Dramatik med dödliga inslag under säsong 6

Hot om fängelse och ny karriär får The Good Wife att svänga

Innehåller spoilers för The Good Wife säsong 6, avsnitt 1–3.

Att delar av TVdags redaktion hyser varma – nej, förlåt GLÖDHETA – känslor för The Good Wife är ingen hemlighet. Fyra av de mest hängivna samlades runt den moderna lägerelden – det vill säga i en Facebookchatt – för ett samtal om hur säsongsöppningen artar sig.

Daniel Åberg: Ja men hör ni, då snackar vi lite om allas vår älsklingsserie The Good Wife! Julia, du var ju väldigt peppad på att göra det här redan efter två avsnitt. Vad var det du kände som behövde få komma ut?

Julia Skott: Jag tror det var framför allt slutet på andra avsnittet, när Diane går ut för sista gången från Lockhart Gardner och får med sig ett gäng av ägarna, och det är typ nåt slags breakfastclub-gruvarbetarna-underdog-film-känsla när de ansluter sig till henne genom korridoren i lätt slowmotion och stråkarna sväller och så vidare. Gåshuden! Hon tror att hon sviker firman, hon tror att hon lämnar sitt livsverk, men hon har så många bakom sig!

Daniel: Ja, det var en väldigt bra scen! Frågan är hur mycket vi kommer att få se av Lockhart/Gardner framöver. Jag menar, det finns ju egentligen inga kvar där som tittarna har någon relation till förutom David Lee och Channing, och Michael J Fox är ju inte mer än guest star lite då och då. Ja, och så Harold då förstås!

Julia: Jo, visst, men jag tänker att det finns utrymme för en jävla massa agg och motstämningar och käppar-i-hjulen. David Lee är inte direkt typen som förlåter och går vidare.

Daniel: Nej, absolut, det lär bli en del gnisslande därifrån, och det kan ju bli riktigt bra, faktiskt – ett tag åtminstone. Jag blev ju rätt sval med tiden under förra säsongen när de två firmorna ständigt »råkade« hamna på kollisionskurs med varandra, och lär väl tröttna på det efterhand nu också. Men visst vill man ha en del skrupelfrihet från David Lee och Channing då och då.

Daniel: Själv är jag väldigt peppad på att allt nu tyder på att Alicia verkligen ska ställa upp i distriktsåklagarvalet. Vad jag dock tyckte var lite trist var att de ansåg sig tvungna att göra nuvarande distriktsåklagaren Castro till en sådan skitstövel av rang för att få Alicia att ändra sig. Han har ju alltid framstått som en falsk typ, men nu blev det lite over the top, tycker jag.

Jag ser väldigt mycket fram emot att se Alicia utmanas av allt vad det innebär att vara politiker. Det är ju dessutom upplagt för juicy konflikter med Peter.

Julia: Ja. Hade hellre sett mer av Gloria Steinem. Blev också helt fnissig av Alicias halvmegalomana dagdrömmar.

Daniel: De var roliga!

Linus Fremin: Apropå Castro så tycker jag att en av seriens styrkor är att skapa fiender en älskar att hata och som en vill att Alicia krossar. Att Castro har gjorts extra elak är nog för att verkligen få Alicia att fundera på om hon vill se a bad man in office. Älskar så klart också att andra övertygande faktorn var Gloria Steinem! Det var nog hon eller Hillary Clinton, en riktig trail blazer och feministisk förebild, som behövdes för att ruska om Alicia på det planet. Jag tyckte det var skönt att de inte drog ut på hennes velande kring kandidaturen för länge (även om det lär bli lite till innan hon bestämmer sig officiellt). Jag ser väldigt mycket fram emot att se Alicia utmanas av allt vad det innebär att vara politiker. Det är ju dessutom upplagt för juicy konflikter med Peter.

Goodwifegloriaalicia

Daniel: Dock är jag lite orolig hur de ska lösa det hela om hon skulle vinna valet. Hon kan ju knappast fortsätta jobba för Florrick Agos Lockhart då, eller vad de nu heter för tillfället. Det skulle visserligen öppna upp för en spännande ny riktning för serien om Alicia måste börja jobba mot sina tidigare kollegor, men det blir kanske lite väl många svängningar fram och tillbaka.

Linus: När det gäller säsongen hittills överlag tycker jag att säsongsöppnaren var strålande. Oväntad och nervig. Och att de två andra avsnitten också hållit hög nivå. Dock har jag upptäckt vad som saknats lite hittills denna säsong: den underliggande konflikten. Att Alicia och Cary ljög och höll på när de skulle bygga egna byrån skapade en viss spänning. En förstod att följderna av deras »svek« skulle bli massiva. Hittills har inte den nerven funnits på samma sätt, även om hela Bishop-grejen har potential att verkligen bli något riktigt farligt. Det känns inte som en slump att Bishop-grejen når sitt crescendo samtidigt som Alicia börjar odla politisk karriär. Det kan bite her in the ass.

Sara Ödmark: Håller med om nervtapp. Fokusmässigt är det så mycket mer splittrat nu – där vi har varit vana vid en grundplåt i triangeldramat Peter-Alicia-Will vet man inte riktigt vad som är kärnan längre. Cary/Kalinda? Cary och fängelsehotet? Alicia/Peter? Dianes karriärsval? Alicias kandidatur? Eller det nya eventuella kärleksintresset: Polmar? Många spår blir det. Personligen gillar jag fördjupandet av Carys och Alicias relation och vill se mer av det.

Linus: Jag tycker att Cary har fördjupats rejält bara på dessa tre avsnitt. Mycket tack vare väldigt fint och sårbart skådespeleri av Matt Czuchry. Håller med dig Sara om att jag gillar att Cary och Alicias relation fördjupas. Även Cary och Kalindas, med de små ömhetsbetygelserna som när hon kysser hans skadade hand. Vill gärna se att deras relation blir mer öm och inte bara knullig.

Sara: Jag tyckte det var intressant att se hur de valde att skildra Carys gripande och första tid i förvar. Han var så blasé och foglig över hela grejen, vilket på ett sätt kändes trovärdigt då han är van vid miljöerna och processen, men det gjorde också att man som tittare kände sig distanserad från faran. Det reella hotet verkade långt borta. (Precis som det kanske kändes för Cary). Det bidrog till att i alla fall jag inte var alltför känslomässigt engagerad i hans öde. Men det gjorde också knivskadescenen extra stark tyckte jag. Där höjdes insatserna rejält, där återkom nerven. Det var också rörande att se honom ljuga om skadan för Alicia och Diane som förstås förstod att han ljög.

Daniel: Jag tolkade Carys blaséartade uppträdande i häktet som en försvarsmekanism, att han var nästintill panikslagen men reagerade på det genom att närmast helt slå av. Som det påpekades i tredje avsnittet så finns det ju med all säkerhet en hel del människor i fängelset som kan tänkas ha orsak att hämnas på honom, från tiden på åklagarämbetet.

Sara: Ja, kanske. Jag såg mer resignation. Någon som är medveten om turerna och vet att det inte tjänar något till att protestera. Plus att han först ju faktiskt inte anade omfattningen av anklagelserna. Sedan stegrades spänningen i takt med hans insikt.

Jag tror vi har dramatik att vänta på en dödlig nivå vi hittills inte sett i The Good Wife i år. Om det är en bra grej eller inte får tiden utvisa.

Julia: Jag tänker också att det är en kombination av försvarsmekanism och att han trodde att det skulle lösa sig på en kvart och allt eftersom det lider blir det tydligare och tydligare att det är väldigt mycket på riktigt.

Daniel: Alltså Lemond Bishop-grejen måste ju lösas snart. Det har fått rulla på alldeles för länge och har fått sådana proportioner nu att faktiskt människor mördats till följd av turerna kring Carys gripande, precis som Linus var inne på ovan. De måste göra sig av med honom som klient, på ett eller annat sätt. Och tänk om/när Alicia blir distriktsåklagare, vilken potentiellt helsjuk soppa det kan bli av det faktum att hon då måste försöka sätta Bishop bakom galler, samtidigt som hon troligen inte tillåts använda den kunskap hon har om hans skumraskaffärer från tiden som hon varit hans advokat. För att inte tala om att Bishop lär försöka få tyst på henne genom att hota inte bara henne utan även Cary, Diane och Kalinda – som han ju redan har visat sig vara redo att ta av daga. Jag tror vi har dramatik att vänta på en dödlig nivå vi hittills inte sett i The Good Wife i år. Om det är en bra grej eller inte får tiden utvisa.

The Good Wife går på Sjuan fredagsnätter kl 01 (fem dagar efter USA-visning; episod 4 i USA i morgon) samt finns på TV4 Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel