serie som varit läskigt duktig på att fylla ut tiden med fram- och tillbakablickar. Liksom mycket annat i säsong 9 bygger detta avsnitt på att vi får se Ted och hans (blivande) hustru i framtiden.

Nu sitter de, måhända i övre fyrtioårsåldern, och inser plötsligt att de kan alla varandras historier (återigen en passning från serieskaparna till att vi vet att de vet att vi är trötta på allt det här). Varpå mamman säger »we are officially an old couple – we made it« och de high-fivar. Men i slutscenen – där jag började tänka på He Stopped Loving Her Today ­– brister det för Ted när han ska säga till henne att det är fel att en dotter ska gifta sig utan att hennes mamma är närvarande.

Kameran backar, hon tröstar honom och Bob Dylans If You See Her Say Hello börjar spela. Även om jag tycker att Bob borde vara mer Beatles-restriktiv med hur hans musik används (och jag faktiskt kände noll när en av mina favoritlåtar spelades över en »känslig« scen) så förstår jag symbolvärdet för det serien vill kommunicera med texten.

Det är sorgligt, men How I Met Your Mother var färdig för länge sedan. Och utan den slutpunkt jag nu antar att serien får så skulle den mest blåsa bort i vinden. Dessutom kan vi ju både glädjas åt och hoppas på den spin-off vars pilot är beställd och som både ska skrivas och spelas av ingen mindre än Greta Gerwig: How I Met Your Dad (på TVdags har vi tidigare skrivit om det projektet här och här).

How I Met Your Mother sänds på TV3, som på lördag visar avsnitt 5 och 6 ur säsong 9.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel