MMA, handboll & störtlopp

Helgens bästa tv-sport: Kingdom plus Alexander Gustafsson-fajten – vilken MMA-allnighter!

UFC Fight Night: Alexander Gustafsson vs. Anthony Johnson (TV12 lördag kl 23)

Boxning har varit min kampsport och jag har länge betett mig rätt styvmoderligt mot UFC och MMA. Boxningen är en sport med mer klass och stil – men i samma stund som jag säger det framställer jag mig också som reaktionär, trist och gammal.

Det finns en kul scen i den i övrigt rätt trötta filmen The Grudge Match från 2013, där Stallone och De Niro spelar pensionerade boxare som ska göra comeback. På en MMA-gala promotor de sin comebackmatch och lyckas såklart förnedra MMA-sporten, och en person från publiken kommer fram till dem. Stallone och De Niro ger honom stryk. Boxningen lever och ger tillbaka, tänker jag en sekund. Fast The Grudge Match handlar om två föredettingar som ska göra upp igen, 30 år efter förra matchen. Två trötta skådespelare spelar två trötta boxare i en trött film.

I natt befinner sig 30 000 människor på Tele 2 Arena i Stockholm för att se den svenska världsstjärnan möta amerikanen Anthony Johnson. Detta är en av årets största idrottshändelser på svensk mark.

Det är MMA-sporten som är på frammarsch. Det är ett tecken i tiden att en av förra årets bästa tv-serier, Kingdom, handlade om MMA. Människorna är unga, snygga, vältränade och serien är rapp och underhållande. Bra boxningsdrama kommer nu lika ofta som Mälaren brinner.

Det går dock ingen nöd på nya bra boxningsdokumentärer. Det är mer intressant att berätta om boxningens historia än att göra bra drama om dess samtid. Boxningen är egentligen bara hett i det förgångna och när man lyckas damma av gamla mästare. En av de stora boxningshändelserna de senaste åren är också Mike Tysons monologshow Undisputed Truth som har turnerat runt i USA inför slutsålda hus – men det är MMA som har både trendigheten och tillväxten på sin sida. Boxningen är fortfarande störst globalt, men frågan är för hur länge.

Och nu har även jag börjat känna dragningskraften till sporten, fascineras av dess otroliga popularitet – just nu världens snabbast växande sport. Organisationen UFC bildades 1993 men det var först i mitten av 00-talet som sporten lyfte på allvar. På tio år har sporten gått från perifer amerikansk angelägenhet på små pay-per-wiev-kanaler till globalt fenomen. UFC håller på att bli en seriös konkurrent till de stora amerikanska proffsidrotterna. Till skillnad från till exempel baseboll och amerikansk fotboll har UFC en världsmarknad. I genombrott och snabb expansion tror jag inte det finns något liknande i hela idrottshistorien, inte ens fotbollens genombrott kring förra sekelskiftet är jämförbar. Nu är sporten kulturellt och social accepterad och det är ur det perspektivet den ska diskuteras.

På tio år har sporten gått från perifer amerikansk angelägenhet på små pay-per-wiev-kanaler till globalt fenomen. UFC håller på att bli en seriös konkurrent till de stora amerikanska proffsidrotterna.

I Sverige har sporten växt utan den har hypats upp av public service-kanalerna eller mainstreamtidningarna och utan dragningskraft från OS. Sporten har växt mer likt ett populärkulturellt fenomen, som en subkultur som utvecklats till rumsren mainstreamunderhållning. I dag har sporten en självklar plats i svenska sportmedier.

Den stora anledningen till sportens genombrott i Sverige är ändå Alexander Gustafsson. I natt befinner sig 30 000 människor på Tele 2 Arena i Stockholm för att se den svenska världsstjärnan möta amerikanen Anthony Johnson. Detta är en av årets största idrottshändelser på svensk mark.

Redan nämnda Kingdom har svensk premiär precis innan galan börjar. Läs våra texter om den och gör det här till MMA-allnighter.

Notera att det är galan som börjar kl 23.00. Gustafssons match är cirka kl. 03.30.

Handbolls-VM: Sverige–Frankrike (Kanal 5 lördag kl 19)

Sverige inledde mästerskapet imponerande och med ett samspelt och noggrant försvars- och målvaktsspel krossade man Island, Tjeckien och Algeriet. Men i torsdags mot ett tufft spelande och energiskt Egypten stötte man på problem och nådde med nöd och näppe ett likaresultat. Här är det upp till bevis på riktigt även om Frankrike inte har imponerat.

Sverige har säkrat andraplatsen i gruppen och når gruppseger vid minst en poäng. Ett problem för Sverige är att Kim Andersson har fått problem med sin axel och är väldigt tveksam till start. Kanske är mästerskapet till och med över för honom.

Alpint: Störtlopp herrar (TV4 lördag kl 11:30)

Det var nog snopet för schweizarna att österrikaren Hannes Reichelt vann i Wengen förra helgen. Ska det bli tvärtom nu när vi kommer till österrikisk mark? Jag lovar att schweizarna är revanschsugna nu när det är dags för Hahnenkammrennen i österrikiska Kitzbühel.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel